shareit

Музикални хроники: Запой принуждава Джони Деп да се включи в запис на Oasis

| от Тодор Ковачев |

Напоследък Джони Деп е актуален преди всичко с шумното бракоразводно дело срещу бившата си съпруга Амбър Хърд. И творчеството му е останало някъде на заден план.

Но не бива да забравяме, че холивудската знаменитост има не само пребогата кариера, но и мечти за развитие в рок музиката, и то години преди да навлезе в киното.

Актьорът свири на китара още като ученик и става част от няколко групи, но  първата му съпруга Лори Алисън го убеждава, че има по-голямо бъдеще като актьор, отколкото като китарист.

Все пак американецът не изоставя първата си страст и периодично се проявява с китара в ръка, когато вече е знаменитост. В последните години даже музиката изглежда отново придобива за него по-голямо значение от ролите в киното.

Деп е съосновател на супергрупата Hollywood Vampires заедно с емблематичния Алис Купър и лийд китариста на Aerosmith Джо Пери, но това далеч не са единствените музикални величия, с които е работил.

Всъщност един култов случай от 90-те вкарва китарата на Деп в записи на бритпоп легендите от Oasis, които точно тогава са на върха на славата като банда №1 във Великобритания, а до голяма степен и в целия свят.

Oasis се превръщат в голямо явление с албума си от 1994 г. Definitely Maybe, съдържащ класики на британския рок като Supersonic, Slide Away, Live Forever и Cigarettes and Alcohol. Хитовите мелодии, хипнотизиращото звучене и характерният глас на Лиъм Галахър изстрелват албума до №1 в британските класации, превръщат го и в най-бързо продаващия се дебютен албум на Острова до онзи момент.

Лиъм и брат му Ноел – китарист и основен композитор на групата, още оттогава се отличават не само с музикална дарба, но и с огромни егота. Албумът им се представя добре и в Щатите, а година по-късно те издават неговия наследник (What’s the Story) Morning Glory?, който затвърждава статута им на музикални икони на своето съвремие.

Именно тогава, в средата на десетилетието, е и пикът в популярността на Oasis, които тръгват да завладяват Америка, след като в родината си достигат ранга на суперзвезди. Оттам нататък нивото на групата постепенно пада до разпадането ѝ през 2009 г., но все пак третият албум Be Here Now (1997) поддържа успешната формула на първите два.

Една от най-интересните песни в Be Here Now е Fade In-Out със звучната слайд китара, придаваща уестърн атмосфера около гласа на Лиъм. Както се оказва, човекът, отговорен за тази слайд китара, не е Ноел Галахър, макар че би трябвало да е той.

Като водеща световна група в онзи период, няма нищо изненадващо, че Oasis се движат в кръгове на знаменитости, включително и около холивудски звезди. Сред най-близките им приятели от Холивуд е Джони Деп, който в същия период е във връзка с британския супермодел Кейт Мос и прекарва много време във Великобритания.

Мос и Деп се разделят през 1997-а, но актьорът остава близък с братята Галахър и се присъединява към тях в студиото, докато записват третия си студиен албум.

Както подобава на типичните рокаджии, музикантите от групата се отдават на пороците си и алкохолът е чест техен спътник. По време на една от звукозаписните сесии, Ноел е твърде пиян и не е в състояние да свири, затова Деп се намесва и допринася с брилянтната слайд китара на Fade In-Out. Музикалните му умения определено не подлежат на съмнение, когато човек чуе крайния резултат и богатите китарни текстури в песента.

Но вероятно и някои от най-големите фенове на Oasis не са наясно, докато слушат песента, че всъщност слушат самия Джони Деп. Това даже не е единственият принос на звездата към каталога на Oasis.

Той свири на китара и в една от по-малко известните песни на бандата Fade Away (Warchild Version), която не се появява в някой от студийните албуми и е част единствено от благотворителния компилационен албум The Help Album. Във Fade Away участва и Кейт Мос, която свири на дайре.

Няма много информация какво се случва с приятелството между братята Галахър и Джони Деп през новия век. Но общата им музикална работа си остава малко известен и същевременно знаков момент на сътрудничество между едни от най-култовите фигури в шоубизнеса през 90-те.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Запой принуждава Джони Деп да се включи в запис на Oasis

Повече информация Виж всички