Ако СССР беше изгубил Втората Световна война

През 1999 г. един от сериозните военни историци Холгер Херуиг е помолен да участва в създаването на книгата „Разкриването на запада: „Ами ако?““ и именно там се раждат най-различни сценарии, които показват по-различен ход и политики по време на турбулентната история. Самият Херуиг никога не е писал подобни материали, но има достатъчно опит и хладнокръвна мисъл, за да открие достоверни и разумни фактори, които биха показали хода на историята при различните видове промени.

Концептът на книгата, която вижда бял свят през 2006 г. ще покаже, че подобни анализи могат много лесно да ни представят една по-различна политическа сцена днес. Във въпросната книга ще открием информация относно хода на събитията, които биха настъпили, ако персите бяха победили гърците, след това ще открием проблемите на западната цивилизация и в други доста важни събития от историята.

Интересен поглед има и към идеята, че Исус е можел да избегне разпването, какво се случва след това? Дали християнството щеше да се случи и да се наложи със същата скорост в Европа? Все пак именно то е едно от основните и интересни движения в тази посока и една такава теория има хиляди разклонения, които да се последват. Ами ако Китай за първи път използва парните двигатели, вместо Европа, кой щеше да е далеч по-развит и един от най-често срещаните въпроси, които биха накарали повечето експерти да обърнат внимание и дори да се замислят е: ако Германия беше спечелила Втората Световна война?

Германия също заема част от западната цивилизация на света, но освен това ще открием, че Херуиг не смята, че нацизмът е част от Германия по начина, по който си мислим. Със сигурност една такава победа би повлияла изцяло на западната цивилизация, но след издигането на Хитлер, повечето германци не са толкова силно обвързани с фюрера. В самото начало ще открием, че има и много противници, включително и опит за атентат, но на финала е ясно, че един диктатор идва само и единствено, когато има условията за всичко това. Историкът осъзнава, че трябва да пренапише историята и да открие някои основни изисквания по темата, но към това задължително трябва да добавим и факта, че всичко е теория и нямаме гаранция за събитията. Практически вече е късно да проверим последствията при едно такова допускане, затова оставаме само с теориите.

Ето защо ще открием, че неговият поглед е насочен към идеята за победа над СССР. По мнението на Херуиг, това изобщо не е толкова трудно. Ако премахнем от уравнението идеята, че Сталин е на власт, СССР практически остава без своя вожд и хаосът е гарантиран. През октомври 1941 г. Сталин е искал да напусне Москва и да остане в Кюнцево. Неговият главен директор по сигурността – Берия, е трябвало да изчисли рисковете и да заяви на Сталин, че тва е може да се случи. Имайки предвид, че е по-лесно за врага да извърши атентат и да го неутрализира. Берия е можел да спести тази информация или да пропусне тези факти, което ще доведе до премахването на Сталин.

Херуиг смята, че когато има едно слабо и незавършено Политбюро, първата работа ще бъде да се договорят всички видове гаранции и мир за Русия. Очаквано е, че Русия предава всичките си европейски територии в замяна на оцеляването на комунистическия режим и започва да оперира единствено и само в Азия. Това вече се е случвало, особено след като Имперска Германия успява да накаже Русия още от времето на Първата Световна война. Истината е, че Хитлер е готов да приеме подобна сделка и го казва на Гьобелс още през август 1941 г. Това ще позволи да се сформира така наречената Азиатска Русия и към нея ще има само маргинален интерес.

Победата над СССР официално ще гарантира на Хитлер една по-сериозна възможност да продължи своето нападение над Великобритания. По изчисления, до 1943 г. е очаквано и тази страна да падне. Германия ще получи правото да се разпорежда с повече от 150 милиона жители в Европейска Русия и да избие още 11 милиона европейски евреи и с това да извърши един от най-големите геноциди в историята на света.

Германия ще запази своите дипломатически отношения със САЩ, поне по сценария на историка. Да си представим, че Германия успява да води война срещу САЩ през 1941 г. В сценария на историка е напълно възможно да се построят далекобойни бомбардировачи и да се активира по-добра флота с която да се водят сражения в Атлантическия океан.

Да не забравяме, че в същия период Германия има своите ракети А9/А10 с по-сериозен обхват. Ако няма война със СССР, Германия има време да произведе и своите подводници с обхват от около 25-26 хиляди километра, както и скорост от 17 възела. Същите подводници практически изпреварват всичко по скорост до този момент и се оказват смъртоносни за конвоите от кораби с помощи. Това обаче няма да доведе до евентуална победа над САЩ.

Сценарият на историка е, че през 1945 г. Херуиг смята, че двете атомни бомби могат да се детонират и да накарат Япония да се предаде. И някъде там вече може да се допусне, че Хитлер ще умре от естествена смърт, имайки предвид неговото здравословно състояние и факта, че взима повече от 74 лекарства, поръчани от неговия лекарски екип. Коктейлът се допълва и от някои по-леки наркотици, които биха вредили допълнително на здравето му.

Твърди се, че следващият наследник на Германия ще е адмирал Карл Дониц. Тук идва и следващият проблем. През 1945 г. американците разполагат с бази в Исландия и атомно оръжие, което може да доведе до директна бомбардировка на Германия. В хода на две седмици, Херуиг смята, че американците могат да пуснат до 6 атомни бомби в период от няколко седмици. Германия ще поиска мир до 1946 г. след като няма да може да издържи на този натиск.

Истината е, че Херуиг развива сценарии, който да последва събитията от 1941 г. с победата над СССР и неговите описания не са чак толкова далече от истината. Причината е, че с развитието на проекта „Манхатън“, Германия няма да остане с полезни ходове за победа във Втората Световна война. Без значение от броя победи и придобита скорост. По негово мнение, САЩ ще бъде единствената супер сила, която ще владее някъде до 1991 г. с падането на азиатската версия на СССР.

Няма сценарий, в който Германия излиза победител или произвежда атомно оръжие на време. Да, немските учени наистина са имали идея да разработят атомна бомба с помощта на тежка вода от ел. централи, но това определено не гарантира успех, особено след като знаем, че американци, англичани и местни саботьори ще помогнат за унищожаването на оръжието. Следователно чистата раса на Германия ще изгуби много повече, прогонвайки евреите от своята територия.

Самият Херуиг е на мнение, че Хитлер е направил стотици грешки още през 1940 г. Превземането на Франция е позволило този човек да има възможност да спечели войната и да намери много решения на проблемите си, но веднъж, след като напада СССР и всичко се изпарява.

Херуиг е на мнение, че първата атомна бомба в Европа е можело да бъде пусната именно в Хамбург, а не в Берлин, следователно неговото съществуване също щеше да бъде заличено. Историкът признава, че има редица негативи и грешки в хода на Втората Световна война, както и след нея, особено след като влиянието на СССР и по-късно на така наречената Руска федерация ще покаже, че има сериозни и тежки проблеми.

 
 
Коментарите са изключени за Ако СССР беше изгубил Втората Световна война