Инфразвукът като ключ към паранормалното

| от |

Призраците са елемент от градските легенди, фолклора и в последните няколко десетилетия – основна тема на Холивуд. Статистиката показва, че двама от пет американци вярват в призраци, а един от пет вярва, че е виждал призрак. И тук идва науката, която продължава да търси отговора на тази идея. Истински ли са призраците или са религиозно вярване от фолклора? Някои изследователи откриват интересна връзка между инфразвуците и паранормалните явления.

Какво точно представляват инфразвуците? Известен е със своята ниска чистота и вибрации, които се доближават до човешкия слух, но не достатъчно. За тях е известно, че не могат да се усетят от човешкото ухо. Това, че не може да бъде чут, не означава, че няма как да не го усетим. Обикновено честотата е по 20 Hz и максималната е едва 200 Hz. Подобни звуци могат да бъдат чути, но се изисква определена среда, в която да могат да бъдат регистрирани от човек. Тези качества ги превръщат в особен елемент за изследване.

Откъде идват? Най-добрият композитор на такива е природата. По време на гръмотевични бури и сезонните ветрове, както и в моментите на земетресение. Животинското кралство също се включва в тази територия. Слоновете, китовете и жирафите използват ниско-честотни звуци, за да комуникират и дори да засичат врагове.

От човешка страна имаме ядрени експлозии, жуженето на двигателите на самолети и много други индустриални звуци, които подпомагат цялото фиаско. Интересното е, че точно те могат да се движат в атмосферата свободно и да достигат невероятни разстояния, при това без никакво напрежение. Логично е, че човешкото тяло реагира много странно на тях и често отваря вратите на паранормалното, както биха казали повечето почитатели на конспирации.

Връзката между двете е открита от инженер Вик Танди. През 1980 г. той работи в запечатана лаборатория и става свидетел на най-различни и дори абсурдни паранормални явления. Всеки път, когато други хора влязат в лабораторията, усещат някакво напрежение и объркване. Танди смята, че е усетил някакво странно създание да се прокрадва около него. Нещо още по-безумно е, че винаги имал усещането, че е наблюдаван, макар и в лабораторията да няма камери.

Един ден, докато калибрира уредите си, открива, че върху една повърхност има странна вибрация. Прави по-сериозна проверка и попада на вентилатор, който издава ниско-честотен звук от едва 19 Hz. След като изключва вентилатора, вибрациите спират, а с тях и странното чувство на дискомфорт. Танди допуска, че именно ниско-честотните звуци са отговорни за симптоми като замъглено зрение, загуба на координация и дори страх.

Подобна аномалия е регистрирана и в една много стара кръчма в Ковънтри от XIV век. Винарната е известна с това, че е обитавана от призрак на жена и легендата стига до наши дни. Вик отива на мястото, прави изследване с уреди и разбира, че от някъде идва ниско-честотен звук на честота от 19 Hz. След отстраняването му, никой не е виждал призрака на жената, както и не се страхувал да влезе във въпросната зона.

Следователно се допуска, че всички призраци и дискомфорт, могат да бъдат създавани в следствие на така наречените инфразвуци, които лесно могат да бъдат отстранени, но някой наистина трябва да им обърне внимание. Това повдига и следващия въпрос: има ли изобщо призраци?

Отговорът няма да ви хареса, истината е, че не всички паранормални явления могат да бъдат обяснени с инфразвуци.

Откритието показва, че науката и паранормалния свят, който продължава да съществува, дават и една малко по-различна светлина. Науката дава отговори на аномалии, но не на всичко.

 
 
Коментарите са изключени за Инфразвукът като ключ към паранормалното

Повече информация Виж всички