Спортни хроники: Секс, изневери и плюнки по косата – смъртните вражди във великата игра

| от Chronicle.bg |

Мауро Икарди и Уанда Нара не слизат от страниците на жълтите издания вече месец. „Сапунката“ им е епична – разделиха се, после се събраха. После пак се разделиха… Вече (уж) са изгладили различията си, но не без жертви от страна на Икарди. Двамата са подписали договор, за да спасят брака си, а според споразумението футболистът е длъжен да предостави цялото си имущество на Уанда. Дал ѝ е правата по всичките си договори – настоящи и бъдещи, а секс бомбата е собственик и на всичките му имоти. Контрактът е до 2050 г., а когато приключи Икарди ще е на 57.

Но помните ли как започна „сапунката“?
Палавата Уанда бе женена за Макси Лопес и има три деца от него, но двамата се разведоха, след като стана ясно за връзката ѝ с Икарди, когато двамата бяха съотборници в Сампдория. Южноамериканският любовен триъгълник завърши с доживотен скандал между двамата футболисти, в резултат на който, според мнозина, Икарди дълго време не получаваше повиквателна за националния отбор на Аржентина.
Тази вражда, разбираемо, дава храна на таблоидите вече доста години, но противоречията и омразата във футбола са нещо традиционно. В следващите редове ще ви припомним някои знаменити прояви на неприязън в света на великата игра.

Жозе Моуриньо и Арсен Венгер
Войната между Моуриньо и Венгер във Висшата лига беше пословична. Жозе обаче сериозно прекали, наричайки французина „воайор“ и поясни, че е от „онези хора, които с огромен телескоп гледат какво се случва в другите къщи“. Това беше през 2006-а, а през 2014-а Специалния каза: „Арсен е специалист по провалите, аз – не. Ако приемем, че той е прав, че се страхувам от провалите, това е само защото не съм се провалял много пъти. Във футбола не се страхувам от нищо“, заяви португалецът. Откакто не са конкуренти край тъчлинията, отношенията им се позатоплиха. А като споменахме „тъчлиния“, веднъж двамата бяха на път да се сбият в мач между Арсенал и Челси.

Майкъл Оуен и Алън Шиърър
За разлика от печално известната и популярна вражда между Моуриньо и Венгер за тази между Майкъл Оуен и Алън Шиърър не се знае толкова много, но двамата си размениха гневни реплики в Twitter и гледат да не се засичат очи в очи, когато съдбата ги събере на едно място. Повод за това стана книгата на Оуен „Reboot – My Life, My Time“, в която си позволи критики към Нюкасъл, а Шиърър не се стърпя да отвърне.

Рой Кийн и Алф-Инге Хааланд
През 1997 г. Рой Кийн щеше да счупи крака на Алф-Инге Хааланд по време на манчестърското дерби. Ето какво пише Кийн в автобиографията си: „Гледах стари мачове, в които Хааланд ме рита. Той наистина бе абсолютен лайнар. Дразнещ, подъл. Инцидентът стана на мач срещу Сити, но аз играх срещу него още докато бе в Лийдс. А съперничеството между Лийдс и Юнайтед е огромно. Да не би да съм живял години наред с мисълта, че ще го хвана на тясно този гадняр и ще му го върна? Не, разбира се. Беше ли се загнездил в ума ми? Разбира се, че беше.

Също като Роб Лий, като Дейвид Бати, като Алън Шиърър, като Денис Уайз, като Патрик Виейра. Всички тези играчи бяха в ума ми. „Ако ми се удаде шанс, ще ви ударя, мамка ви“, мислех си. Разбира се, че щях. Но има известна разлика между това да изриташ някого и да контузиш някого. Всеки опитен играч ще ви го каже. Хааланд завърши онзи мач и игра четири дни по-късно за Норвегия. Две години по-късно той се опита да каже, че е прекратил кариерата си заради онова влизане. Щял да ме съди… Това беше лошо влизане, но въпреки всичко той бе в състояние да играе след четири дни.“

Златан Ибрахимович и Пеп Гуардиола
Ибра определено не е фен на Гуардиола – факт, който се доказа през годините. Враждата им тръгна от периода, в който бяха заедно в Барселона. „Първите шест месеца в Барселона вървяха добре, но след това той промени схемата. Говорих с него и му казах, че заради Лео Меси жертва други играчи, в това число и мен. Отговори ми, че ме разбира, но след това ме остави резерва. Отново и отново…“, заяви Ибра.
„След този разговор изобщо не ме погледна. Когато влизах в стаята, той излизаше. Исках среща с него, но все имаше други планове и не можеше. Настояваше на тренировки да ходим само със служебни коли. Един път отидох с Ферари или Порше и той незабавно ме осъди. Четох, че същото се е случило с Марио Манджукич и Самуел Ето’о. Гуардиола не е най-лошият треньор, с когото съм работил, но е най-детският. Мъжът е длъжен да се изправя срещу проблемите и да ги решава, не да бяга като страхливец“, каза още Ибрахимович.

