Трябва ли да миете пилето преди да го сготвите

| от |

Суровото пиле е много добър приятел на Campylobacter и Salmonella – два вида бактерии, които са сред най-честите причинители на хранителни отравяния. Пилетата, както и много други животни, могат да не показват признаци, но да са носители на Campylobacter. Бактериите, както и салмонелата, се намират вътре в пилетата на места като червата, но когато тези животни бъдат заклани, те могат да се разпространят и по месото.

Всичко това звучи малко неприятно, така че…

Трябва ли да миете пилето, преди да го приготвите?

Не, не е задължително да миете пилешкото преди готвене. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (САЩ) посочват, че „суровото пиле е готово за готвене и не е необходимо първо да се измива“.

Бактериите, които се задържат по повърхността на месото, разбира се, ще бъдат унищожени в процеса на готвене. Всъщност, не само че миенето на пилешкото месо не е необходимо, но и рискувате да увеличите шанса си от инфекция, като разпръснете целия този несготвен пилешки сок по и около мивката – нещо, което вече се случва, ако го пипаме и не си измием ръцете правилно.

Но много хора ли мият пилето?

Ами да. Измиването на пилето преди готвене е толкова разпространено и потенциално опасно кулинарно поведение, че учените дори го имат за проблем, който трябва да решат.

„Искахме да разберем какъв ефект би имала една образователна кампания, с която да накараме хората да спрат да мият домашните птици преди готвене, и какъв ефект би имала всяка произтичаща от това промяна в поведението върху намаляването на замърсяването в кухнята“, обяснява Елън Шумейкър, автор на изследването и сътрудник в Държавния университет на Северна Каролина. „Искахме също така да получим по-добра представа за това как, ако изобщо, миенето на домашни птици всъщност води до увеличаване на замърсяването в кухнята.“

Участниците бяха изправени пред предизвикателството да приготвят пилешка салата, като използват месо, заразено с безвреден щам на E. coli. След това тестовата кухня е била почистена, за да се види докъде са се разпространили бактериите. Оказало се, че когато става въпрос за работа с месо, истинската същност е да не забравяте да си миете ръцете, тъй като в проучването било установено, че и миещите, и немиещите са замърсили кухненските повърхности.

В проучването 35% от участниците са измили или изплакнали пилешкото си месо. Що се отнася до мотивацията за почистването на пилето, 30% от участниците съобщават, че го правят, за да отстранят кръвта и слузта, а 19% – защото членовете на семейството им го правят.

Та ако искате да останете здрави, спестете си водата и просто сгответе глупавото пиле.

 
 
Коментарите са изключени за Трябва ли да миете пилето преди да го сготвите

Повече информация Виж всички