shareit

Миската, която е и действащ войник от армията на САЩ

| от |

Мис Колорадо може да е най-известна в САЩ с това, че се бори да стане следващата Мис Америка, но има и нещо, което мнозина не осъзнават: Маура Спенс-Карол също е активен войник в армията, който иска да използва своята платформа за повишаване на осведомеността относно проблемите с психичното здраве и самоубийствата сред ветераните.

Специалист Маура Спенс-Карол служи като анализатор на разузнаването от всички източници в бойния екип на 1-ва бригада Страйкър, 4-та пехотна дивизия във Форт Карсън, Колорадо. Докато расте, тя мечтае да бъде едновременно кралица на конкурса за красота и член на американската армия, тъй като дядо й също е бил анализатор на разузнаването, но във военновъздушните сили, а баба й винаги е искала да я гледа как се бори за титлата Мис Америка.

Спенс-Карол успява да се състезава за титлата Мис Колорадо 2021 през свободното си време от армията, като казва пред списание 5280: „Моите отговорности като войник са на първо място. Ние сме войници 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, но за щастие имаме и свободно време през деня, както е и при всяка цивилна работа.“

Тя става първият войник, спечелил титлата Мис Колорадо, и макар че може и да не е взела още короната на Мис Америка, Маура използва новооткритата си слава, за да обърне общественото внимание към тема, близка до сърцето й: психичното здраве и въздействието му както върху войниците на служба, така и върху ветераните.

Спенс-Карол се бори с хронично преяждане и проблеми с възприемането на тялото си, докато расте, и след като се присъединява към армията, е диагностициран с хиперактивност с дефицит на внимание (ADHD). След диагнозата си тя открива, че има постоянно стигма около проблемите с психичното здраве в службата и по-специално научава, че много повече ветерани и военнослужещи се самоубиват, отколкото цивилни.

„Жените ветерани по-често се самоубиват, отколкото жените извън армията“, казва тя пред TODAY Health по-рано тази година, „най-вече поради достъпа и желанието да използват огнестрелно оръжие, за разлика от други средства за самонараняване, а ветерани и действащи членовете на армията като цяло са по-склонни да се самоубият, отколкото обикновения гражданин.“

Според проучване на Министерството по въпросите на ветераните, повече от 65 000 от тях загиват чрез самоубийство от 2010 г. насам – „повече от общия брой смъртни случаи от битки по време на войната във Виетнам и операциите в Ирак и Афганистан, взети заедно“ – а през 2019 Националният годишен доклад за превенция на самоубийствата на ветераните на министерството установява, че процентът на самоубийствата при ветерани е 1,5 пъти по-висок от този на не-ветераните.

Между 2000 и 2010 г. 28,7 жени и 32,1 мъже военнослужещи на 100 000 души са загинали по този начин, в сравнение със само 5,2 жени и 20,9 мъже на 100 000 от цивилното население.

През ноември 2021 г. президентът Джо Байдън очертава списък с цели и инициативи за подпомагане на усилията за превенция в нова национална стратегия, озаглавена „Намаляване на самоубийствата на военни и ветерани: Развитие на всеобхватен, междусекторен подход, основан на доказателства“.

Това включва подобряване на безопасността на смъртоносните оръжия; подобряване на психологическите услуги и улесняване на преминаването към цивилния живот; увеличаване на достъпа и предоставянето на ефективни медицински грижи; справяне с рисковите и защитните фактори нагоре по веригата; и увеличаване на координацията в изследванията, споделянето на данни и усилията за анализ.

Спенс-Карол работи за повишаване на осведомеността по този проблем и предлага подкрепа за онези ветерани, които може да са в затруднение. Наред с организирането на акция за тях и сътрудничеството с ръководството на армията, за да се идентифицират ефективни начини да се направят по-подходящи грижи за настоящи и бивши военнослужещи, тя също така работи с нестопанската организация 22 Too Many, чиято цел е „Прекратяване на епидемията от самоубийства на военни и ветерани“.

Организацията, която е кръстена на статистиката, която гласи, че приблизително 22 войници на активна служба и ветерани прекратяват живота си всеки ден, има за цел да служи като жив мемориал за всички загинали по този начин, да достигне до скърбящи семейства и да повиши осведомеността, споделяйки полезни източници на информация.

Също така, спец. Спенс-Карол също посещава Регионалния медицински център на Роки Маунтин, за да благодари лично на ветераните там за тяхната служба.

„Открихме, че достъпът до грижи, социална подкрепа и чувството за принадлежност към общност – като това в армията – са най-големите инструменти за предотвратяване на самоубийствата“, споделя тя.

В крайна сметка посланието, което Мис Колорадо се надява да се разпространи е същото, което би казала на всеки, който преминава през труден момент: „Вие сте ценен човек, приятел и член на нашата общност и имате възможности за лечение.“

 
 
Коментарите са изключени за Миската, която е и действащ войник от армията на САЩ

Повече информация Виж всички