shareit

Как четирима затворници избягаха от Аушвиц в личната кола на един от командирите на лагера

| от |

Много малко са тези, които успяват да избягат от Аушвиц. Болшинството от опиталите се често са залавяни и подлагани на ужасни – и често фатални – наказания. Едно от най-успешните бягства обаче се случва на 20 юни 1942 г., когато четирима полски затворници минават през предните порти, без нито един изстрел.

Auschwitz I (22 May 2010)

Кои са тези хора?

Кажимеж Пеховски (на основната снимка) е скаут от Втората полска република. След срива на полската съпротива в резултат на германската инвазия, той е арестуван в родния си град Тчев и принуден да работи в група, разчистваща отломки по железопътния мост над река Висла.

В крайна сметка Пеховски напуска Полша и се опитва да избяга във Франция, но за съжаление е заловен, докато преминава в Унгария, и така започва пътуването му през системата от затвори на Третия райх. Той е изпратен в затвора на Гестапо в Балигрод, след което лежи в Санок и Краков. Преди да бъде изпратен в Аушвиц на 20 юни 1940 г., той е затворен и във Вишниц.

Не се знае много за тримата съучастници на Пеховски преди тяхното лишаване от свобода. Йосиф Лемпарт е свещеник от Вадовице, докато Евгениуш Бендера работи като автомонтьор в Чортков. Станислав Густав Ястер е ветеран от германската инвазия в Полша и докато е в Аушвиц, служи като член на ​​тайно съпротивително движение в лагера (ZOW).

Ястер

Бягството

Бягството е планирано, след като става ясно, че Бендера ще бъде екзекутиран. Той иска да гарантира, че планът ще бъде успешен, но също така е наясно с германската концепция за „колективна отговорност“, при която и други ще бъдат обвинени в подпомагане на бягството му. След като той и Пеховски са сигурни, че никой друг не може да бъде замесен, те, заедно с Лемпарт и Яастер, се подготвят за голямото събитие.

На 20 юни 1942 г. то започва. Тъй като владее най-добре немския език, Пеховски е ръководител. За да стигнат до склада, където възнамеряват да откраднат униформи на СС, те вземат количка и се маскират като работна група – Rollwagen Kommando – която обикновено се състои от 4 до 12 затворници, които теглят товарна количка.

След като заобикалят охраната, те преминават към втората половина на задачата. Пеховски, Ястер и Лемпарт влизат в склада през бункер за въглища, който първият от тях предварително беше нагласил, за да гарантира, че няма да се самозаключи, и нахлуват в стаята с униформите и оръжията. След като обличат маскировките си, те взимат и 8 гранати и 4 картечници.

MHV Steyr 220 1937 01

Steyr 220

Докато това се случва, Бендера краде Steyr 220, който всъщност принадлежи на СС-хауптщурмфюрер Пол Кройцман (някои източници казват, че автомобилът е на Рудолф Хьос). Той знае точно кое превозно средство да открадне, тъй като по-рано му е позволено да кара колите из лагера, тъй като е бил механик. След това взема останалите, облича и той униформа и потегля към предната порта.

Когато се приближават до главната порта, носеща фразата Arbeit Macht Frei, страхът ги обхваща. Тя не се отваря и колата трябва да спре. Пазачът вижда отличителните знаци и ранг на униформата на Пеховски, който след това му извика да отвори портата. И веднъж отворена, те потеглят без да поглеждат назад.

Свобода

Докато четиримата успяват да се спасят от Аушвиц, семействата им не са такива късметлии. За отмъщение родителите на Пеховски и Ястер са затворени в лагера, както и майката на Лемпарт, където и загиват. След разследване е наказан и охраната на колите, Курт Пачала. Въз основа на косвени доказателства той е измъчван и изпратен в килията в блок 11, където умира от глад и жажда.

Наред с репресиите срещу членовете на семейството на групата, твърди се, че бягството води до прилаане на татуировки върху затворници в лагера.

* * *

Пеховски си пробива път към Украйна, но поради антиполските настроения не успява да намери убежище. Използвайки фалшиво име и фалшиви документи, той се връща в Тчев, където намира работа като селскостопански работник и в крайна сметка се свързва с Армия Крайова (нелегална военна организация в окупирана Полша). След войната той е заклеймен от комунистическия режим на страната, че е член на Армията и е осъден на 10 години затвор, от които излежава 7.

След като Полша преминава през своя демократичен преход, той е номиниран за Орден на Белия орел от Мачей Плажински, но отказва отличието с думите: „Не смятам, че някой ми дължи тази чест.“

Бендера се завръща в Пшедбуж, където живее със съпругата си до развода им, след което се мести във Варшава. При бягството Лемпарт е оставен в манастир в Стари Сонч, на 155 км от Аушвиц, където остава, докато не напусне свещеничеството.

Ястер докладва на командването на Армия Крайова, че се е измъкнал от Аушвиц и се сражава с една от нейните части за специални операции като участва и в ангажименти на други части.

На 12 юли 1943 г. Ястер е арестуван от Гестапо във Варшава. Обстоятелствата около смъртта му се обсъждат все още, но се смята, че той умира в ареста някъде между юли и септември същата година.

 
 
Коментарите са изключени за Как четирима затворници избягаха от Аушвиц в личната кола на един от командирите на лагера

Повече информация Виж всички