Суперинтересните супермоменти от суперживота на Стан Лий

| от |

Животът на легендата на комиксите Стан Лий винаги е отворена книга. Като съавтор на някои от най-великите супергерои и най-обичаните истории на всички времена, Лий – който почина на 12 ноември 2018 г. на 95-годишна възраст – стана точно толкова митичен, колкото и героите му.

През 2015 г., по време на 75-годишнината на Marvel, на Лий му хрумва идеята да поразсъждава върху собствения си живот, както казва той, „в единствената форма, в която никога не е бил изобразяван – като комикс… или ако предпочитате, като графичен мемоар“.

Резултатът, публикуван от Touchstone през 2015 г., е книгата „Amazing Fantastic Incredible: A Marvelous Memoir“, написана от Лий заедно с Питър Дейвид и придружена от рисунките на карикатуриста и илюстратор Колин Доран.

Ето 10 неща, които научихме за Лий от нея:

Stan Lee 1975

Стан Лий с Ричард Песта през 1975 г.

Съпругата на Стан Лий е била и негов фризьор

Като малко изхвърлен факт, Стенли Мартин Лийбър (Стан Лий) разкрива тайната на подстриганата си и вчесана назад прическа на втората страница на мемоарите си: „През целия си зрял живот не съм ходил на фризьор. Джоан ме подстригва.“

Майка му е една от първите и най-големите му почитателки

Лий пише, че като дете е обичал да чете книгите на Марк Твен, сър Артър Конан Дойл, Жул Верн, Х. Д. Уелс и други, а майка му често го е гледала как чете: „Вероятно съм придобил самочувствието си от факта, че майка ми смяташе всичко, което правех, за брилянтно.“

Лий работи като автор на „некролози“

Преди да започне да пише за фантастичния живот на измислени герои, Лий пише възпоменателни текстове за починали известни личности в неупоменат новинарски офис в Ню Йорк. Той казва, че в крайна сметка напуска тази работа, защото е била твърде „депресираща“.

Капитан Америка е първият му голям пробив

След седмица работа в Timely Comics Лий получава възможност да напише комикс от две страници за Капитан Америка. Той го написва под псевдонима Стан Лий (който му остава за цял живот…) и го озаглавява „Капитан Америка осуетява отмъщението на предателя“. Първият му пълен комикс излиза в брой 5 на „Капитан Америка“, публикуван на 1 август 1941 г.

Той пише филми за обучение на армията заедно с няколко други бъдещи легенди – като д-р Сюс

След като е прехвърлен от армейския сигнален корпус в Ню Джърси, Лий работи като драматург в отдела за учебни филми в Куинс заедно с още 8 души, сред които няколко, които впоследствие стават много известни: носителят на наградата „Пулицър“ Уилям Сароян, карикатуристът Чарлз Адамс (създател на „Семейство Адамс“), режисьорът на „Чудесен живот“ Франк Капра и Теодор Гейзел, по-известен като д-р Сюс.

Лий прави комикс срещу наркотиците

През 1971 г. Лий получава писмо от Министерството на здравеопазването, образованието и социалните грижи, в което го молят да постави послание срещу наркотиците в някои от комиксите си. Той измисля история за Спайдърмен, в която най-добрият приятел на Питър Паркър Хари злоупотребява с хапчета заради раздяла. Министерството не одобрява историята, защото не е имало точно това предвид, но Лий убеждава издателя си Мартин Гудман все пак да пусне комикса.

Зеленият цвят на Хълк е резултат от грешка на печатницата.

Героят е трябвало да бъде сив, но Лий казва, че печатницата трудно поддържала цвета постоянен. „И така, от брой 2 натам, без никакво обяснение, той стана зелен.“

Съпругата на Лий унищожава пишещата му машина

Според Лий по време на спор Джоан е унищожила пишещата машина, която той е използвал, за да напише първите броеве на Спайдърмен и Фантастичната четворка. „Това се случи преди eBay“, пише той. „Жалко. Можех да продам частите и да спечеля някой долар.“

Пожар унищожава неговите интервюта и лекции

Когато Лий премества семейството си в Лос Анджелис, той създава студио, където съхранява видеокасети с лекциите и интервютата си, както и специално поръчана скулптура на съпругата си. За съжаление обаче, сградата изгаря в пожар, който според пожарната служба е умишлен, но никой никога не е обвинен.

Любимата му епизодична роля в Marvel е базирана на тази от комиксите

Още в първия филм за Спайдърмен през 2002 г., Стан прави мимолетни появявания във филмите на Marvel за радост и забава на феновете. Той казва, че появата му във „Фантастичната четворка“ е вдъхновено от историята за сватбата на Рийд и Сю Ричардс, в която той и художникът и писател Джак Кърби се опитват да провалят церемонията, но са възпрепятствани.

 
 
Коментарите са изключени за Суперинтересните супермоменти от суперживота на Стан Лий

Повече информация Виж всички