shareit

Писателка, която се самоуби през 2020 г., току-що се появи онлайн жива и здрава

| от |

Преди около 2 години жена, която твърди, че е дъщеря на писателката на романи Сюзън Мийчън (на снимката), публикува във фен групата й във Фейсбук съобщение, в което твърди, че майка й се е самоубила. Но сега – в един изумителен обрат – Мийчън се появи отново и заяви, че все още си е съвсем жива.

„Милиони пъти се чудих как да постъпя и все още не съм сигурна дали така е правилно или не“, пише тя във Facebook. „Предполагам, че ще има много въпроси и много хора ще напуснат групата. Но моето семейство направи това, което смяташе, че е най-добро за мен и не мога да ги обвинявам в нищо.“ Мийчън добавя: „Нека забавлението започне.“

Но много от нейните фенове и колеги писатели вярват, че това е по-скоро измама, отколкото „забавление“.

Странната история на Мийчън започва още през септември 2020 г., когато дъщеря й публикува във фен групата във Фейсбук за творчеството на майка си – наречена „The Ward“ – че Мийчън се е самоубила. Публикацията от 2020 г. намеква, че писателката е посегнала на живота си, след като е била тормозена, което съответно отваря пропаст сред нейните приятели писатели.

„Беше изключително съкрушително да разбера, че един от нашите е отнел живота си. Скърбяхме адски силно“, казва пред BBC Саманта А. Коул, писателка, която се е запознала с Мийчън онлайн. Когато излизат обвиненията в тормоз, тя добавя: „Цялото сочене с пръст започна и вби огромен клин в общността, като всичко това продължава месеци.“

Много независими писатели като Мийчън, които сами публикуват своите романи и понякога са гледани с пренебрежение от традиционните издателски апарати, често поддържат близък контакт помежду си онлайн. И след нейната „смърт“ много от онлайн връзките на Мийчън се опитват да почетат паметта й.

BBC съобщава, че те са организирали набиране на средства и търгове на книги и дори са съставили антология срещу тормоза, която се стреми да запази „тормоза там, където му е мястото – в художествената литература“.

„Няколко автора се събраха и я издадоха, като дариха приходите на семейството на Сюзън“, казва колегата писател на романси T. E. Райдънър. „Аз съм в инди общността от 2011 г. и битката срещу тормоза започна още тогава. Всички правим всичко възможно, но все още има някои наистина лоши хора.“

Facebook

Междувременно в „The Ward“ се появяват публикации, които призовават хората да купуват книгите на Мийчън. През октомври 2020 г. потребител на Facebook на име Кони Ортис насърчава хората да закупят книгата, която тя е завършила преди „смъртта“ си „Love To Last A Lifetime“. А през февруари 2021 г. потребител, който твърди, че е дъщеря на Мийчън, предупреждава, че работата на майка й ще спре да се публикува, освен ако хората не започнат да купуват повече книги.

След това, през януари 2023 г. – в обрат, който изглежда повече като художествена измислица, отколкото като факт – Мийчън се появява отново във Facebook. „Връщането в The Ward не означава много, но сега съм на добро място и се надявам да пиша отново“, написа Мийчън.

Според BBC, възкръсналата авторка е казала на някои хора, че никога не е разрешавала публикацията за нейната смърт. Вместо това тя твърди, че през 2020 г. доброволно е постъпила в психиатрична клиника заради проблеми с психичното здраве и пристрастяване, а семейството й е публикувало информацията, че е починала, без тя да знае.

„Просто искам живота си обратно“, пише Мийчън на Коул, който й изпраша съобщение във Facebook, в което иска обяснение. „Семейството ми беше в лошо положение и направи това, което смяташе, че е най-добро за мен.“

Но, разбира се, за мнозина това просто не е валидно извинение.

„Да разберем, че става въпрос за измама две години и половина по-късно, беше просто шамар за всички“, казва Коул пред NBC News.

Райдънър добавя: „Да се каже, че сме разтърсени, би било безумно слабо казано… Тя прекрачи граница, която никой никога не трябва да пресича. Имам близки, които страдат от психични заболявания, и също така съм имал хора, за които наистина ми пукаше, които са били жертви на самоубийство. А тя излъга толкова безгрижно относно тези неща.“

Мнозина подозират, че лъже-самоубийството на Мийчън е рекламен трик, предназначен да продава повече книги, а някои писатели дори са се свързали с местните правоприлагащи органи, за да видят дали могат да си върнат парите, които са дарили. Но следващите глави от тази история за момента все още са ненаписани.

 
 
Коментарите са изключени за Писателка, която се самоуби през 2020 г., току-що се появи онлайн жива и здрава

Повече информация Виж всички