shareit

Рогати шлемове, грешно приписвани на викингите, всъщност са на близо 3000 години

| от |

В някои от най-често срещаните репрезентации на викингите те са изобразени като големи воини, които носят шлемове с големи рога върху тях. Но сега ново изследване установява, че прочутите шлемове, които им се приписват, открити във Виксо, Дания, преди 80 години, всъщност датират от около 900 г. пр. н. е., почти 2000 години преди викингите…

Bronzehjelm fra Veksø B13552- 00002

Предната страна на един от шлемовете от Виксо

„В продължение на много години в популярната култура хората свързват шлемовете Виксо с викингите“, казва Хеле Вандкилде, археолог от университета в Орхус в Дания, пред Том Меткалф от Live Science. „Но всъщност това е глупост. Темата с рогата върху шлемовете е от бронзовата епоха и е проследима до древния Близък изток.“

Обществото на викингите се развива едва през 9 век и няма признаци, че те наистина са носели такива шлемове. Според History.com легендата вероятно произхожда от скандинавските художници от 19 век, които популяризират изображенията на номадските нападатели с такива каски в своите произведения.

По-рано изследователите предполагат, че двата шлема, украсени с извити рога, произхождат от скандинавската бронзова епоха от 1700 до 500 г. пр. н. е. Новото изследване на Ванкилд, публикувано в списание Praehistorische Zeitschrift, използва радиовъглеродно датиране на брезов катран, открит на един от рогата, за да потвърди по-точно възрастта им.

Изследването също така сочи за връзки между цивилизациите от бронзовата епоха в цяла Европа и извън нея. Шлемовете са подобни на изображения на шапки, открити в скалните рисунки и фигурки, произведени приблизително по едно и също време в Западна Иберия и средиземноморския остров Сардиния. Мотивът вероятно е достигнал до Европа от изток благодарение на финикийски пътешественици от източното средиземноморско крайбрежие, съобщава Sana Noor Haq за CNN.

Изследователите казват в статията, че Близкият Изток и Източното Средиземноморие „се гордеят с дълбока история на фигури с такива рогати шлемове, свързани с управлението на божествата и с войната“.

Bronzehjelm fra Veksø B13553- 00002

Задната част на шлема

Както Андрю Къри съобщава за списание Science, хората там трябва да се сдобият с мед и калай отдалеч, тъй като Скандинавия почти няма ресурси на метал по това време. Връзката с Южна Европа предполага, че този обмен включва пътуване по крайбрежието на Атлантическия океан, а не по суша през Алпите. Културният обмен, като общата взаимна тема за каската с рогата, би вървял заедно с тази търговия с материали.

„Тези каски са нова индикация, че металите са се търгували по-далеч, отколкото си мислим“, казва Вандекилде пред Science. „Културата просто пътува с тях.“

Но Никола Ялонго, археолог от университета Георг Август в Гьотинген, казва на Science, че е скептичен относно новите изследвания. Той отбелязва, че в Белгия, Франция, Обединеното кралство или Холандия не са открити рогати шлемове или подобни артефакти – всички места, които биха били по път за пътешествениците, тръгнали нагоре по Атлантическия бряг към Скандинавия.

„Дори ако предположите, че моряците са отишли ​​директно от Сардиния в Скандинавия, те трябва все пак да са спрели някъде по пътя“, казва той.

Работници откриват двата шлема във Виксо през 1942 г., докато добиват торф, според Националния музей на Дания. Един от тях е намерен поставен върху дървен поднос с въглени около него, което предполага, че са дарове. Освен с рогата, шлемовете са украсени с човката и очите на неидентифицирана хищна птица и имат фитинги, които може да са били използвани за закрепване на пера и вероятно грива от конски косми. Докато прави подробни снимки на един от роговете на шлема през 2019 г., съавторът на изследването Хейде Вробел Ньоргаард, археолог в музея Moesgaard в Дания, забеляза брезовия катран и успя да го използва за датиране на предметите.

Авторите на вестника казват, че украсените шлемове биха били носени по-скоро по символични причини, отколкото като бойно оборудване. По времето, когато са направени, скандинавските общества преминават от поклонение на слънцето към почит към боговете, свързани с животните.

„Имате шлем, който представлява всички космологични религиозни сили“, казва пред Science Флеминг Каул, археолог от Националния музей на Дания, който не е участвал в новото изследване. „Това е най-впечатляващата религиозна шапка от бронзовата епоха.“

Тъй като мощните политически елити консолидираха властта в Скандинавия по това време, шлемовете може да са били част от усилията им за легитимиране на нови форми на лидерство чрез религиозни ритуали.

„Рогатите воини в Скандинавия, Сардиния и Испания се свързват с нови политически режими, подкрепени от контрол върху металите и нови религиозни вярвания“, казва Вандкилде пред CNN.

 
 
Коментарите са изключени за Рогати шлемове, грешно приписвани на викингите, всъщност са на близо 3000 години

Повече информация Виж всички