shareit

Музикални хроники: Наркотици, обиски, съдебни дела – цял живот Кийт Ричардс се измъква на косъм

| от Тодор Ковачев |

В най-бурните си години Кийт Ричардс е същинска фурия.

Китаристът на Rolling Stones, добил слава на безсмъртен и известен с половинвековната си любовна връзка с наркотиците, не позволява разюзданият начин на живот да му пречи.

През 80-те той подчертава, че само веднъж е пропускал концерт на групата си – по думите му, заради „развален бургер“. Все пак в по-скорошните години Stones на два пъти трябваше да променят дати за турнета заради него.

Първият път беше през 1998 г., когато Ричардс падна от стълба, търсейки книга в дома си в Кънектикът, и при падането увреди гръдния си кош и ребрата.

Най-скорошният случай е от 2006-а, когато той падна от палма на остров Фиджи и се контузи в главата, а после се говореше, че е станало чудо и е спрял наркотиците (естествено, само временно).

В пъстрия си живот китаристът се е измъквал и от далеч по-заплетени ситуации. Достатъчно е да припомним заигравките му със закона и със забранените субстанции през 60-те и 70-те, за да се убедим, че твърде много пъти му се е разминавало на косъм:

1964

Двайсетинагодишният Кийт се сбива с група американци, които обиждат Rolling Stones и поставят под въпрос сексуалната ориентация на групата.

Сценката се случва в ресторант на летище „Хийтроу“, а един от американците е нокаутиран – но на Ричардс не са повдигнати обвинения.

1967

Домът на Кийт в Съсекс е обискиран след сигнал от известния таблоид News of the World.

Полицията открива „разнообразни подозрителни субстанции“ и млада дама, облечена изключително оскъдно (по-късно се оказва, че това е певицата Мариан Фейтфул, приятелка на Мик Джагър).

Keith Richards The Rolling Stones

Самият Кийт Ричардс отказва да спре включения грамофон в присъствието на полицаите, но се съгласява поне да намали малко музиката.

Образувано е дело и китаристът е признат за виновен, защото е позволил в дома му да се пуши индийски коноп, глобен е 500 паунда и е осъден на една година затвор.

При обжалването обаче присъдата е отменена.

1971

Rolling Stones записват албума си Exile on Main St. в Южна Франция, когато една вечер се стига до лека катастрофа и ситуацията за малко да излезе извън контрол.

Ричардс вади пистолет играчка (взет от сина му Марлън) и го насочва към местния пристанищен капитан, който вади истински пистолет и вика полиция.

Инцидентът е замазан, когато местният кмет е поканен в къщата на Кийт за вечеря и получава като подарък няколко албума с автограф.

1972

Заедно с Мик Джагър, Кийт е обвинен в нападение над фотограф, но и в този случай до повдигане на обвинения не се стига.

По-късно през същата година, полицията претърсва вилата на Ричардс във Франция и открива хероин, кокаин, хашиш и други наркотици. Кийт и тогавашната му половинка Анита Паленберг по-късно получават условни присъди.

Още през същия месец декември Анита (останала в историята като една от музите на Rolling Stones) е арестувана в дома на Кийт в Ямайка отново по обвинение за наркотици.

Актрисата е задържана в ареста и е пусната, след като, според слуховете, са изплатени 12 000 долара на „посредник“.

1973

Още веднъж полицаи откриват наркотици в къщата на Кийт Ричардс, този път в Лондон.

Намерени са не само хероин, метадон и фармацевтична везна, но и нелицензирани антична пушка и револвер.

Звездата от Stones отново се разминава само с глоба и още същата вечер решава да отпразнува леката присъда, като подпалва стаята си в лондонски хотел.

През следващия месец той и Анита се измъкват от друг пожар – който разрушава вилата им в Съсекс.

1975

Кийт е арестуван в Арканзас за незаконно притежаван нож, но по-късно делото е прекратено.

1976

Кийт катастрофира с колата си на магистралата след концерт на Stones в Стафърд.

Полицията открива „подозрителни субстанции“ в колата и в якето на музиканта.

Впоследствие в съда Ричардс се измъква с твърдението, че якето може да е принадлежало на всеки от членовете на Stones или на някой от антуража им.

Затова му се разминава с 1000 паунда глоба за притежание на кока, но обвиненията за притежание на LSD остават недоказани.

1978

Кийт и Анита Паленберг за пореден път са хванати с наркотици, този път в Канада.

Ричардс е обвинен в пренасяне на 22 грама хероин, за което законът предвижда минимум 7-годишна присъда. Анита е обвинена в пренасяне на хероин и хашиш.

Започва дело, което е отложено с два дни по комична причина – Кийт не се явява в съда и по-късно обяснява, че просто е чакал панталоните си да излязат от сушилнята.

Съдията изразява изненадата си от факта, че „личност с такъв статут има само един чифт панталони“.

В крайна сметка китаристът на Rolling Stones е признат за виновен и получава условна присъда, а съдията му нарежда да продължи да лекува хероиновата си зависимост в Ню Йорк.

Ричардс се съгласява и да участва в благотворителни концерти. През следващите три години той се подлага на лечение от зависимостта си под опасността от по-сериозни санкции. През 1983-та пък се жени за Пати Хансен навръх 40-ия си рожден ден.

Доста години по-късно, през 2006-а, музикантът заяви, че е спрял да приема наркотици, но не по здравословни причини, а просто защото смята, че не са достатъчно силни за неговия вкус.

Не след дълго изникна и прочутата история, че Китй Ричардс е изшмъркал праха на починалия си баща. По-късно това беше отречено, след което отново потвърдено. До днес култовата рок легенда продължава да отрича, че прахът на мъртвеца е бил смесен с кокаин – но широката публика едва ли някога ще бъде сигурна каква е истината.

Каквото и да му се случи оттук нататък, 78-годишният Кийт сякаш отдавна е надминал котешките девет живота – и разбира се, невъзмутимо подготвя нови концерти със Stones.

А както гласи една популярна шега, трябва много да внимаваме какъв свят ще оставим за него, след като всички останали приключим житейския си път.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Наркотици, обиски, съдебни дела – цял живот Кийт Ричардс се измъква на косъм

Повече информация Виж всички