shareit

Най-очарователните страхове за Проблем 2000

| от |

Историята е пълна с предсказания за края на света. В съвремието обаче малко от тях са приети толкова сериозно, колкото фиаското за началото на 2000 година. С наближаването на края на 90-те различни технологични експерти и други проникновени анализатори изразяват различни нива на загриженост относно поведението на компютрите по света в нощта на настъпването на новата 2000 година. Понеже годината се обозначава с две цифри, накратко казано, някои софтуери може да интерпретират „00“ като 1900 г. И това според мнозина ще доведе до колапса на цивилизацията…

За щастие се оказва, че не е толкова голяма работа: техническите експерти правят необходимите актуализации и краят на света е отложен. Но това не попречи на редица хора (както сериозни професионалисти, така и не) да направят ужасяващи прогнози за това какво ще се случи на Нова година.

Ето някои от по-колоритните.

Best Buy - Turn your computer off before midnight Y2K Sticker

Вратите на затворите ще се отворят рязко и престъпниците ще избягат

Много страхове относно Проблем 2000 се въртят около колапса на банковите институции и евентуалните финансови загуби от това. Но за истинските параноици идеята, че затворите ще отворят врати, е това, което не им дава мира. Според статия на WIRED от 1998 г., логиката е, че тъй като вратите на затворите често се управляват електронно, всеки проблем с тях може да ги накара да се отворят, като по този начин позволява в обществото да се възцари хаос и анархия.

„Днес не бихте могли да построите модерен затвор без компютри… това ги прави много уязвими“, казва мениджърът по информационни технологии д-р Майкъл Хардън пред изданието през 1998 г. „Колкото по-модерен е затворът, толкова по-вероятно е да разчитат на компютърни чипове или компютърни системи за контрол на всички свои функции за сигурност.“

Една още по-странна теория е, че обикновените граждани, отрязани от основните ресурси, както и от електрическата мрежа, всъщност може да нападнат и нахлуят в най-близкия затвор, за да се възползват от храната и удобствата там…

Естествено, нищо от това не се случва. Като предпазна мярка държавните затворнически системи като този в Колорадо се снабдяват с резервни генератори и канят още служители на новогодишното си парти (на което се празнува с безалкохолни напитки), в случай че е необходима допълнителна сила.

Самолетите ще паднат от небето.

Ако един персонален компютър регистрира 2000 г. като 1900 г., това може да доведе до срив на различни програми или да ви зависне играта, например. Но в ако това стане с компютъра на някой самолет, резултатът може да е катастрофален. Дори мимолетен проблем в операциите за контрол на въздушното движение или в системите в пилотските кабини може да доведе до трагедия. Хората се чудят дали самолетите ще се разбият в резултат на новото хилядолетие.

Същото правят и авиокомпаниите: вицепрезидентът на American Airlines по информационните технологии Скот Нейтън казва пред пресата, че „не вярвам, че всичко ще работи перфектно“ и че не е сигурен дали компютърният проблем ще бъде „просто неудобство или нещо по-сериозно“. Междувременно Airbus извършва тестов полет в началото на 1999 г. като пилотите сверяват часовниците напред, за да видят какво може да се случи (нищо не се случва).

Проблемът със самолетите е достатъчно важен, че отговорникът по този проблем на тогавашния президент Бил Клинтън – Джон Коскинен – решава да лети със самолет към Ню Йорк, точно когато часовникът удари полунощ. Идеята е да се увери разтревоженото общество, че всичко е наред – и Коскинен действително излита и каца напълно безпроблемно.

Хората ще използват тоалетна хартия като валута

Мирише ли ви познато… Един от най-големите страхове около настъпването на новия век е сривът на инфраструктурата: комунални услуги, магазини и банкомати може да останат офлайн, което ще затрудни транзакциите. Футуристът Гари Норт препоръчва на хората да се запасяват с тоалетна хартия – не само в случай на лична нужда, но и при възможност да я използват като бартерна стока. Няма обаче съобщения за транзакции, свързани с тоалетна хартия.

Асансьорите ще спрат да работят

Едно място, на което не искате да посрещате нова 2000 година е в асансьор, защото той ще падне… В целия Ню Йорк няколко управители на сгради спират работата на асансьора от опасение, че спиране на тока ще ги спре, докато превозват хора. Жилищни блокове също спират асансьорите си – около 23.50 часа. и ги държат отворени на приземните етажи за около 30 минути.

 
 
Коментарите са изключени за Най-очарователните страхове за Проблем 2000

Повече информация Виж всички