shareit

Как Обърнатата Джени удари невероятни цени сред колекционерите

| от |

По време на обедната си почивка на 14 май 1918 г. Уилям Т. Роби, банков касиер в Hibbs and Company във Вашингтон, отива, както често прави, до пощата на Ню Йорк Авеню. Там той се надява да закупи новата марка, издадена в чест на стартирането на Американската служба за въздушна поща, която ще направи първия си официален полет на следващия ден.

Марката е впечатляваща. Не нея има изображението на Curtiss JN-4 или „Джени“ – същият самолет, който трябва да достави пощата на следващия ден. Ярката червено-синя цветова схема без съмнение привлича клиенти, но подобно на много от запалените колекционери, събрали се в пощенските станции във Филаделфия, Ню Йорк и столицата на страната, Роби също знае, че в този ранен тираж има възможност за нещо още по-ефектно и важно – печатна грешка. Това е едва вторият път, когато пощенската служба се опитва да направи двуцветен печат и с пламъка на Първата световна война, небрежните грешки са значително по-вероятно явление.

И сред многото филателисти именно Роби е късметлията. Вместо да лети високо през небето, Джени на неговата марка се появqwa с главата надолу. Дори по-добре за Роби, човекът, който му продава марките в този съдбовен ден, никога не ги е виждал и не може да направи разлика. Когато забелязва грешката, Роби хладнокръвно иска да закупи цял лист със 100 броя за 24 долара.

Скоро след това той изпраща съобщение за грешката на колеги, приятели и колекционери и не отнема много време новината да се разпространи до пощенските инспектори, които бързат да си върнат сгрешените марки. Разбира се, Роби отхвърля офертите им и в продължение на няколко дни скрива листа с печати под матрака на леглото в своя едностаен апартамент, който споделя със съпругата си. Той нетърпеливо сключва сделка и в паника продава марките на Юджийн Клайн, бизнесмен от Филаделфия и запален филателист, за 15 000 долара.

Парите позволяват на семейство Роби да си купи нова къща, както и кола, която, според една легенда, Уилям почти веднага успява да блъсне в задната стена на гаража. Символичен инцидент за гафа който прави: вдъхновен от бързината на находката си, Роби предполага, че ще се появят още бройки от същите дефектни марки, тъй като те обикновено са отпечатани на по-големи листа от по 400. Но другите сбъркани марки са уловени и унищожени. Така ако Роби беше малко по-търпелив, можеше да направи много повече пари.

Клайн бързо продаде листа на своя приятел Едуард Грийн за значително по-голяма сума. Така наречената „обърната Джени“ само нараства с известност и стойност.

Клайн убеждава Грийн, синът на прословутата „Вещица от Уолстрийт„, да раздели оригиналния лист и да номерира гърбовете на всяка марка, за да води отчет за тяхната собственост. Грийн създава един блок от осем марки, седем блока от четири марки и 64 отделни марки с различни перфорации в зависимост от местоположението им. Грийн запазва най-добрите за себе си, а останалите продава за между 175 и 250 долара.

Inverted jenny400

Докато цените на марките продължават да растат, останалите марки на Грийн стават център на една особено невероятна филателистична легенда. В клуб на колекционери той, твърди се, заплашвал да изгори всичките марки с прави ръбове и е бил разубеден само от ужаса на колегите си колекционери, които го умоляват да спре. Оттам той в крайна сметка поставя останалите марки с прав ръб в сейф, за да ограничи броя им на пазара, където те остават до смъртта му през 1936 г.

Когато колекционерите откриват марките, те са ужасени: с годините те залепват заедно, може би защото са оставени навън по време на едно от многото плувания с яхта на Грийн. За да разлепят слепените марки, аукционната къща трябва да използва вода, за да омекоти лепилото, преди да ги раздели с тънка линийка.

Повечето от останалите блокове с марки са в богати колекционери; един анонимен купувач се сдобива с такъв блок за повече от 1 милион долара през септември 1989 г .; на по-скорошен търг в Ню Йорк друг блок е продаден за близо 3 милиона долара.

 
 
Коментарите са изключени за Как Обърнатата Джени удари невероятни цени сред колекционерите

Повече информация Виж всички