Милионерът, който си купи танк и вбеси съседите си

| от |

Тони Бъзби е адвокат в Хюстън. Тони Бъзби също е и любител на историята. Тони Бъзби, адвокат и любител на историята, харчи 600 000 долара за танк Шърман от Втората световна война. Този танк Тони Бъзби паркира пред дома си в един от най-скъпите квартали на Хюстън – Ривър Оукс.

Животът му с новата придобивка би бил доста приятен и интересен, но за жалост Тони Бъзби има съседи и тези съседи не се радват особено да видят танка му, когато погледнат през прозорците си. Те съответно се свързват с асоциацията на собствениците на имоти в този район, за да изразят притесненията си от увеличилия се трафик от туристи в квартала и да се оплачат от проблемите с безопасността, които според тях идват редом с наличието на танк от Втората световна война на улицата.

Бъзби разбира, че някои хора не са доволни от неговата покупка, но не чувства, че тя изобщо наранява който и да е. Децата идват да се катерят по него и да си играят; жителите на района се отбиват да го разгледат… Според Бъзби танкът е има добавена стойност за общността.

Това не е просто танк. Това е танк Шърман, който стреля по плажовете при десанта в Нормандия. Това е танк, който помага да се освободи Париж от хватката на нацистите. Това е танк, който е бил в Берлин, когато е града пада. Това е един истински герой от Втората световна война, който е реставриран в предишната си слава.

General William T. Sherman (4190887790) (cropped)

Уилям Т. Шърман

Танкът M4 Шърман е кръстен на генерал Уилям Т. Шърман, който служи в Гражданската война в САЩ. Това е един от най-известните танкове на всички времена. Проектиран така ,че да бъде евтин и лесен за производство, той е надминат само от съветския Т-34 по отношение на произведения брой единици. Лесно поддържани, добре бронирани и добре оборудвани с оръжия, различните версии на танка Шърман се използват от американската армия през Студената война.

M4 е първият танк с напълно въртяща се кула. M3 е проектиран да притежава тази функция, но силният недостиг на танкове от страната на съюзниците в началото на войната принуждава САЩ да започнат производството, преди новата кула да е готова. Почти веднага след като М3 започна производството, започна работа по проектирането на М4.

M4 непрекъснато се актуализира и модифицира през Втората световна война и след нея. Правени са версии с ракетни установки. Други имаха остриета на булдозер. Някои бяха амфибии, предназначени да карат по морското дъно на дълбочина до три метра. Някои бяха оборудвани с мостове, а други имаха приставки за разчистване на мини или премахване на унищожени превозни средства от бойните линии.

Танкът на Бъзби е част от инвазията в Нормандия на 6 юни 1944 г. На този ден над 160 000 войници на съюзниците атакуват 50-километрова плажна ивица във Франция. Германците обаче са подготвени и изграждат солидна защита. Над 9 000 съюзнически войници са убити или ранени в боевете. В крайна сметка съюзниците успяват да победят германците при Нормандия и да започнат свой натиск, който ще приключи с падането на Берлин.

Той знае, че комшиите му критици биха могли да се опитат да вдигнат танка му или да му се напише някаква глоба или фиш. Той също така знае, че докато сам не е готов да го премести, този танк няма да ходи никъде. Няма конкретна наредба за паркиране на танкове пред собствения ви дом, пропуск, за който асоциацията изглежда съжалява, тъй като му изпраща силно формулирано писмо относно притесненията на съседите му.

За протокола, той има планове да го премести в ранчото си в източен Тексас. Като се има предвид, че Бъзби трябва да изчака една година, за да бъде доставен танкът до дома му в Тексас от Европа, може би той просто ще иска първо да го задържи у дома за малко. И така, засега танкът остава в квартала – като болка в очите или като актив, в зависимост от това как искате да го погледнете.

 
 
Коментарите са изключени за Милионерът, който си купи танк и вбеси съседите си