Коледната вечеря може да бъде и полезна, ако я направите правилно

| от |

Сезонът на преяждането е тук! Коледа е точно зад ъгъла – време, когато много от нас ще се наслаждават на по-хубавите и мазни неща в живота: печено това, печено онова, месо, увито в друго месо, натъпкано в трето месо, и т.н. Често може да ни дойде малко прекалено. Въпреки това може би ще ви бъде приятно да чуете, че някои от традиционните коледни ястия имат солидни ползи за здравето.

Много хора се опасяват от холестерола, когато ядат големи и питателни ястия. Важно е обаче да се прави разлика между „добър“ и „лош“ холестерол.

Холестеролът е восъчно, подобно на мазнините вещество, което се намира в повечето телесни тъкани. Наличието на високи нива на мазнини в кръвта може да доведе до сериозни здравословни проблеми, най-вече сърдечни заболявания и инсулти. Едновременно с това тялото ни пък се нуждае от част от тези мазнини, за да бъде здраво, тъй като те се използват за изграждане на клетките и за производството на определени хормони.

„Много хора все още смятат, че целият холестерол е вреден. Но само ЛНП холестеролът, често наричан и „лош“, нанася вреди. ЛНП (липопротеини с ниска плътност) транспортира холестерола до артериите ви. Той може да доведе до натрупване на плаки, което води до влошаване на кръвотока. Като цяло, колкото по-високи са нивата на ЛНП холестерола, толкова по-висок е рискът от коронарна болест на сърцето“, казва д-р Авинаш Хари Нараянан, клиничен ръководител в Лондонската медицинска лаборатория, в изявление.

„От друга страна, ЛВП холестеролът (липопротеините с висока плътност) може да се нарече „добър“. Те са като за прахосмукачка: когато ЛВП са на здравословни нива в кръвта ви, те отстраняват допълнителния холестерол и натрупаните плаки в артериите и ги изпращат в черния дроб, а оттам се изхвърлят от тялото. Това спомага за намаляване на риска от сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт“, добавя той.

Добрата новина е, че някои компоненти на традиционната коледна вечеря – пиле, зеленчуци – могат да бъдат сравнително полезни за холестерола ви, ако се консумират в умерени количества.

„Има много храни, популярни през празничния сезон, които могат да помогнат за понижаване на нивата на ЛНП. Чудесната новина е, че това включва вечния коледен фаворит – пуйката, пилешкото и някои други меса“, обяснява д-р Нараянан.

„Това е така, защото изследванията показват, че мазната риба, пилешките гърди и пуешкото месо са добри естествени източници на ниацин, известен също като витамин В3, който може да помогне за понижаване на лошия холестерол и другите мазнини в кръвта, за повишаване на добрия холестерол, както и за понижаване на друг вид мазнини в тялото ви, наречени „триглицериди“ – продължава той.

Дори печените картофи могат да имат своите ползи, стига да се приготвят разумно.

„Със сигурност печенето не е най-здравословният начин за приготвяне на картофи, особено ако използвате мас. Ненаситените масла за готвене обаче, като например зехтинът, са по-здравословни за сърцето. Добре са и нискомаслените слънчогледови масла и рапичното олио. Последното е с особено високо съдържание на стероли, който, както и станолите, са растителни химикали с размер и форма, подобни на тези на холестерола. Те влизат в кръвния поток и всъщност спират абсорбирането на част от холестерола, като по този начин го понижават“, допълва д-р Нараянан.

Други части от коледната трапеза просто не са полезни, независимо колко вкусни са. Това важи особено за десерти като пайове и еклери.

Ако искате да изберете по-здравословен десерт, можете да направите печени ябълки или круши, които помагат за понижаване на общото ниво на холестерола, или горски плодове, които са богати на антиоксиданти.

С риск да ви ядосаме още повече, може да искате да следите и за размера на порциите. Едно проучване показва, че на Коледа средностатистическият човек приема 5 373 калории, което е два пъти повече от препоръчителната средна дневна стойност за мъжете и три пъти повече за жените. Това никак не е добре.

Също така по време на празничния период се наблюдава и прекомерно пиене. Проучване на DrinkAware установи, че почти 2/3 от пиещите прекаляват с алкохола по това време, като средностатистическият мъж изпива еквивалента на шест чаши вино на Коледа, което е много повече от препоръчаното от всеки здравен експерт.

От друга страна, Коледа идва само веднъж годишно… Ако поддържате активен начин на живот и се храните здравословно през по-голямата част от годината, един ден прекаляване с каквото и да е няма да ви навреди твърде много. Трябва да се наслаждаваме с мярка на всичко в живота – включително и на умереността.

 
 
Коментарите са изключени за Коледната вечеря може да бъде и полезна, ако я направите правилно

Повече информация Виж всички