Най-голямата пирамида на Земята, създадена от човека, не е в Египет

| от |

Мексико е домът на Голямата пирамида на Чолула, известна още като Голямата пирамида на Тепанапа – 2000-годишна структура, създадена от човека, останала напълно незабелязана от испанската армия, когато нахлува през 1519 г.

Впечатляващ пропуск, като се има предвид, че е най-голямата пирамида на Земята.

Но как са я пропуснали? Много просто – тя е скрита в хълм.

Клането в Чолула е едно от най-скандалните начинания на конквистадора Ернан Кортес, който щурмува града на 12 октомври 1519 г. Армията на Кортес пристига готова за битка, но е посрещната от свещен град, за който се смята, че има по една свещена пирамида за всеки ден на годината – структури, построени, за да поставят божествена защита над него.

Но след като 3000 души губят живота си (което представлява 10% от населението на града), многото пирамиди са плячкосани. След което испанците се заселват в Чолула и започват да издигат свои собствени църкви.

Една от тях, Iglesia de Nuestra Señora de los Remediosa (Църквата на Дева Мария на лековете), ще се превърне – ефективно – в шапка, след като несъзнателно е поставена на върха на Голямата пирамида в Чолула. С височина 66 метра и ширина 450 метра, това е най-голямата пирамида в света, с обем, който е почти два пъти по-голям от този на Великата пирамида в Гиза.

Църквата на Дева Мария на лекарствата

Известна като Tlachihualtepetl (Изкуствена планина), пирамидата всъщност е и най-дълго обитаваната от хора сграда в историята.

Тя е построена на четири основни строителни етапа, всеки стилово уникален, но изграден без да се прикриват миналите строежи, което според някои е целенасочен ход, за да се запази историята й. До испанското завоевание, това е важно светилище, посветено на поклонението на планината и божество на дъжда.

„В Чолула има изкуствен хълм, наречен Tlachihualtepetl“, пише Дуран Диего в „Книгата на боговете и ритуалите и древния календар“ (1576 – 1579) според археолога и автор Джефри Маккафърти. „Наречен е така, защото се твърди, че великаните са го построили, за да се изкачат до небесата; днес стои в руини.“

Що се отнася до това как огромната пирамида е била погребана, все още не знаем с абсолютна сигурност. Една от теориите е, че е превзета от природата след продължителен период на неизползване, вероятно изоставена в резултат на вулканична дейност или наводнение. Друга теория е, че е била заровена нарочно от ацтеките в подготовка за пристигането на конкистадора.

По един или друг начин, когато Кортес и хората му пристигат, най-голямата пирамида в света изглежда като съвсем стандартен хълм, очевидно подходящ за църква. La Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios все още се намира на върха й и до днес.

Но Изкуствената планина няма да остане незабелязана дълго.

„Археологическото значение на пирамидата бързо е разкрито, когато при „разкопки“ през 1535 г. от францисканския свещеник Торибио де Мотолиния са открити идоли и раковини на върха на Голямата пирамида, докато на мястото тече работата по издигане на кръст“, пише Маккафърти.

В началото на 19-ти век немският изследовател Александър фон Хумболт започва археологически проучвания. Той нарече пирамидата „най-великият, най-древният и най-известният от всички пирамидални паметници“ в Мексико. До 30-те години на миналия век вече започват по-нататъшни изследвания, за да се откъсне екстериорът му.

През 70-те години на миналия век чрез поредица от тунели, простиращи се на общо 8 километра, e осигурen допълнителен достъп до вътрешността на пирамидата. Маккафърти изчислява, че е построена на гореспоменатите четири строителни фази, без да се включват по-малки разширения и странични сгради, които в крайна сметка са били погълнати от по-късните етапи на строителството.

Строителните стилове са съставени от „кирпичени“ тухли, направени от кал, които са изключително устойчиви на климата на региона; други тухли с фурнир от хоросан; а някои са завършени с гипс. Разположението на пирамидата също изглежда е внимателно подбрано в контекста на околната среда: построена върху естествен извор с вътрешна камера, която може да е действала като изкуствена „пещера“, символизираща портал към подземния свят.

Нейната космологична ориентация на 24-26 градуса северно от абсолютния запад може също да има общо с лятното слънцестоене, обяснява Маккафърти, като западното стълбище на пирамидата е обърнато към залеза, когато храмът на своя връх се огрява от последната светлина в най-дългия ден в годината. Ние обаче знаем малко за създаването й, така че е трудно да разберем колко умишлени са били тези решения и дали наистина са били част от духовните практики на пирамидата.

Най-вътрешната структура на зданието е квадратна пирамида, която е висока около 17 метра. Вътре са открити запазени рисунки, които изобразяват подобно на насекомо тяло със скелетна глава и в ярки цветове; „може би пеперуда в процес на метаморфоза“, предполага Маккафърти.

Тя е обградена от втора пирамида, която се простира на височина от 35 метра и има стъпала през всичките й страни, което я прави достъпна от всяка посока. Върху нея са нанесени няколко строителни решения, с които общата й височина достигна 66 метра, когато започва третият етап, с който се разширяват размерите на основата до 350 метра от всяка страна. Досега пирамидата се е състояла от огромни платформи, разположени около централен връх.

Някои забележителни характеристики, открити по-късно, включват двора на издълбаните черепи, наречен така заради покритите с мазилка човешки черепи, вградени в олтар. Вътре в този олтар има останки на мъж и жена, както и гробни предмети, които Маккафърти нарича „едно от най-богатите погребения“, известни от Чолула.

Има още много да се научи за най-голямата пирамида в света, но добрата новина е, че Джефри Маккафърти е получил финансиране, за да продължи проучванията и разследванията на мястото, като уебсайтът му предполага, че вече се е върнал в Чолула миналата година. С нетърпение очакваме неговите открития.

Що се отнася до туризма при Голямата пирамида в Чолула, туристите са добре дошли на историческото място, което също е и дом на исторически център, включен в списъка на ЮНЕСКО. Турове се организират в Мексико Сити и ще ви позволят да разгледате руините на Чолула и нейните подземни тунели.

 
 
Коментарите са изключени за Най-голямата пирамида на Земята, създадена от човека, не е в Египет