shareit

Произходът на човека се търси с помощта на изкуствен интелект

| от |

Историята на човешката природа е по-комплексна, отколкото можем да си я представим. Не случайно и до днес теорията за еволюция на Дарвин ще продължи да се смята само за теория, което е повече от нормално – човекът остава най-големият феномен на тази планета. В него ще открием брилянтна нервна система, изчислителна мощност достойна да засрами всеки суперкомпютър и нещо, което останалите нямат – душа. В търсенето на отговори, през годините открихме достатъчно интересни страни, в които да се насочим.

Не случайно някои учени откриват, че единствената разлика, която имаме с приматите е едва 2%. Ако обърнем още малко внимание назад във времето, спокойно откриваме наличието и на още нещо – елемент, който до този момент няма отговор. За целта учените са използвали така наречените машини с изкуствен интелект, учените предоставят 8 различни модела, които могат да покажат и представят теориите за възникването на човешкия вид и началото на еволюцията. Това става с помощта на идентифициране на всички налични разкопки и открития на човешки тела от далечното минало.

Използвани са пробите на първите хомо сапиенс, открити в Азия и Океяния. Добавени са и други артефакти, които могат да подскажат човешката еволюция и да се опитат да разгледат промяната от миналото в настоящето, фокусирайки се веднага върху ДНК-то на човека. Цялото изследване е публикувано в изданието Nature Communications и е едно от първите, в които се използва изкуствен интелект, който трябва да открие някакви следи илизакономерности в промените.

Всичко започва с откритите кости и следи от миналото, които бавно и сигурно могат да покажат отговора, който търсим. Тук не е необходимо да се изработва технология, подобна на адронния колайдър, за да знаем какво наистина се е случило. Отговорите идват с няколко теории, произхождащи още от палеонтроплогията, като показват, че присъства специален хоминин, който идва от неандерталците и денисованите – смятани за уникалното същество в човешкото дърво, представено за първи път през 2010 г.

В една от пещерите в Сибир – Денисова, ще открием един от първите фосили на младо момиче, което е живяло преди повече от 90 000 години. Именно те показват, че нашият род е имал шанса да продължи да съществува с помощта на майка неандерталка и денисован баща. С други думи, родът ни е претърпявал редица промени в хилядолетията назад, за да стигне до това, което е днес. Смята се, че модерният човек – ако можем изобщо да го наричаме така, е напуснал континента Африка преди близо 180 000 години. Тогава двете възможни раси са именно неандерталци и денисовани. Те са били ранните хора, които по-късно изчезват или се променят, оставяйки следите си и в настоящето.

За съжаление в момента е много трудно да се открият допълнителни следи, които могат да покажат какво наистина се е случвало, повечето са изчезнали или консумирани от природата. Има теории, че някъде напред в годините човешкият геном се е променял на база обстановката и природата, за да може да оцелява. Корените идват от един и същи прародител. Около 5% от човешката структура ще бъде открита и при денисованците. С помощта на тази информация може да се направи и по-обстоен поглед на това какво ни очаква и какво още можем да открием.

Това няма как да стане с едно поколение, впрочем ще са налични още много други, но на помощ отново ще дойдат машините, които ще продължат своите изследвания, за да знаят какво наистина се случва. Следващата стъпка ще е изследването на мозъка на бозайника и евентуалното проследяване на еволюцията в него, ако има отговори на това изследване, то най-вероятно ще говорим и за произхода на душата, ако тя изобщо е там. Изкуственият интелект в този случай може да използва далеч по-сложни схеми и да доказва далеч по-сложни теории, които евентуално могат да направят една детайлна картина. Другият интересен момент е, че с информацията от миналото, спокойно може да се предсказва и ходът на еволюцията напред, но с една много важна подробност – това няма да даде отговори за лечението на болести, а за директното им премахване или спиране.

По-важното е, че изкуственият интелект може да посочи кои ще са точните и кои ще са по-различните елементи, които биха използвали или търсели ясната посока за работа. За онези, които обичат конспирацията, най-вероятно не трябва да забравяме, че има твърде много моменти, в които негативният сценарий, където една програма не само разбира, но и вижда ясно какво се случва от другата страна, позволява на всеки един човек не само да се подготви за изненади, било то и неприятни, но и да потърси още по-сериозни и интересни погледи в тази посока. И докато основната теория е събирането на две раси или два вида човешки геноми, теорията не може да се потвърди.

Възможно е да съществуват други вариации, но все още да не са открити, а може и никога да не бъдат поставени на анализ. Всеки един модел показва и една определена посока, теорията се смята за адекватна, защото работи само с това, което компютърът може да анализира. По презумпция се използват само онези модели, които евентуално могат да отговорят на основното изискване, в противен случай е почти невъзможно да говорим за каквото и да било друго.

Учените допускат, че има шанс да говорим и за така наречените призрачни индивиди, които също могат да повлияят по един или друг начин. Интересното е, че с всеки един от предоставените 8 модела води до едни и същи изводи, разкривайки нашия произход. Със създаването на карта в годините, промените могат да бъдат обяснени, но след като говорим за първите разкрития, любопитните ще трябва да изчакат още малко и да потърсят правилния отговор.  

 
 
Коментарите са изключени за Произходът на човека се търси с помощта на изкуствен интелект

Повече информация Виж всички