shareit

Евтиният начин за пътуване в космоса

| от |

Космическата надпревара започна през 50-те и 60-те години на миналия век. За първи път двете най-велики сили започнаха да демонстрират научните успехи. В последните няколко години ще открием, че космическата надпревара събира невероятна сила и продължава да ни изненадва с най-различна нова технология. Не е трудно да видим, че Русия произведе двигател, с който твърди, че ще стигне до Марс, изпратихме най-различни сонди до червената планета и още много други подробности. За космическите ентусиасти, това е едно от най-прекрасните времена.

В този момент ще открием, че космическият туризъм е специална опция за милионери, но в последствие цената се промени и днес това удоволствие е далеч по-достъпно за широката аудитория. В миналото цената за посещение обиколката около космоса беше за сумата от 250 000 долара. Разходка до международна космическа станция е от сумата за 35 000 долара на вечер, но отиването до там струва още 50 милиона долара. Цените не са за всеки, но можем да открием добри алтернативи, за да разберем какво е чувството да бъдем в космоса.

Може да усетите удоволствието от безтегловност с помощта на полет в нулева гравитация. Симулацията става възможна с помощта на компании като Zero-G и AirZeroG – тази конкретно е позиционирана в Европа. Оказва се, че ако пилотът лети по определен начин, може спокойно да симулира гравитацията на Марс, тази на Луната и нулевата гравитация. Макар и технически нулевата да не е точно такава, каквато се представя в реалност, показателите са достатъчно близки, за да го позволят. Тоест в рамките на няколко секунди наистина имате възможността да летите и да се реете спокойно във въздуха, но трябва да знаете, че мнозина не остават особено очаровани от идеята. Подобни полети се оценяват на скромната сума от 6700 до 9500 долара. Като самите полети се провеждат в различни периоди по време на годината.

Ако искате да посетите Марс, не е задължително да чакате Илон Мъск да направи совалките. Дори не е сигурно и самото събитие. В Испания ще открием наличието на така наречената Астроландия – създадена специално по модел на NASA, позволяващ на всички туристи да се пренесат на червената планета. Астроландия е създадена изцяло в пещера и макар да няма как да влияем на гравитацията, много гости могат да си представят базисния живот и с помощта на прожектори да разберат как ще се сменят ден и нощ и как ще изглежда цялата космическа станция. Може би това не е толкова лоша идея, след като има много мераклии, които да стигнат до тази локация. Обикновено там се изпращат и много специалисти, които да прекарат известно време и да се опитат да оцелеят в среда на изолация. Сумата за това удоволствие е около 6000 евро, като включва месец тренировки, както и 3 дни в самата капсула/пещера.

Ако сте гледали американските комедии, много от децата мечтаеха да отидат на „Космически лагер“, проблемът е, че през 80-те години е доста скъпо удоволствие дори за американците. Оказва се, че освен детски център, има тренировъчна програма и за възрастни – тоест за децата, които сега искат да се насладят на това преживяване. Едноседмичната тренировка дава представа за базовите полети, животът в совалка и още много други подробности. Космическата тоалетна не се използва, но това не означава по никакъв начин, че човек не може да открие някои варианти за действие.

Това може би е и най-скромният вариант, поради простата причина, че се заплащат между 200-300 долара, както и 150 долара за подводна мисия, където се симулира нулева гравитация. И ако САЩ е твърде далечна дестинация,  можем да открием, че съществува Звезден град в Русия. Записването включва дори възможност за посещение на космическата станция в Байконур, Казахстан, както и присъствие при изстрелването на ракети. Участниците могат да разберат как се управлява космически кораб „Съюз“ в симулатор, да се въртят в центрофугата и да показват още много красиви варианти за създаването на едно много истинско предизвикателство. Ценовата оферта на руснаците идва при интерес и заявка и на база желанията и посещенията се подготвя последната оферта.

Китай също има симулатор на Марс. Смята се за един от най-големите космически центрове, като е позициониран в пустинята Гоби. Китайската образователна система е оставила вратите отворени за хората, които възнамеряват да летят до Марс и да го колонизират. За жалост няма как да бъдете допуснати, защото симулаторът е запазен само и единствено за китайски граждани.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Евтиният начин за пътуване в космоса

Повече информация Виж всички