Електроуредите с режим Шабат

| от |

Когато пуснете „Sabbath Mode“ на един GE хладилник, вътрешните му светлини вече не се включват, всички звуци са спрени, както и диспенсърът за вода и лед. В този режим на работа отварянето на вратата на хладилника не задейства нищо, включително и допълнителни охлаждащи процеси, които да компенсират за отварянето й. Но защо човек би искал да задейства подобен окастрящ режим на електрическите си уреди?

„Спазването на шабата и някои религиозни празници в юдейството изисква ограничаване на определени дейности“, обясняват от General Electric Appliances. Някои от тези необходими ограничения се отнасят до включването и изключването на разни неща и дори до коригиране на настройките на електрическите уреди. Затова на някои уреди има функцията „Sabbath Mode“, която изпълнява всичко каквото трябва според кашер.

Refrigerator sabbath mode

„От десетилетия“, пише Дан Левин в статия за New York Times, „ортодоксалните евреи обикалят домовете си в предшабатен ритуал, изключвайки охранителни системи, залепяйки лостчето, което включва светлината в хладилника, когато се отвори вратата, и палят газовата си печка, която оставя включена, за да могат да си топлят храна на нея“. Някои вярващи карат свои близки приятели или специално наети за целта хора да натискат копчета и да пренасят неща за тях, но това решение е доста противоречиво.

След разпознаване на нуждата, много компании създават такъв режим в уредите си. Някои уреди обаче изискват по-различни подходи, например, асансьорите. По време на шабат копчетата и светлините им трябва да се спрат и това създава очевиден проблем. Решенията са няколко – някои асансьори се настройват да се качват до последния етаж и след това слизат надолу като спират на всеки етаж и отварят вратите си, а ако в сградата са два или повече асансьора, нагласят се така, че всеки да спира на определени етажи… Има го обаче и аргументът, че когато самото присъствие на вярващия в асансьора променя работата му, което е нарушение на шабата.

В бъдеще все повече и повече големи компании, както и малки стартъпи ще се ориентират към улесняване на потребителите си в спазването на религиозните им обичаи. Много от тях използват специални консултанти по кашер.

 
 
Коментарите са изключени за Електроуредите с режим Шабат

Повече информация Виж всички