shareit

Театърът на Руско-украинската война и плановете за 2023 г.

| от |

След като войната в Украйна продължава с изключителна скорост и театъра се променя драстично, трябва да обърнем внимание на някои от основните мнения относно бъдещето и евентуалното развитие. Очевидно е, че ще има драстични промени и все още е трудно да се коментира сигурния победител. Факторите и промените на събитията ще ни покажат какво точно можем да очакваме.

На първо място е редно вече да не се говори за специална военна операция, особено след като огромен боен потенциал беше изпратен на украинския фронт. Броят на нападателните сили вече не може да говори за операция.

Относно дължината на войната, очаквано е, че тя ще премине рамките на 2022 г. По думите на руските официали, въпросната война трябваше да бъде с дължина от няколко дни, малко след това стана ясно, че ще бъде няколко седмици, на този етап говорим за месеци и вече няма никакви коментари относно стратегията. На този етап има няколко основни сценария, които Русия може да използва. На първо място говорим за нападения в Изюм и Бахмут. Опитите да се отдели и Запорожие, не са никак малко.

При евентуален успех, Руската федерация може да вземе голяма част от Украйна. Никой още не е сигурен, дали руснаците няма да се опитат да направят второ нападение към Киев, използвайки по-сигурната граница на Беларус. Не трябва да се изключват и опитите за овладяване на Одеса, които все още не са изключени като възможност. Подобни намерения показват ясно икономическите облаги на Русия, които ще включват повече стока, контрол на Черноморието и други. Крим продължава да бъде един от най-важните фактори на бойното поле. Той е главна артерия на Руската федерация за доставка на провизии, оръжие, както и разгъване на бойни единици.

От друга страна, същият е и дом на една от най-големите черноморски бази, а подкрепленията на летищата позволяват извършването на точни и координирани въздушни удари на територията на Украйна. До този момент някои анализатори са на мнение, че основният опит е да се запази Крим и територията около него. През 2023 г. може да се очаква използването на по-сериозен брой войници, търсещи конкретните точки и стратегически позитиви, за провеждането на военна кампания. Нападението и настъпленията на руската армия в посока Запорожие показват още един стратегически опит за установяване на контрол в региона, а след това и затваряне на украинските войници на Изток.

Точно по тази причина има сили, фокусирани изцяло върху възможността за преминаването на Днепър безпроблемно. Украинските експерти не са на мнение, че войната ще приключи скоро, напротив, сега започва да се оформя основната битка. Единственият изход е продължаване на успешните контра-атаки, като те трябва да бъдат много повече от една. Важното е, че трябва да се случат в отделни точки, за да не позволяват по-точно и качествено разпределение на силите. Единственият начин да се разклати значително руската сила в Украйна, може да бъде чрез атака на основната крепост – Крим. Това обаче няма да се случи тази година и е очаквано по-голяма и мащабна битка да дойде именно през 2023 г.

Подобна операция е възможна само и единствено със събирането на военен персонал. Това не включва бойната сила, която на този етап е разгъната на повече от 2500 километра от Херсон до Ковел. Украинските генерали осъзнават, че е необходимо нещо повече – поне 10 или 20 комбинирани бригади, които да действат и изпълняват точно плана на командването.

Следващото изискване е бързото превъоръжаване и доставката на модерно и далеч по-ефикасно оръжие. Отделно се обръща внимание на по-сериозен брой ракети, амуниции, артилерийски системи, ракетни системи и други. Логично е, че това няма как да се произведе точно сега, следователно погледът ще се насочи към партньорите, които по-късно ще изискват и неговото заплащане. Тази зависимост се спъва с времето, поставя сериозно предизвикателство пред производството и доставките.

