Стелт бомбардировач бе заснет в полет от камерите на Google Maps

B-2 Spirit на Northrop Grumman е сред най-модерните стелт бомбардировачи, разработвани някога. Уникалният му дизайн има за цел да сведе до минимум колко се вижда на радарите… но това не означава, че самолетът не може да бъде заснет с камера. Точно такъв е случаят през 2021 г., когато потребител на сайта Reddit открива, че B-2 е заснет в Google Maps.

За изображението се разбра в края на декември 2021 г., когато потребителят с псевдоним Hippowned разкри откритието си, на което се вижда размазан стелт да прелита над поле на около 80 километра източно от Канзас Сити, Мисури. Снимката е направена от сателитните камери на Google.

Точните координати са 39°01’18.5″,-93°35’40.5″, а нюансите на синьото, зеленото и червеното са резултат от процеса на заснемане на сателитните камери, преди да ги превърнат в ясно изображение.

Уви, въпросните снимки междувременно са били актуализирани в Google Maps и сега показват само полето.

Но за въпросния B-2 Spirit знаем, че е базиран във военновъздушната база „Уайтман“, Мисури, която се намира само на 30 километра северно от мястото, където е снето изображението за Google Maps. В периода 1987-2000 г. са построени 21 такива самолета, като целта на американските военновъздушни сили е била да създадат стратегически бомбардировач, който да има и усъвършенствани стелт способности и да може да пробива и най-силната противовъздушна отбрана.

B-2 влиза на въоръжение през 1997 г. и прави бойния си дебют през 99 г. по време на войната в Косово, а по-късно участва в операции в Афганистан, Ирак и Либия. Предвижда се да бъде пенсиониран в началото на 2030 г., като за негов заместник е предвиден Northrop Grumman B-21 Raider.

Това не е единственият случай, в който B-2 Spirit е заснеман в Google Maps. През 2022 г. стана ясно, че любопитковци са се натъкнали на второ изображение, този път на катастрофирал стелт във военновъздушната база „Уайтман“. Инцидентът е станал през септември 2021 г., когато „Spirit of Georgia“ е извършил аварийно кацане в базата, излизайки от пистата и приземявайки се в тревата.

По-късно е установено, че аварията на стойност 10,1 млн. долара е резултат от „микропукнатини“ в хидравличните връзки на самолета и дефектни пружини на колесника.

 
 
Коментарите са изключени за Стелт бомбардировач бе заснет в полет от камерите на Google Maps