Музикални хроники: Дядото на пънка пръскаше кръвта си по публиката, изходи се на сцената и упои кучетата на приятелката си

| от Тодор Ковачев |

Доайенът на пънк музиката Иги Поп е изпълнител, когото няма как да сбъркате – откъм звучене, визия, поведение на сцената, склонност към провокации и влечение към вредни субстанции и разточителство.

Като фронтмен на прото-пънк групата The Stooges и като солов артист, Иги е с фундаментална значимост за възникването и развитието на пънка. Същевременно, неконтролируемото му поведение на сцената и извън нея го е забъркало в безброй скандали и култови ситуации през годините. За певеца с истинско име Джеймс Нюъл Остербърг музицирането е неразривно свързано с наркотиците и алкохола, които често употребява точно преди да изникне на сцената.

Част от лудите му истории включват самонараняване по време на концерт, повръщане и ходене по голяма нужда пред публика, биене с камшик и други шокиращи изпълнения. The Stooges толкова се оплитат в света на контракултурата и сриването на установените норми, че ужасяват слушатели и скандализират консервативни майки и бащи из цяла Америка.

Днес емблематичният изпълнител празнува 77-ия си рожден ден и по този повод си припомняме някои от неговите най-луди и трудни за проумяване изцепки.

Иги Поп сключва брак още на 21 г., но булката Уенди го напуска около месец след сватбата. А „потърпевшият“ не се прави на тъжен. „Отново бях свободен, можех да бродя по улиците и да изглеждам както преди“, радва се той. В този период прекарва времето си около гимназистки, опитва да разбере какви са интересите и заниманията им и събира вдъхновение за текстовете на песните си. Така среща и своята Бетси – тотална противоположност на жена му. „Беше много сладка, руса и бяла като сняг. Беше на 13 и ме гледаше проникновено. Сигурен съм, че се сещате какво се случи после“, разказва Иги. В по-късните си години звездата се жени още два пъти.

В най-активния период на The Stooges в края на 60-те и началото на 70-те, фронтменът винаги намира с какво да сащиса публиката. В един популярен клуб в Ню Йорк Иги Поп се разкървавява и кръвта му опръсква хората от първите редове.

Ходейки по масите в заведението, той събаря няколко чаши и пада върху тях. Тъй като винаги е гол до кръста, нищо чудно, че се разкървавява по цялото тяло, но това не е нещо, което би го накарало да спре концерта си. Певецът танцува и се гърчи по обичайния си начин, докато кръвта му все още тече, а от екипа на групата напразно опитват да спрат кръвотечението. Едва на следващия ден Иги отива на лекар и се налага да му бъдат направени няколко шева.

Също през 1973 г. зевзекът хвърля цяла диня по публиката, а по-късно идва и една от най-отвратителните му прояви. Няколко песни след началото на един концерт Иги решава, че му се ходи по голяма нужда, отива зад китарните усилватели на групата, кляка и съвсем безсрамно се изхожда.

Когато приключва, даже започва да замерва публиката с някакви „неща“ – които даже не ни се иска да знаем какви са. Впрочем, мятането на предмети по публиката му е любимо в онези години. Но не си мислете, че лудите му изпълнения са запазени единствено за сцената – и извън концертите Иги Поп има достатъчно фрапиращи истории за разказване. А понякога другите ги разказват за него.

В началото на 70-те негова приятелка е Биби Бюъл, гадже на множество музиканти през годините и майка на Лив Тайлър, дъщерята на Стивън Тайлър. Бюъл разказва, че Иги Поп има две страни и би могъл да бъде „отблъскващ, злобен и гаден“, а в същото време да бъде грижовен гостенин, който готви омлети, почиства и се грижи за кучетата ѝ. Понякога двете му същности даже се смесват, за да стане всичко още по-объркващо.

Биби Бюъл си спомня как веднъж намира Иги припаднал във ваната с двете ѝ кучета от двете му страни, които също са в несвяст. Оказва се, че не само е взел обилна доза приспивателни, но е дал такива и на животните за ужас на Бюъл.

Характерен за Иги Поп е и ексхибиционизмът, а запазената му марка е винаги да е гол до кръста на сцената. Той обаче се е събличал и напълно гол публично. През 2016-а, когато е на 69 години, Иги се появява изцяло без дрехи за специален арт клас в Бруклин, рекламиран като “пърформанс събитие с модел Иги Поп”.

Хубавото е, че покрай всичко това, изпълнителят продължава да прави музика и дори на тази възраст не забавя музикалната си кариера. Последният му засега албум Every Loser излезе в началото на 2023 г., включваше редица звездни гостуващи музиканти и беше приет доста добре от критиката. Иги не спира и със сценичните си изяви, а на концертите все още демонстрира впечатляваща енергия и тотален отказ да се съобразява с всякакви норми и порядки.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Дядото на пънка пръскаше кръвта си по публиката, изходи се на сцената и упои кучетата на приятелката си

Повече информация Виж всички