shareit

Едно прекрасно финско изобретение

| от |

През 40-те години на миналия век изобретателката Майю Гебхард изчислява, че едно средностатистическо домакинство прекарва почти 30 000 часа в миене и сушене на чинии. Съдомиялните отнемат по-малко време, но все пак изискват пълнене и изпразване, струват пари и заемат доста от малкото място в кухнята. Стелажите за сушене на съдове до мивката също заемат място.

Така на Майю Гебхард й хрумва идеята да сложи сушилника в шкаф.

Astiankuivauskaappi-20060227

Ранна версия на шкафа за сушене на съдове получава патент в Съединените щати, а негов изобретател е Луиз Р. Краузе в началото на 30-те години. Неговото изобретение обаче не получава популярност.

Идеята, както виждате, е проста: в шкафа за чинии над мивката се махат дървените дъски и се слагат решетки като на сушилник. Съдовете не се местят от там, а си се сушат, където се и съхраняват.

Финландската версия обаче, разработена (независимо) от Майю Гебхард през 40-те години (съвместно с Финландската асоциация за ефективност), има огромен успех. Шкафът се използва широко във финландските кухни и до днес. Старите версии първоначално са направени от дърво, но по-новите използват метална тел и/или пластмаса.

Антон Хагман, обикновен финландец, пише, че „на фински шкафът се нарича ‘Astiankuivauskaappi’ (финският е един прекрасен език). Докато Хагман живее в Швеция, започва да му липсва удобството на шкафа и „трябва да суша чиниите си на стелаж, който седи варварски на тезгяха до мивката.“ Той също така прави предположението, че финландската скромност може да е причината тази ценна и оригинална вещ да не се е разпространила и в други страни по света. По негови наблюдения тя се намира във всеки финландски дом, в който няма машина за миене на съдове.

Финландската фондация по изобретенията обявява Astiankuivauskaappione за едно от най-важните финландски изобретения на 20-ти век. Шкафът се разпространява бавно и постепенно и в други страни, а междувременно Антон насърчава възможно повече хора да го споделя в социалните мрежи, „за да мога някой ден да живея в САЩ без да се налага да страдам заради стойка за изсушаване на плота“.

 
 
Коментарите са изключени за Едно прекрасно финско изобретение

Повече информация Виж всички