shareit

Музикални хроники: Лидерът на Motley Crue откри наркотиците на 6 и се върна от отвъдното, преди да достигне пълната трезвеност

| от |

Всеки в Motley Crue би обявил тържествено, че хард рокът върви ръка за ръка с тежки партита, злоупотреба със субстанции и безкомпромисно див начин на живот.

Но за никой друг това не важи толкова, колкото за лидера на групата Ники Сикс – същинско въплъщение на лудия рокендрол хедонизъм. Днес Motley Crue са емблеми на осемдесетарския глем метъл не само заради музиката си, но и заради безбройните култови истории, свързвани с тях.

Всъщност обаче съдбата на Ники Сикс е далеч по-трагична и сложна от обичайните клишета за секс, наркотици и рокендрол, а самият той признава, че е платил висока цена за начина си на живот. В неговия случай става въпрос за 15 години постоянен махмурлук и твърде близка среща със смъртта – но и за доста други премеждия.

Басистът е роден с името Франк Карлтън Сефарино Ферана-младши и детството му не е никак леко. Баща му напуска семейството скоро след неговото раждане и Ники е принуден постоянно да се мести – сменя 7 училища в рамките на 11 години. Едно от училищата го изключва, защото го хващат да продава наркотици, а той неведнъж е жертва на насилие от страна на любовниците на майка си.

Първият му досег с наркотиците се случва, когато момчето е едва на 6 години и един от доведените му бащи го снабдява с джойнт и уиски. Впоследствие момчето търси именно в наркотиците изход от депресията, която го мъчи в юношеските му години.

Сикс открива хероина доста по-късно – когато вече работи по втория албум на Motley Crue. Малко преди това е катастрофирал с Поршето си и лекарите са му предписали болкоуспокояващи, а когато те свършват, басистът се обръща към хероина. Първоначално го взима, за да успокои болките в рамото си, а после и заради абстиненцията. Скоро вече затъва в коктейли от алкохол, кокаин и хероин, без които не може да се справи на сцената и в ежедневието си.

„Колкото повече се друсахме, за толкова по-велики ни смятаха хората и толкова повече ни снабдяваха с всичко, от което имахме нужда, за да се надрусваме още повече. Радиата ни водеха момичета, мениджърите ни даваха наркотици. Всички наоколо се грижеха да затъваме и да затъваме“, пише Сикс в автобиографията на Motley Crue The Dirt.

Веднъж музикантът се оказва близо до смъртта в Лондон по време на турнето Cheap Trick, когато посещава местен дилър. Сикс е толкова неадекватен, че дилърът трябва да му помогне с инжектирането на хероина, а ефектът от дозата е толкова силен, че сърцето му за малко да експлодира.

След като си получава дозата, басистът е пребит с бухалки и изхвърлен в близка кофа за боклук.

Може би най-известната история с Ники Сикс си остава тази от 23 декември 1987 г., когато той предозира с хероин след бурна вечер с други музиканти и за малко дори е обявен за мъртъв. Докато китаристът на Guns N’ Roses Слаш се опитва да го свести и докато му инжектират адреналин в линейката, изглежда, че животът на Сикс е приключил. Дори медиите гръмват с новината за смъртта му, но той се свестява няколко часа по-късно и псувайки напуска сам болницата.

Лидерът на Motley Crue минава и през други тежки периоди, включително токсична връзка с поп звездата Ванити и два провалени брака с плеймейтки на Playboy. Вероятно в дъното на проблемите му стои неговата твърде проблемна връзка с майка му Деана Ричардс.

Ники помни как тя обявява, че ще го изостави още когато той е на 6 години, а и по-късно отношенията им така и не се оправят и двамата не успяват да се сближат отново.

Майката на Ники Сикс е изключително критична към избора му на професия и е критикувала външния вид на бандата, а от друга страна си е приписвала заслуги за музикалния талант на сина си. Това не е от историите с щастлив край, защото връзката между майка и син си остава разрушена до смъртта на Деана Ричардс през 2013 г. Ники Сикс отчита тъжното събитие единствено с доста сухо съобщение в Twitter и става ясно, че не е обърнал голямо внимание на майка си дори през последните ѝ дни живот.

Хубавото е, че днес 63-годишният Ники Сикс е щастливо женен, а през 2021-ва отпразнува цели 20 години пълна трезвеност. За отдалечаването му от алкохола и наркотиците спомага именно онази вечер в края на 80-те, когато смъртта почти го застига.

По-късно басистът се превръща в един от най-запалените борци срещу тези зависимости и се включва в редица кампании и благотворителни инициативи срещу наркотиците и алкохолизма.

В момента Motley Crue са в разгара на първото си турне от 7 години насам и продължават да живеят динамичния живот на рок звезди – но Ники Сикс вече е различен човек и знае, че не е задължително музиката да върви ръка за ръка с деструктивните навици.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Лидерът на Motley Crue откри наркотиците на 6 и се върна от отвъдното, преди да достигне пълната трезвеност

Повече информация Виж всички