shareit

Книга от 21 000 страници вече официално е най-дългата в света

| от |

Вече официално – най-дългата книга в света е тук и се предлага в огромен том от 21 450 страници и тежи 17 килограма. А тематиката й се оказва една от най-популярните манга серии в света.

Както съобщава Artnet, книгата е компилация от всеки дигитално издаден брой от 25-годишната епична пиратска поредица на Ейчиро Ода, сега (не)удобно подвързана в безобразно голямо еднотомно издание благодарение на усилията на концептуалния художник Илан Мануах.

До голяма степен е невъзможно да прочетете книгата от началото до края, както обикновено, но очевидно това е и целта. По-скоро, обяснява самият Мануах, „ONEPIECE“ е предназначен да се разглежда като „скулптурен материал“ и експонат за посветените фенове на сериала.

На уебсайта на Мануах пише: „ONEPIECE“ може да се разглежда само като материализация на собствената, наситена с медии цифрова екосистема на дигиталните комикси. „ONEPIECE“ съществува само като обект на чиста спекулация.“

Само гръбнакът на книгата е дълъг 80 сантиметра и включва пълноцветни илюстрирани сцени от мангата и нейния главен герой, Мънки Ди Луфи.

Художественият проект, който идва само месеци след като Гинес обявява „One Piece“ за най-тиражираният съществуващ комикс, е подкрепен от базираната в Брюксел организация с нестопанска цел Echo Chamber на Мануаш и френското издателство JBE Books.

Миналия уикенд арт проектът дори е публично показан във фондация Fiminco в Роменвил, Париж, Франция, като част от панаира на множество дни на изкуството.

Петдесет подписани копия на книгата-скулптура са предоставени на обществеността – на цена от 1900 евро – всички от които бяха закупени в рамките на дни след пускането й на 7 септември.

Част от проекта Shapreader

Преди проекта „ONEPIECE“, Мануах е известен с произведение на изкуството, наречено Shapreader, предназначено за читатели на комикси със зрителни увреждания и „изградено върху нарастващ репертоар от тактилни идеограми (тактиграми), които осигуряват хаптичния еквивалент за всяка семантична характеристика на един комикс разказ.“

Очевидната цел на Мануаш с „ONEPIECE“ е да подчертае как комиксите могат да бъдат както произведения на литературата, така и произведения на други изкуства, всяко със собствена присъща стойност.

Говорител на JBE казва пред The ​​Guardian, че ONEPIECE е „нечетима скулптура, която приема формата на книга – най-голямата досега по брой страници и ширина на гръбчето – която материализира екосистемата на онлайн разпространението на комикси.“

Издателят също така нарича комиксите „двойни обекти“ – със специфична „потребителна стойност“ за потребителите и „разменна стойност“ за колекционерите.

„ONEPIECE“ на Илан Мануах предлага да се измести разбирането на дигиталните комикси от качествено изследване на формалните им възможности към количествена преоценка на „комиксите като голямо количество данни“, казва говорителят на JBE.

Освен това нито Ейчиро Ода, нито неговият японски издател, Shueisha, са били потърсени относно произведението.

Член на екипа по международни права на издателя, Кейта Мурано, информира The Guardian, че „ONEPIECE“ на Мануаш „не е официален. Ние не даваме разрешение на JBE Books. Нашият лицензиант във Франция, който издава „One Piece“, е издателят Glénat.“

JBE Books обаче твърди, че проектът технически не нарушава никакви авторски права, тъй като „ONEPIECE“ не може да бъде прочетен от никой от колекционерите, които са го закупили. И между другото, Ода вече е най-богатият създател на манга за всички времена като нетната му стойност се оценява на около 200 милиона долара.

Трябва също така да се отбележи, че макар „ONEPIECE“ да включва 98 тома на „One Piece“, самата манга все още не е завършена – следователно произведението също технически е непълно.

Ода обаче заявява, че мангата е в „последните си етапи“, въпреки че не е ясно дали това означава още 2 тома или още 20 тома. Създателят й е, ако не друго, плодовит.

 
 
Коментарите са изключени за Книга от 21 000 страници вече официално е най-дългата в света

Повече информация Виж всички