shareit

Прокълнатата книга на Гьоте, която накара младите да се самоубиват

| от |

През янаури 2007 г. ще открием, че властите в Бридженд, Южен Уелс ще имат много сложна задача. През началото на годината са забелязала повишаваща тенденция на млади хора, които започват да се самоубиват. Предпочитания метод е обесване и никой няма отговор какво наистина се е случило. До декември 2008 г. ще се отчетат 26 самоубийства на тийнейджъри. Страховитата новина кара повечето местни жители да се обърнат към властите и да се опитат да разберат какво е създало тази епидемия. Възможно е да говорим за самоубийствен култ, възможно е да е влияние от интернет. Не е изключено да говорим дори за младежи, които не са успели да избягат от сивотата на този миньорски град.

Макар и редки, подобни серийни самоубийства не са изключени от социалната сфера и могат да настъпят в най-малко очаквания момент. Причината за малкото градче ще се превърне във феномен и бързо ще получи и име „Ефектът на Вертер“. Защо точно Вертер? Отговорът се крие в романа на Гьоте – „Страданията на младия Вертер“.

Издадена е през далечната 1774 г. и разказва историята за един млад, чувствителен и талантлив артист на име Вертер. Той се влюбва в млада жена на име Шарлот, която е сгодена за по-възрастен мъж на име Албърт. Въпреки всички опити на Вертер да спре своята любима, тя накрая се омъжва за възрастния мъж. През цялото време Шарлот няма да отрече, че харесва изключително много своя млад обожател, но накрая е принудена да го помоли да спре да я посещава. Несподелената любов на Вертер ще го принуди да прибегне до крайности. Опитва се да пробие в по-високите кръгове на аристокрацията, за да бъде издигнат до обект на подигравки.

През цялото време Вертер разсъждава върху идеята, че любовният триъгълник може да бъде решен едва в онзи момент, когато един от всички просто умре – идеята за убийство на Албърт не е по-добра. Вертер взима два пистолета от Албърт, макар и да не споделя за какво точно са необходими и след това се самоубива с един изстрел в главата.

Романът става хит и сензация, като мнозина твърдят, че изстрелва 24-годишния Гьоте в литературата. Не са малко критиците, които ще го опишат като гений. За съжаление, същият този труд ще има много пагубно влияние върху младежите. Мнозина ще последват примера на главния герой и ще посегнат на собствения си живот. Проблемът става толкова голям, че книгата е забранена в Италия и Дания.

Болестта на Вертер се превръща в класически социален феномен. За съжаление пандемията действа по този начин, когато един човек извърши нещо екстремно, следващият няма да го възприеме като толкова невъзможен акт. Ефектът на доминото се стартира от една литературна измислица, но майсторството на Гьоте демонстрира толкова висок професионализъм, че просто няма как да не признаем качествата му.

Вертер се оказва сладкодумен убиец, който използва страниците, за да отнема животи. Трудно е да си представим какво щеше да се случи днес, ако един човек може да бъде повлияян от социалните мрежи и интернет, откривайки точно толкова убедителни текстове. Добрата новина е, че Гьоте е неповторим, а лошата е, че не изисква той, за да успее да промие нечий мозък. Все пак не са малко кадрите на Ислямска държава, които бързо демонстрираха на какво са способни, като техните мотиви не бяха свързани по никакъв начин с любовни терзания.

Въпросният малък град, в който избухва пандемията, повечето самоубийства са до известна степен обвързани с мистерията. Някои обвиняват високата публичност и отразяването на събитията от медиите, други смятат, че това е силно подражание между младите. Странен факт е, че броят на момичетата, които се бесят. Анализите сочат, че бесенето е запазена марка на мъжете, следвано от огнестрелната рана. Междувременно ще открием, че повечето жени предпочита да режат вени или да предозират с лекарства. Има психолози, забелязали някои основни разлики между методите на самоубийство. По-насилствените винаги са били насочени към мъжете, докато жените предпочитат някои по-спокойни варианти, като лекарства.

Спекулациите около интернет самоубийствените култове ще се появят и в този град. Жертвите често оставят специална мемориална страница, посочваща причините или възпяването на действието. Следите сочат, че не са малко и онези, писали някои по-странни и лирични редове, като няколко дни след тяхното лирично излияние са готови да споделят какво наистина са предприели и какво наистина се е случило.

За властите в Уелс е изненада, че се е стигнало до този феномен. В Япония това е нещо напълно нормално и дори повтаряемо. Японците често се задушават с газ, използвайки различни химикали у дома. Други предпочитат да се самоубият в автомобила си. Самоубийство с перилен препарат ще отнеме живота на около 2000 японци, които са решили, че това е краят, но става ясно, че вдъхновението е дошло от интернет сайт, който трябва да покаже и метода на смесване за създаването на отрова.

Аномалията в Уелс не спада в тази категория. Ето защо психолозите показват, че там причината идва от околната среда и липса на всякаква социална среда. Това е стар миньорски град, където сивотата се прокрадва дори в светлините. Едно момиче споделя пред местните вестници, че някои прибягват до самоубийството, защото наистина няма какво друго да се прави, а усещането, че никога няма да има измъкване, започва да ги преследва постоянно.

Мракът на отчаянието залива бързо и рядко позволява на някого дори да се съпротивлява. Тийнейджърите често смятат, че са сами и няма как да споделят своите проблеми, но когато чашата прелее – резултатите наистина не са красиви. Детективите остават по-скептични и смятат, че тук има друга намеса, защото повечето самоубийства са извършени без никаква логика и връзка. Мъглявите и мрачни месеци са обикновено през зимата, но някои отнемат живота си през лятото, когато не се очакват подобни действия.

Не на последно място се следят и книжарниците, където с изненада ще открием, че една от най-закупуваните книги е именно тази на Гьоте. Библиотеката бързо премахва заглавието, но то вече се разпространява и споделя сред младите, което принуждава преподаватели, психолози и родители да обединят сили, за да прекъснат тази порочна практика. И все пак, интернет е място, което предлага всичко, но в много отношения трябва да се намери разумната граница.

 
 
Коментарите са изключени за Прокълнатата книга на Гьоте, която накара младите да се самоубиват

Повече информация Виж всички