shareit

Момче зарови бетонов саркофаг с пакет зрънчо в него, за да обърка бъдещите археолози

| от |

Преди около 10 000 години животът е бил много различен от този днес. Хората все още до голяма степен са живеели на племена от ловци и земеделци, светът едва наскоро е излязъл от ледниковата епоха, а мамутите все още са бродели по земята. Голяма част от това, което знаем за нашите праисторически предци, идва от ДНК доказателства и археологически открития.

Съвременните хора, напротив, имат много начини да оставят своя исторически отпечатък върху света. Имаме писмени записи на събития, снимки, аудиозаписи и филми, които могат да нарисуват много ясна картина на това какво представлява животът днес.

От това следва въпросът какво ще оставим пък ние на хората след 10 000 години?

Според един потребител на TikTok отговорът е зрънчо.

28-годишният творец от Сиатъл е прекарал последните четири месеца в изграждането на бетонен саркофаг от 1360 килограма, в който има само една запечатана със смола торба Flamin’ Hot Cheetos.

„950 килограма бетон и един куп натъртвания по-късно“, казва той, „процесът е завършен“. Отнема един месец, докато саркофагът изсъхне във формата си, преди най-накрая да може да премине към следващата стъпка.

А тя явно е да премести капака му, който тежи 400 килограма, с колата си и да щампова съставките на зрънчото върху него със златни листа.

Той сподели кратко видео от процеса в TikTok, което има повече от 12 милиона гледания.

Общо проектът му струва 1250 долара.

Мъжът казва пред Insider, че през последните 2години е заделял пари от ежедневната си работа като аниматор, за да ги вложи в спестовна сметка. Но простото заделяне на парите, казва той, не го е правило щастлив.

Вместо това той влага тези пари в различни инструменти и принадлежности за правене на изкуство, „защото няма нищо друго, за което наистина бих искал да похарча парите си. Не искам дрехи, кола или нещо такова.“

Като творец, Sunday.nobody, както е прякора му в TikTok – който моли медиите да не използват истинското му име – е напълно наясно, че проектите му не са непременно продаваеми. Но той предпочита да е така.

Пред Rolling Stone, той казва: „Опитвам се да поддържам аудиторията си наистина малка.“ Той се захваща с проекти, които приятелите му биха намерили за забавни, а след това просто прави „нещата, които биха ги накарали да се смеят“.

„Имам Google Doc, който е наистина дълъг, със стотици малки бележки“, казва той. „Веднага щом ми дойде тъпа идея, колкото и тъпа да е тя, се принуждавам да я запиша.“

„Малко мамя, като се възползвам от интернет популярността на тези обекти. Това предразполага хората да се свържат с проекта ми, защото имат предварително съществуваща връзка с тези неща.“

Sunday.nobody казва още на Rolling Stone, че никога не е публикувал спонсорирана публикация от какъвто и да е вид – и отказва да се опитва да продава на хората каквото и да е. Но докато заравянето на зрънчо с марката Cheetos не е по никакъв начин спонсорирано от Frito-Lay, представител на компанията нарича проекта „чудесна мисия за запазване на Flamin’ Hot Cheetos за бъдещите поколения“, добавяйки, „ние за това сме тук“.

Sunday.nobody така или иначе няма нужда от корпоративен спонсор за проекта. Той има малък екип от приятели, които му помага с изграждането на саркофага и заравянето му – а земята е предоставена от двойка, която отговаря на призива му в Instagram с молба за място, където да погребе „нещо, което не е тяло“.

Дори и с помощта, са необходими няколко часа копаене плюс участието на трактор, за да се изкопае достатъчно дълбока дупка за масивния саркофаг.

След като е в земята и покрит с пръст, Sunday.nobody и неговите приятели оставят маркер върху парчето земя, който гласи: „Исторически артефакт, заровен отдолу. Не отваряйте 10 000 години. Година на погребение 2022.“

Естествено, последователите му в TikTok заплашват да намерят бетоновия ковчег със зрънчо и да го изровят, на което Sunday.nobody отговатя: „Гледали ли сте „Карибски пирати“? Има проклятие върху пакета Cheetos, като във филма.“

Разбира се, голяма част от хумора от проекта на идейния младеж произтича от пълната му нелепост. Flamin’ Hot Cheetos не е трудно да се намери, но няма начин да се гарантира, че те ще бъдат широко достъпни и след 10 000 години.

Към този момент ние наистина не можем дори да гарантираме дори, че хората ще бъдат преобладаващият вид на Земята след толкова време. Какво ще си помислят бъдещите цивилизации, когато открият силно запечатана торба със царевични пръчици?

Бяха ли Flamin’ Hot Cheetos важен продукт за хората през 2022 г.? Почитани ли са били като религиозна икона? Или довеждат до края на вида?

Това е в известен смисъл подобно на „Пътеводителя на галактиката на стопаджия“ на Дъглас Адам, в който се разкрива, че отговорът за живота, вселената и всичко е просто „42“. Хилядолетия чакане за такъв разочароващ отговор е, в ироничен смисъл, смешно.

В крайна сметка, проектът няма истинска цел, казва Sunday.nobody, но „без цел или точка някак си има най-голяма чистота“.

 
 
Коментарите са изключени за Момче зарови бетонов саркофаг с пакет зрънчо в него, за да обърка бъдещите археолози

Повече информация Виж всички