shareit

5 факта, които не знаете за Тутанкамон 100 години след откриването му

| от |

Преди 100 години на 4 ноември е открита изключително добре скритата гробница на фараона Тутанкамон, когато египетски работници откриват стъпалата към нея. Археологическите разкопки са ръководени от британския египтолог Хауърд Картър с патронажа на Джордж Хърбърт, граф на Карнарвън.

Въпреки че гробницата е била ограбена в древни времена, повечето от нейните оригинални артефакти са недокоснати. Откритието предоставя невероятна представа за материалната култура на древен Египет, както и по-задълбочено разбиране на ритуалите и начина на живот на висшата класа на тази древна цивилизация.

Сега Тутанкамон вече е символ на тази епоха на държавата. През неговия кратък живот и управление Египет се завръща към политеистична религия (с много почитани божества) след краткия прото-монотеизъм, фокусиран върху бога на слънцето Атон, наложен от баща му Ехнатон.

Той става фараон, когато е на 8 или 9 години, под управлението на бъдещия си наследник Ай. Той почива само десетилетие по-късно, вероятно в резултат на цялостно лошо здраве, фрактура на крака и тежка маларийна инфекция.

Ето няколко любопитни факта за Тутанкамон:

Tutankhamun's mummified head

Проклятието е измислено от британските вестници

Легендарното проклятие на Тутанкамон е фалшиво – то е измислено от британски вестници и други западняци. В гробницата не пише нищо за проклятие върху нарушителите. Цялата работа е измислена след трагичната смърт на Карнарвън на 5 април 1923 г. Той умира след като разрязва ухапване от комар на бузата си и раната се инфектира.

Британските вестници разпространяват сензационни истории за прокълната гробница, като дори измислят текста за проклятието. Научна статия за графа обаче показва, че нищо свръхестествено не му се е случило, а в друг доклад пише, че средната продължителност на живота на хората, които са работили по гробницата, е била напълно нормална за времето.

Самият Картър също каза, че проклятието е глупост и че чувствата, с които един египтолог работи на мястото, не са страх, а уважение и благоговение.

Tuts Tomb Opened

Картър

Картър краде от гробницата

Смъртта на Карнарвън води до напрежение между Картър и египетското правителство относно кой трябва да контролира достъпа до гробницата – това дори кара Картър да спре да работи там през по-голямата част от 1924 г. В крайна сметка повечето от артефактите от гробницата отиват в Египетския музей в Кайро; нещо, което не е стандартна практика по онова време, когато спонсорите на разкопките също ще получат част от намереното.

Изглежда обаче, че Картър може би е прибрал някои неща. Подобни слухове се носят от век, но доказателството дойде само преди няколко месеца, когато изследователите откриха писма, свързващи го с кражбите. Всичките 18 предмета, за които се смята, че идват от гробницата, вече са върнати в Египет.

Кинжал от небето

Съкровищата на гробницата са невероятни – но има едно, което буквално е от друг свят: желязна кама, изработена от метеорит.

Предметът е забележителен и древните египтяни са имали специфичен йероглиф, който означава „желязо от небето“. Това не само показва, че са знаели, че железни парчета ще падат от време на време от небето, но също така ги проследяват, когато ги видят да падат, и произвеждат скъпоценни предмети с тях. Всичко това около 2000 години преди западните култури да осъзнаят същото.

Anuk

Тутанкамон и Анхесенамон

Изкривено родословно дърво

18-та династия на Египет съперничи и на най-смелите текстове на Джордж Р. Р. Мартин по кръвосмешение.

Ехнатон, бащата на Тутанкамон, е бил женен за Нефертити. Някога Нефертити е смятана за майка на Тутанкамон, но генетичният анализ предполага, че истинската му майка е била сестрата на Ехнатон, чието име е неизвестно и е наричана „Младата дама“.

Тутанкамон се жени за своята полусестра Анхесенамон (дъщеря на Ехнатон и Нефертити) и по време на брака им те губят две дъщери. Нямат други наследници.

Head of the God Osiris, ca. 595-525 B.C.E.

Озирис

Ерекция в чест на Озирис

Хауърд Картър съобщава, че Тутанкамон е бил мумифициран с еректирал пенис – нещо, за което се смята, че най-вероятно е умишлено. По време на прегледа от Картър и анатома Дъглас Дери пенисът и други части от тялото се отчупват и при един по-късен преглед през 1968 г. вече го няма, когато мумията е подложена на първото си компютърно сканиране.

Тялото на фараона е покрито с плътна черна смола – нещо, за което се смята, че е в чест на Озирис, който се свързва с плодородието и прераждането, така че изправеният фалос може да би е друг символ, свързан с древния бог.

Останките на Тутанкамон вече са пренесени обратно в оригиналната му гробница, където отново са погребани след големи реставрационни дейности. Самата гробница изглежда фантастично и е структурирана по начин, който уважава последното място за почивка на фараона, както и запазва невероятната находка, която представлява това откритие.

 
 
Коментарите са изключени за 5 факта, които не знаете за Тутанкамон 100 години след откриването му