Истинската форма на Земята и други първоаприлски шеги

| от |

1 април е чудесен ден за интернет. Рязко всички започват да прилагат критично мислене, преди да споделят новини, мемета и постове – все пак никой не иска да го хванат, че вярва в глупости.

Това е и ден, в който учените споделят забавни статии, които могат да варират от пълни абсурди до всъщност доста интересни абсурди.

Европейската космическа агенция (ЕКА), например, обяви истинската форма на планетата. Плоскоземците могат да се радват – тя не е сфера. Но не е и плоска – има формата на яйце.

ЦЕРН, домът на Големия адронен колайдер, също имаше голямо съобщение. Тази година тя празнува своята 70-годишнина и иска да отбележи повода на Първи април, като се ребрандира. Новото име е Network of Experiments for Research and Development in Society – или съкратено NERDS, което на англ. ез. означава „ЗУБЪРИ“).

От най-странните първоаприлски фалшиви изследвания ни хареса тази „статия“ по квантова биология от Джим Ал-Халили. Той и измислените му съавтори показват, че благодарение на квантовото заплитане водните молекули могат да съхраняват информация. Това, че течната вода има памет, е един от нелепите постулати на хомеопатията, както знаете.

По темата за подигравките с псевдонауката, статия в arXiv обяви началото на мултисъобщителната астрология. В тази статия Уокър и съавтори предлагат използването на кристали за подпомагане на астрологията да „предсказва бъдещето“ и по-добре да оправдава негативните личностни черти хората.

Има и две статии, свързани с предстоящото слънчево затъмнение (на 8 април, което обаче ще се вижда само в Америките). Едната е посветена на търсенето на Вулкан – хипотетичната планета, за която някога се е смятало, че се намира между Слънцето и Меркурий. Каква по-добра възможност да се търси знак за нея от тази, когато светлината на Слънцето е блокирана от Луната? В съобщение, изпратено в измисленото издание Acta Prima Aprilia (Списание Първи април) се казва: „Броят на планетите в Слънчевата система през последните 3 века, може би изненадващо, не е толкова постоянна величина, колкото си мислим.“

Отново в гореспоменатия arXiv е поместена и една фантастична първоаприлска статия за това кой вид бил свидетел на най-много затъмнения. Изследователският екип смята, че мечоопашатият рак е този вид: той се появява във фосилните записи преди 480 млн. години и не се е променил много през последните 200 млн. години. Според статията сборно от всички отделни индивиди видът е видял общо 138 трилиона пълни слънчеви затъмнения. Ако разширим определението за хора до последния ни общ прародител шимпанзетата, ние сме вдели само 38 милиарда затъмнения. Но не се притеснявайте – можем да надминем рака след 10 милиона години, стига популацията да остане същата, като имаме достатъчно време, преди Луната да спре да затъмнява Слънцето.

 
 
Коментарите са изключени за Истинската форма на Земята и други първоаприлски шеги

Повече информация Виж всички