Музикални хроники: Дейв Геън от Depeche Mode умря за две минути, а като се събуди беше закопчан с белезници за полицай

| от Тодор Ковачев |

Емблематичният вокалист на Depeche Mode Дейв Геън няколко пъти е бил на прага на смъртта и има дълга история на злоупотреба с наркотици и неконтролируем начин на живот. Обичаният от милиони фенове певец не само получава инфаркт на сцената и по-късно преборва рака, но веднъж даже е на практика мъртъв в продължение на две минути, преди да се завърне между живите.

В средата на 90-те музикалната звезда изгражда специална стая в апартамента си, в който живее с втората си съпруга Тереза Конуей. Т. нар. „синя стая“ е мястото, където Геън се отдава свободно на наркотиците, а покрай връзката с Конуей развива зависимост конкретно към хероина. Веднъж британецът прекарва цели три седмици сам в специалната си стая и единствено негов приятел от време на време го проверява дали има нужда от нещо и дали изобщо е жив. 

„Тогава ми се струваше романтична идеята за смъртта и за това просто да се оттегля. Не ми харесваше в какво съм се превърнал и не знаех как да спра процеса“, признава по-късно Дейв. През пролетта на 1996 г. той се приближава твърде много до абсолютния край, след като си инжектира спийдбол – комбинация от хероин и кокаин. Този път не го прави в любимата си стая, а в хотел в Лос Анджелис. Дейв Геън вече е опитен наркоман и веднага усеща, че нещо не е наред, затова и казва на дилъра си, че не се чувства както трябва.

15 минути по-късно е припаднал на пода в банята заради получен инфаркт, а сърцето му е спряло. Обгръща го пълният мрак. „Беше напълно черно около мен и никога преди не бях чувствал такъв пълен ужас“, спомня си фронтменът на Depeche Mode.

Геън за първи път експериментира с хероин през 1979 г. в Лондон, но едва през 90-те това става предпочитаната от него дрога. При приключването на 14-месечното турне по албума Songs of Faith and Devotion, тримата от Depeche Mode преминават през тежък период и изобщо не говорят помежду си, а певецът е напълно пристрастен към наркотиците.

Опитът на групата да започне работа по деветия им албум се проваля, тъй като Геън е неспособен да прави каквото и да е и е отпратен вкъщи след два дни в студиото. Останалите му казват, че му дават последен шанс да се възстанови, а той не понася добре предупреждението и затъва още повече. „Като се върнах в Лос Анджелис се отдадох на наркотиците както никога преди. Бях извън кожата си“, категоричен е той. 

Така се стига и до сутринта на 28 май 1996 г., когато за две минути сърцето му е спряло след предозирането, а той е технически умрял: „Парамедиците ми казаха, че би трябвало да съм мъртъв, защото в себе си имам такава доза хероин и кокаин, каквато може да убие и кон“.

При събуждането си в болницата, Дейв Геън открива, че е закопчан с белезници за полицай и арестуван за притежание на наркотици. Паникьосаният му дилър изобщо не е скрил дрогата от хотелската му стая, когато се е втурнал да го спасява. Музикантът бързо осъзнава, че е късметлия, че изобщо е оцелял. „Като напуснах болницата, казах, че съм предозирал, но ми обясниха, че реално съм бил мъртъв и три пъти е трябвало да ме съживяват. Можех да получа трайно увреждане на мозъка. Като се замисля каква лудост е това заради три минути на еуфория… и даже не е нужно да употребяваш цял живот, един път е достатъчен и може да те довърши. Сега много хора изглежда минават директно към хероина, подминават дори тревата и отиват право при дявола, много е страшно“, изповядва се Геън.

След „смъртта“ си певецът успява да се отърве от затвора, но е задължен да се подложи на терапия и прекарва една година в клиника. Там постоянно го тестват за наркотици и дори един положителен тест би го изпратил за две години зад решетките, а той е решен да избегне това. Така успява да преодолее зависимостта си и впоследствие неведнъж разказва за своя най-мрачен период, като предупреждава за огромните опасности, които такъв начин на живот носи. Години по-късно му е премахнат и тумор и хубавото е, че днес 62-годишният Геън продължава да е активен на сцената, а Depeche Mode пишат нови страници от своята изключителна музикална история.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Дейв Геън от Depeche Mode умря за две минути, а като се събуди беше закопчан с белезници за полицай

Повече информация Виж всички