shareit

Елате да се лекувате при Албърт Ейбрамс и неговия динамизатор

| от |

Историята е пълна с всякакви измамници. Но един човек в началото на 1900 г., наистина обира точките – със своята машина, която нарича „динамизатор“.

Алберт Ейбрамс, роден през 1863 г. в Америка, всъщност успява да стане истински доктор в университета в Хайдълберг през 1882 г., въпреки атаките на мнозина, че той измамно твърди, че е лекар (понеже работата му занапред често няма да показва никакво разбиране за това как работи човешкото тяло). Това, с което става известен главно, е устройството динамизатор.

Ейбрамс описва машината в книгата си, която сама по себе си е грандиозно произведение на фантастичния жанр. След като тя започва с увереното твърдение , че „новите физико-диагностични и терапевтични модели на автора не са теории, а физико-клинични факти и следователно придават на тази книга решаващо значение“, тя директно ни въвежда в низ от глупости. Ако отворим на произволна страница, може да попаднем на главата, която обяснява колко е важна „полярността на човешката енергия“ и как да се използват магнити за лечение на болки в корема.

Dr. Albert Abrams

Албърт Ейбрамс

Устройството, което идва с много научно изглеждащи копчета и циферблати, той твърди, може да диагностицира „пола, расата и болестта“, както и религията на всеки пациент, с който никога преди не е имал работа. Всичко, от което се нуждае, е капка кръв от пациента, капната върху лист хартия, докато този пациент е обърнат с лице на запад. Може да му я изпратите и по пощата. Ейбрамс твърди, че след това ще постави хартията в машината (всъщност черна кутия с много кабели и джвъчки), която ще подаде информация към други машини (да, има и други машини, също с много кабели), наречени Реостатичен динамизатор, Реостат на вибрационна скорост и Измервателен Реостат…

Авто-електронен радиокласт (?)

Но това не е краят на тази върховна глупостта. Реостатът, видите ли, от своя страна е свързан със здрав пациент, по чийто корем след това докторът потупва като по барабани. Този пациент трябва да е само слабо осветен и също да е обърнат на запад.

„Мистериозната енергия от кръвната проба на пациента или друг образец преминава от челото на субекта [здравия пациент] към корема на субекта, където тази мистериозна електронна еманация създава определени промени в кухите органи, които могат да бъдат открити чрез перкусиране на корема на субекта“, обяснява Американската медицинска асоциация (AMA) в материал, развенчаващ машината.

„Д-р Ейбрамс твърди, че може да разбере по този начин дали индивидът, чиято кръв се „тества“, страда от сифилис, сарком, карцином, коремен тиф, малария, гонорея или туберкулоза и, ако страда, къде е болната област Той също така може да диагностицира бременност и бащинството на плода по същия метод.“

Може да се каже, че Ейбрамс е най-първият шарлатанин сред шарлатаните. Машините са продавани на оператори, които от своя страна твърдят, че диагнозите всъщност може да бъдат направени и само от подписите на живи или мъртви хора. Те, разбира се, диагностицират редица известни мъртви хора като до голяма степен им приписват инфекции, предавани по полов път.

„Когато автографът на Самуел Пепис беше тестван, се твърдеше, че този известен автор е страдал от вроден сифилис“, обяснява AMA. „Автографите на Хенри Уодсуърт Лонгфелоу и Едгар Алън По дават същия резултат.“

HenryWLongFellow1868

Хенри Уадсуорт Лонгфелоу

Друго негово изобретение е Осцилокластът. Ейбрамс вярва или твърди, че вярва, че болестите имат свои собствени вибрации, които могат да бъдат уловени от неговото устройство. Тъй като той също „вярва“ и, че лекарствата имат свои собствени вибрации, може да даде на пациента лекарството, което наистина вибрира с болестта му. Тази машина обаче само се дава под наем.

За известно време той успя да практикува измамата, въпреки скептицизма около твърденията му още от самото начало. Истинското му крах обаче дойде, когато AMA и Scientific American хвърлят усилия в развенчаването на твърденията.

„Абсурдността на устройството беше демонстрирана в различни моменти чрез изпращане на учениците на Ейбрамс проби от кръв, за които се твърди, че са от болни пациенти, но всъщност са взета от животни“, пише AMA в текста си. Така една овца бе диагностицирана с наследствен сифилис, който услужлив лекар предложи да излекува за 250 долара. Пилетата бяха диагностицирани със същото състояние от кръвта им с добавено малко червено мастило, след което и на двете бе предложен лек за същата цена.“

И все пак, Ейбрамс успява някак да изкарва прехраната си с тази измама, докато неговите практикуващи са съдени навсякъде. Той почива внезапно от пневмония през 1924 г., точно когато измамите му стават широко обществено достояние.

Дълго след смъртта му едно от устройствата най-накрая бе отворено от Американската администрация по храните и лекарствата. „Едно от устройствата произвежда магнитно поле, като на прахосмукачка или звънец на вратата“, обяснява доклад в Beaver County Times през 1960 г. „Друго е предавател с ниска мощност, генериращ радиовълни в късовълновия диапазон, използван от полицията или такситата.“

 
 
Коментарите са изключени за Елате да се лекувате при Албърт Ейбрамс и неговия динамизатор

Повече информация Виж всички