shareit

Котацу – японските отоплителни маси

| от |

Масите котацу са перфектни за студени зимни дни, когато ставането от леглото е мъка. Този тип маси позволяват да си лежите в социална обстановка и все пак да ви е уютно и топло. Съвременните версии на това гениално творение обикновено се състоят от маса с къси крака с електрически нагревател отдолу и дебело одеяло или юрган отгоре. Цели семейства могат да седят удобно завити с масата и да вечерят, играят игри, четат книги, гледат телевизия или просто да дремнат (което изглежда неизбежно).

Kotatsu Electric Underside

Долната част на масата котацу

В исторически план котацу са били изключително важни в традиционните японски домове, където изолацията често е слаба, а отоплението в цяла къща е трудно и скъпо. Традиционното японско кимоно също си пасвало добре с тази маса-духалка, защото топлия въздух лесно влизал под него.

Japanese Traditional Hearth L4817

Ирори

Началото на Котацу датира от 14 век, от традиционните печки ирори. Разположени в пода, те се ползват за източник на топлина, която се прихваща под маси и одеяла.

През вековете системата става преносима с комбинация от глинени съдове, поставени върху рогозки татами. Котацу в крайна сметка добива сегашния си вид през последния век с развитието на електричеството и отоплителните елементи.

Japanese chair and armrest

Столче зайсу

Повечето маси котацу са ниски, близо до земята, за да може да се седи пода около тях. За повече удобство може да се добави столче зайсу. Има и високи котацу, които се използват с нормални столове.

Ясно е, че някои от качествата на котацу са съобразени с характеристиките на японската култура – тънки стени, широки дрехи, седене на пода. Но има причини изобретението да се разпространи по света. Подобно на стандартните огнища, тези маси сближават семейството около един източник на отопление. Мобилността на масата спестява пари и енергия за разлика от една камина, например.

A Korsi in Nain Museum of Anthropology

Корси

Brasero

Брасеро

И след успеха им в Япония, не е изненада, че ако не същите, то подобни средства се виждат и в други региони на света – например, иранските корси и испанските брасеро (съдове с топливо, които се закачат под масата). Котацу се предлагат и извън Япония, но преди покупката трябва да се проверят височината и електрическата съвместимост.

 
 
Коментарите са изключени за Котацу – японските отоплителни маси

Повече информация Виж всички