Руини показват начина на живот на богатите и известните в Древен Рим

Преди много векове това е бил балкон на вила, в която богатите и известните римляни са си почивали и са пиели вино с изглед към Средиземно море. С течение на годините постройката се изгубва във вълните и продължава да се крие в тях и до днес.

Потопените руини се намират на брега на Кампо ди Маре в Черветери, на кратко разстояние от италианската столица Рим.

Състои се от кръгла структура с диаметър около 50 метра, оформена от две груби стени на около 3 метра една от друга. Сред руините има и забележително запазена подова настилка тип „opus spicatum“ – вид зидария, използвана по римско време, при която тухлите са положени в рибена кост.

Opus spicatum

С помощта на водолази и безпилотни самолети потъналите руини наскоро бяха подложени на реставрация от Надзорния съвет по археология, изящни изкуства и ландшафт на провинция Витербо и Южна Етрурия, подразделение на местната администрация, съвместно с частната компания CSR Cultural Property Restoration.

Коментирайки руините, държавният орган заяви, че те принадлежат на „изключително елегантен“ павилион, прикрепен към голяма вила, най-вероятно собственост на богат член на римската аристокрация.

По времето на Римската империя къщата се е намирала по Виа Аурелия – една от главните магистрали, която е водела право към столицата. Те смятат, че руините на вилата вероятно се намират по крайбрежието, заровени под пясъка, но все още не са открити.

След този реставрационен проект екипът се надява да извърши геофизично проучване на обекта, което може би ще успее да открие още скрити останки. Събирането на тези доказателства ще помогне да се изгради аргументация, че обектът заслужава защита и опазване.

Руини в Черветери

Разцветът на Черветери настъпва през епохата на етруската цивилизация – култура, която процъфтява в Централна Италия между VIII и III в. пр. н. е., докато не е завладяна или асимилирана от нарастващата сила в региона – Рим.

Сред многобройните етруски и римски останки в града се намира най-големият древен некропол в Средиземноморието, използван от IX до I в. пр. н. е. Известен като Бандитакия, ЮНЕСКО описва обекта „с хиляди гробници, организирани в план, подобен на град, с улици, малки площади и квартали“.

 
 
Коментарите са изключени за Руини показват начина на живот на богатите и известните в Древен Рим

Повече информация Виж всички