shareit

Дъщерите на Фрея – съдбата на жените викинги

| от |

Ако има едно нещо сигурно, то е, че Фрея не е богиня, която е давала да й се бъркат. Например, когато гиганта Трюм откраднал чука на Тор, Мьолнир, той се съгласява да го върне при условие, че Фрея му стане жена. Докато Тор и другите богове са готови да разменят Фрея за чука, тя самата е възмутена и отказва да пристава на когото и да е. В резултат на това Тор е принуден да се облече в женски дрехи, преструвайки се на Фрея, и да измами Трюм, за да си върне магическия инструмент. За гигантите Фрея е обект на страст и желания и те измислят най-различни сюжети и схеми, за да я вземат.

Способността на Фрея да отказва бракове отразява ситуацията със скандинавските жени в реалния живот. Въпреки че викингите са представяни като груби и агресивни мъже, жените им генерално не дават да бъдат принуждавани в брак против волята си.

Разводите също били лесни. Ако вземем най-честата причина – насилието – нужно е мъжът да удари жена си три пъти пред свидетели и разводът е въпрос на желание. Същото и ако жената хване мъжа си да носи женски дрехи, мъжът хване жена си да носи мъжки дрехи или просто двойката вече не е щастлива заедно.

Независимо от свободата им по отношение на брака, ролята на жената по онова време все още е главно да гледа домакинството и имота, особено ако съпругът й е на път. Дори и когато една жена има някаква форма на политическа власт, например заради богатството си, тя не губи отговорността си към дома. Но това все пак е власт и жените са се възползвали от нея.

Наред с домакинските отговорности, от жената се е очаквало и да осигури на съпруга си деца. Поради тази причина жертвоприношенията на Фрея са част от сватбената церемония с надеждата, че богинята ще благослови младоженците с плодородие. Жертвата обикновено била свиня – животното, свързано с богинята.

Public Domain

Вярата във Фрея е била толкова силна вяра, че жените продължават да провеждат многобройни ритуали за плодородие, посветени на нея, дори след приемането на християнството.

А поклонението пред Фрея със сигурност противоречи на християнството. Тя не само произлиза от езичеството, но и нейната сексуална репутация противоречи на християнския идеал за целомъдрена жена.

Понеже се знае, че Фрея харесва любовна поезия, в резултат на това новата религия скоро я обявява за незаконна заради нарастващата популярност на свободолюбивата богиня сред християните. Поради тази причина е изненадващо да научим, че по-голямата част от скандинавките всъщност приемат християнството, въпреки патриархалното потисничество. За тях християнството всъщност предлага някои наистина привлекателни варианти, които езичеството не можеше. Най-важното е, че то осъжда инфантицида (детеубийството) – практика, която се използва често сред викингите, особено по отношение на бебетата момиченца.

Друга причина жените да приемат християнството толкова лесно, е по-добрият отвъден живот. Валхалата на Один, не е достъпна за жени след смъртта, тъй като е само за загиналите в битка. Няма сведения, които да изясняват къде се очаква да отидат жените на севера след като починат. Въпреки това, те обикновено са погребвани с бижута и домакински инструменти, така че може да се предполага, че все пак са очаквали да влязат в отвъдното.

Говорейки за отвъдното, е интересно да се отбележи, че макар да е божество със стереотипно женски атрибути, Фрея играе ключова роля и като богиня на войната и смъртта. Както е пише в „Старата Еда“, тя може да избере половината от убитите в битка воини, които да влязат в нейната зала, а Один получава останалите.

Дали жените действително са били войни, продължава да предизвиква разгорещени дебати. Ако те наистина се сражаваха като воини, със сигурност си струва да помислим дали биха били допуснати в залата на Фрея или дори в тази на Один, въз основа на действията си, а не на техния пол.

Въпреки предимствата на жените, приели християнството, тяхната преданост към Фрея продължи, ако се вярва на изписаните саги. Говори се, че от всички скандинавски богове Фрея е последното живо божество след смъртта на брат си Фрейр.

С настъпването на християнството в Скандинавия, Фрея постепенно премина към скандинавския фолклор и въпреки че ролята на скандинавките в обществото и религията се променя със залеза на езичеството, изглежда че все още има някакъв фокус върху традиционната митология и почитането на богинята на плодородието.

 
 
Коментарите са изключени за Дъщерите на Фрея – съдбата на жените викинги

Повече информация Виж всички