Какво може да се случи, ако Русия изгуби Крим? При успех през 2023 г. и превземането на крайбрежието около Крим, можем да открием един много по-сериозен и важен момент. Крим е сериозен боен капацитет, разполагащ с достатъчно материали, въздушна мрежа, както и логистика. Очаквано е при подобно нападение цялата Черноморска флота на Русия да бъде позиционирана в близост и да застрашава региона с ракетен обстрел. Загубата на значително количество от запасите на Руската федерация може да има само временен ефект. Украинското командване отдавна е начертало възможностите на дъската. Р

усия може да се представи значително по-добре използвайки своите въздушни сили и покривайки периметър от около 2000 километра. Това е най-честия обсег на балистичните им ракети. Украйна може да отговори само на разстояние от 100 километра, макар и в повечето случаи да забелязваме, че американският HiMars е настроен за малко по-сериозен обсег. От началото на войната, операцията на Украйна е ограничена с около 20 пъти. С други думи, Русия все още може да поразява точки с изключителна точност, макар и в последните няколко седмици да се твърди, че дори тези интелигентни системи започват да страдат от липсата на някои важни ресурси.

Проблемът е, че ако няма модерно оръжие, тази война спокойно може да продължи с още няколко години. Ключов момент е, че такива средства не могат да се използват само и единствено като подарък от запад, а трябва да започнат да се разработват и въвеждат в употреба. Една от причините да не се търпят толкова загуби в руските редици, е факта, че те продължават да са добре защитени от обсега на далекобойното си оръжие. Качественият и ефективен удар може да бъде насочен в някои по-пикантни точки като летище Сака. Благодарение на по-сериозни и качествени ракетни обстрели, украинските войници спокойно могат да неутрализират значителна част от арсенала на противника.

Това обаче не може да се случи без повече помощ или превъоръжаване. Пристигнат ли по-модерни и качествени оръжия, везните със сигурност ще се наклонят драстично и ще разтресат редиците на нападателите. Успехът няма да гарантира евентуална победа, нито край на войната, а просто ще промени стратегията на Русия за следващия си ход.

Значителен проблем е липсата на представа относно театъра на войната. Гледането на новините и показването на стоковите кадри не може да даде ясна представа за километрите фронтова линия, ангажирането на милиони в сражение, както и постоянните въздушни тревоги. Украинската съпротива, при това не само тази, която е част от доброволците, но и тази, която превръща града си в крепост, практически преминава нивото на действие от Втората Световна война. Ресурсът и употребата на украинската артилерия в момента успява да превиши значително броя на изстреляните снаряди на Великобритания за ден по време на Първата Световна война.

В тази странна формула на хаоса и войната, не можем да игнорираме още един особен фактор, използването на тактическо ядрено оръжие. До този момент няма човек, който да не е станал свидетел на военните действия близо до Запорожката атомна централа. Липсата дори на адекватност и внимание към централата, показва ясно за липсата на каквато и да е сигурност. Дори и в момента, тежката артилерия се намира в близост до Запорожие и използва централата като прикритие.

Все още има надежда, че безумието ще се ограничи само до обикновено стрелково оръжие, но никога не е късно да започне да се използва и това. Още в началото на войната забелязахме, че Русия преведе своите ядрени сили в бойна готовност, малко след това и един от офицерите на ФСБ, носещ ядрения куфар, беше открит мъртъв в дома си, следователно изненади могат да ни очакват във всеки един момент. Ако разглеждаме краткотрайните цели, те са по-скоро обвързани към Крим, прекъсването на снабдителната линия и едва тогава мисленето на нови стратегии.

Що се отнася до времетраенето на войната, дори и следващата година не изглежда особено оптимистична. Не е ясно дали Руската федерация няма да прибегне до още по-отчаяни мерки, за каквито отдавна се говори. Армията им все още не е добре снабдена за водене на война, както посочиха не един или двама войници от специалните им части, успешно избягали от войната. Не е ясно и дали Северна Корея най-накрая ще реши да осребри един кървъв чек и с това да си издейства още санкции. Сценарият е отворен, за да се пренаписва през следващата година, освен ако не се случи чудо.  

 
 
Коментарите са изключени за Театърът на Руско-украинската война и плановете за 2023 г.

Повече информация Виж всички