shareit

Експлозията на остров Блек Том: Германски саботаж на американска земя по време на Първата световна война

| от |

Сутринта на 30 юли 1916 г. Манхатън е осветен от огромна светкавица, която е последвана от огромна взривна вълна. Убити са трима мъже и бебе; хиляди прозорци в долен Манхатън и Джърси Сити са раздробени; а Статуята на свободата е окъпана с отломки.

Източникът на експлозията? Депо за товари на остров Блек Том, което съхранява два милиона тона оборудване и консумативи за Европа. Причината? Германски саботаж. По това време Съединените щати нямат много добре развити разузнавателните служби, тъй като предшественикът на ФБР – BOI (Bureau of Investigation) – има само около 260 служители. Които сега се заемат да стигнат до дъното на експлозията.

View of the debris of the Lehigh Valley pier after Black Tom explosion (cropped)

Съединените щати снабдяват съюзниците

До този момент Великата война бушува вече две години, но Америка все още е неутрална. Въпреки че е неутрална обаче, тя е ключов доставчик за армиите, воюващи в Европа, като изпраща милиони тонове оборудване, машини и консумативи през Атлантическия океан.

Първоначално САЩ могат да доставят на всеки от участниците във войната, включително и на Германия, но след като Кралският флот я блокира, те могат да снабдяват само съюзническите сили. Без този поток от доставки Германия е в беда и знае, че трябва да удари тази търговия, ако иска да победи съюзниците.

Така по време на войната Германия атакува товарни кораби в Атлантическия океан, за да попречи на доставките да достигат до Великобритания. Тези атаки се оказват опустошителни и съюзниците могат да направят малко, за да се защитят от тях.

Същевременно Германия внимава да не атакува кораби на страни, които все още не са участвали в конфликта, тъй като не иска да ги провокират да застанат на страната на съюзниците. Но все пак експлозията на остров Блек Том е част от този план за потискане на веригата за доставки на съюзниците.

Експлозия

На 30 юли 1916 г. складовете на остров Блек Том съдържат около 1000 тона оръжия и боеприпаси във влакови вагони и на шлепове, готови за път към Русия. Една баржа с 50 тона динамит е акостирала на острова, само за да се избегне такса от $25,00.

Тази нощ охраната забелязва малки пожари на кея и алармирала пожарната в Джърси Сити. В 2:08 сутринта огромна експлозия разтърсва района, когато натоварената с тротил баржа се взривява. Експлозията е с магнитуд между 5,0 и 5,5 по скалата на Рихтер и разбива прозорци на 40 километра и се чува чак до Филаделфия.

Отломки от експлозията удрят Статуята на свободата и часовниковата кула на сградата на The Jersey Journal, на повече от километър разстояние. Фрагментите спират часовника в 2:12 сутринта. Взривът причинява страхотни щети на острова: унищожени са над 100 мотриси и 13 склада. Четирима загиват, което, макар и трагично, е и изненадващо малко.

Като цяло експлозията причинява щети на стойност около 20 милиона долара (почти 500 милиона долара днес).

Wrecked warehouses and scattered debris after the Black Tom Explosion, 1916

Отговорът на САЩ

Поради ограничените възможности и опит на националната разузнавателна служба, САЩ имат проблеми с намирането на виновниците. Освен това липсата на закони, забраняващи шпионажа или саботажа в мирно време, само затруднява нещата. Докато Тайните служби разследват въпроса, всъщност най-голям напредък постига сапьорският екип на полицията в Ню Йорк.

Първоначално се смята, че взривът е инцидент, но много скоро подозренията се насочват към саботаж. Словашки имигрант, който признава, че е работил за германски агенти, е един от първите заподозрени и казва, че двама от охраната на острова също работят за германците. Въпреки това германският агент и диверсант Курт Янке и неговият помощник Лотар Вицке са най-често приеманите заподозрени.

Експлозията е основен фактор за все по-негативното мнение на американската общественост към Германия. Тя, подводната война в Атлантическия океан и предложението на Германия Мексико да се присъедини към войната довеждат до влизането на страната в конфликта.

Освен влизането на Америка във войната, експлозията на Блек Том води и до промени в начина, по който САЩ се справят със шпионажа, и до увеличаване на възможностите на разузнавателната служба. През 1917 г. също така Конгресът приема Закона за шпионажа, който затрудни враговете на САЩ да действат срещу интересите на нацията по време на война.

С тези промени германските операции на американска земя са почти напълно елиминирани.

 
 
Коментарите са изключени за Експлозията на остров Блек Том: Германски саботаж на американска земя по време на Първата световна война

Повече информация Виж всички