Жозе Моуриньо и Антонио Конте
Беше кратко, но пък епично. Когато беше в Челси, Конте избухна в яростна атака срещу Жозе Моуриньо (тогава в Манчестър Юнайтед), който преди това го засегна, твърдейки, че се държи като клоун около скамейката и че е уреждал мачове. Факт е, че Конте бе наказан за четири месеца през сезон 2012/13, но четири години по-късно го оневиниха. „Когато говориш лъжи, искаш да нараниш някого. Моуриньо е малък, малък човек, който търси внимание. И не знае ситуацията. От много години знам колко е малък. Такъв ще остане завинаги. Вие също го познавате отлично. Неговото ниво е много ниско. Когато говориш нещо, първо трябва да го премислиш. Моуриньо въобще не ме интересува. Човек с много нисък морал е. Той е лицемер. Първо обиждаше Клаудио Раниери за английския му. След това сложи негова фланелка при уволнението му. Един път искаш да убиеш някого, а след две години се правиш, че му помагаш“, заяви Конте.

Рууд ван Нистелрой и Патрик Клуйверт
През сезон 2004/05 двамата играеха във Висшата лига на Англия. Ван Нистелрой бе в Манчестър Юнайтед, а Клуйверт – в Нюкасъл. Първият се славеше като режимлия, а вторият – като бохем, който си пада по нощния живот. Какъв беше проблемът ли? Рууд недоволстваше от формата на партньора си в атака и избухна, след като Патрик бе забелязан на рейв парти в Амстердам след първия плейоф за Евро 2004 между Холандия и Шотландия. Селекционерът на „лалетата“ Дик Адвокаат се опита да ги помири, но безуспешно.

Джон Тери и Уейн Бридж
Тери беше постъпил по възможно най-ужасния начин със съотборника си в Челси и в националния отбор. Бридж и френският модел Ванеса Перонсел живееха на семейни начала и имаха дете. Но се оказа, че съвсем скоро след раздялата им, Перонсел е започнала афера с женения Джон Тери. Логично, Бридж, който вече беше преминал в Манчестър Сити, отказа да стисне ръката на Тери в мач между Челси и „гражданите“. А въпреки че самата французойка винаги е отричала аферата, таблоидите не пропуснаха да раздухат случая и в резултат Бридж се отказа от националния отбор, докато Тери загуби капитанската лента.

Лотар Матеус и Щефан Ефенберг
Халфовете на Байерн и Германия се мразеха в червата, но на терена се придържаха към професионализма. В по-късен етап от кариерата си Ефенберг изкара автобиография, в която не скри чувствата си към Матеус, определяйки го като устат и малодушен човек. В книгата имаше цяла подигравателна глава, посветена на бившия селекционер на България, озаглавена „Какво знае Лотар Матеус за футбола“ – и съдържаща само една празна страница. Самият Матеус не беше останал по-назад и пред медиите беше посъветвал Байерн да се отърве от Ефенберг.

Лучано Спалети и Франческо Тоти
По време на първия си престой в Рома, Лучано Спалети си спечели репутацията на тактически подготвен и иновативен треньор. Той използваше Тоти като „фалшива деветка“, а столичният клуб завърши на второ място в Серия „А“. При второто му идване на „Олимпико“ обаче се разрази скандал между двамата. Спалети реши да извади от групата капитана за мач с Палермо, което предизвика протестите на тифозите. Двамата спряха да си говорят и си разменяха нападки по медиите. В тази битка можеше да има само един победител. Тоти се оттегли в края на сезона, за да стане директор на клуба, докато Спалети беше уволнен.

Франк Рийкард и Руди Фьолер
На 24 юни 1990 г. Германия и Холандия изиграха незабравим осминафинал на Световното първенство. Бундестимът спечели с 2:1, а най-известния момент от мача се случи в средата на първото полувреме. В 20-ата минута Руди Фьолер финтира Ван Аерле отляво и тръгна да пробива. Охраняващият наблизо Клинсман Франк Рийкард веднага влезе грубо в краката на Фьолер, за което получи жълт картон от аржентинския съдия Лоустау. Минавайки покрай Фьолер обаче Рийкард го наплю по косата. Германецът каза на рефера, но за негово учудване и той получи жълт картон. След центрирането от фаула холандският вратар улови топката пред Фьолер и коварно ритна нападателя в крака при падането си. Рийкард веднага отиде на мястото на случката и дръпна ухото на падналия Фьолер. Миг след това Лоустау изгони и двамата. Наистина култов момент от футболната история.

Накрая щрихираме още няколко прословути вражди:

Серхио Рамос и Деян Ловрен
Серхио Рамос и Жерар Пике
Жозе Моуриньо и Пол Погба
Гарет Бейл и Зинедин Зидан
Антонио Касано и Фабио Капело
Златан Ибрахимович и Рафаел ван дер Ваарт
Оливер Кан и Йенс Леман
Жозе Моуриньо и Икер Касияс
Луис Суарес и Патрис Евра
Рой Кийн и Патрик Виейра
Зинедин Зидан и Марко Матераци

To be continued…

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Секс, изневери и плюнки по косата – смъртните вражди във великата игра

Повече информация Виж всички