Дългата и конфликтна история на „Nothing Compares 2 U“ на

| от |

Не е задължително един музикант да е написал песен, за да запише най-популярната ѝ версия. В интерпретацията има истинско майсторство и понякога е необходима външна гледна точка, за да може песента наистина да се превърне в нещо ново и да намери отклик сред масовата аудитория.

Можем да наречем това „Ефектът на Шиниъд О’Конър“.

Можем да сме сигурни, че О’Конър, която почина от естествена смърт през 2023 г. на 56-годишна възраст, беше талантлив автор на песни, защото остави след себе си впечатляващ каталог с оригинален материал. Но ирландската певица е запомнена най-вече с кавъра си от 1990 г. на песента на Принс „Nothing Compares 2 U“ – тегава балада, която също покойният певец написва през 1984 г.

Принс дава песента – безспорно една от най-добрите си композиции – на своята фънк-поп група The Family, която я записва за своя самостоятелен дебютен албум през 1985 г. Тяхната версията никога не е издадена като сингъл и песента може би щеше да бъде напълно забравена, ако не беше О’Конър, чието изпълнение оглавява класациите в 17 държави, включително и в Съединените щати, превръщайки я за една нощ в суперзвезда.

The Family

Susannah Melvoin

Сузана Мелвоин

Написана от гледната точка на човек, който се бори с дълбока загуба, „Nothing Compares 2 U“ означава различни неща за различните хора. На хартия тя прилича на песен за раздяла и в зависимост от това кого питате, тя е точно такава. По времето, когато Принс я пише, той излиза със Сузана Мелвоин, певица от групата The Family, с която дори е сгоден за кратко. Мелвоин си спомня, че чува „сърцераздирателната“ песен за първи път и свързва текста с напрегнатата им романтична ситуация.

„Чувствах я лична“, казва тя пред радиопредаването The Frame. „И беше… Бяхме се разделили. Бяхме преминали през нещо свое. Чувствах го като начина, по който той общуваше.“

Сузана признава, че песента е посветена и на Санди Сципиони, която работи като икономка на Принс по това време. Дългогодишният му аудиоинженер Сюзън Роджърс изглежда вярва, че песента е най-вече за Сципиони, която „управлява живота на Принс“, преди да си вземе отпуск поради смъртта на баща си. Музикантът очевидно е бил загубен без Сципиони. „Той постоянно питаше: „Кога ще се върне Санди?“, казва Роджърс пред The Guardian.

Когато The Family записват песента, Мелвоин пее заедно с фронтмена Пол Питърсън във втората половина и се опира силно на това, за което знае, че е текстът. „Наистина можете да чуете, че пея директно на Принс“, казва тя пред The Frame. „Това е дълбоко силна песен за мен.“

Песни от хранилището

Принс, който никога не е говорил публично за това какво е вдъхновило песента, записва поне две версии на „Nothing Compares 2 U“. Едната е страхотно изпълнение на живо с певицата Роузи Гейнс, което е включено в компилацията „The Hits/The B-Sides“ от 1993 г. Има и оригинално демо от 1984 г., което е заключено в легендарния му „трезор“ до април 2018 г., две години след смъртта му, когато е издадено като последната песен в албума „Originals“, включващ версиите на Принс на песни, които той е дал на други изпълнители.

Малко вероятно е Шиниъд О’Конър да е знаела каквато и да е история, свързана с Мелвоин или Сципиони, когато създава песента с японския музикант Гота Яшики и продуцента Нели Хупър за албума си „I Do Not Want What I Haven’t Got“. По всичко личи, че О’Конър е била почитателка на Принс, която е харесвала версията на The Family, и е открила поне едно нещо в текста, което я е докоснало дълбоко. Има една част, която гласи: „Всички цветя, които си посадила, мамо, в задния двор / Всички умряха, когато си отидеш“ и това винаги е карало О’Конър да мисли за майка си, която загива в автомобилна катастрофа, когато певицата е на 18 години.

„Всеки път, когато я изпълнявам, имам чувството, че това е единственото време, което прекарвам с майка ми, и че отново разговарям с нея“, пише О’Конър в мемоарната си книга „Спомени“ от 2021 г. „Вярвам, че тя е там, че ме чува и мога да се свържа с нея“.

Сълзи

О’Конър не е имала най-добрите отношения с майка си; всъщност тя я обвинява, че я е малтретирала през цялото ѝ детство, и именно личната снимка на папата, направена от майка ѝ, е тази, която тя прочуто унищожи в предаването Saturday Night Live. И все пак текстът я докарва до сълзи в музикалния клип на „Nothing Compares 2 U“, отличаващ се с интензивни близки планове на певицата.

Според Пол Питърсън Принс не се интересува от версията на О’Конър. (Въпреки че Мелвоин казва, че той поне се е радвал на парите, които е спечелил от записа на О’Конър). Историята става още по-неприятна.

В мемоарите си О’Конър описва една наистина странна нощ в холивудското имение на Принс. Тя твърди, че той се скарва с нея за това, че е псувала в интервюта, а след това ѝ предлага бой с възглавници, при който обаче поставя твърд предмет в калъфката на своята възглавница и я удря. О’Конър бяга от къщата в страх. „Никога повече не исках да виждам този дявол“, пише тя в книгата си.

Ако погледнем назад към дългата и странна история на песента, можем да кажем, че „Nothing Compares 2 U“ е за загубата на безценен романтичен партньор и/или за семейните травми – в зависимост от това кой я пее. Но по-важното е, че става дума за всичко, което всеки отделен слушател възприемат от текста.

Тогава възниква въпросът кой притежава песента. Наследниците на Принс може и да притежават издателските права, но това не означава много за О’Конър, както тя казва пред The New York Times през 2021 г.:“Що се отнася до мен – това е моята песен.“

 
 
Коментарите са изключени за Дългата и конфликтна история на „Nothing Compares 2 U“ на

Повече информация Виж всички