Спортни хроники: Пребиха го с „фалшиви“ ръкавици, ослепя и се заби фатално във водопровод

| от Chronicle.bg |

На 16 юни 1983 г. в „Медисън Скуеър Гардън“ в Ню Йорк се състои боксовият мач между Луис Ресто и Били Колинс-младши. Колинс е смятан за категоричен фаворит, тъй като е непобеден в кариерата си и видимо по-класният боец. Но известният като Ирландеца боксьор губи срещу пуерториканския си опонент, който демонстрира чудовищна сила на удара, и печели след 10-рундова битка.

След края ѝ, Ресто се приближава до ъгъла на съперника, където е неговият треньор и баща, за да покаже уважение и да ги поздрави. Колинс-старши прегръща боксьора и случайно докосва ръкавиците му, след което го сграбчва и започва да крещи към длъжностните лица.

Така започва един от най-големите скандали в историята на бокса.


***

Били Колинс-младши e истински любимец на американската публика. Въпреки че едва е прехвърлил 20-те, боксьорът ​​с ирландски корени вече има 14 победи на професионалния ринг, 11 от които с нокаут. Яркият му и агресивен стил се дължи на баща му, който също прави солидна кариера на ринга.

Луис Ресто трябва да е просто поредният победен по пътя към върха. 28-годишният тогава боец от Пуерто Рико има сравнително добра репутация в боксовите среди, но не и толкова впечатляващи резултати – 20 победи 8 поражения и 1 равенство.

Битката обаче протича по съвсем различен сценарий от очакваното.

25 хиляди зрители гледат на живо как Колинс работи отлично с краката, „танцува“ и нанася много удари на Ресто. Последният се защитава не особено умело, но не позволява да бъде разклатен. Далеч по-бавният пуерториканец обаче също разчита на тежки удари, чиято сила се забелязва дори на телевизионния екран. Още след първия рунд по лицето на Колинс се появяват сериозни поражения, които се увеличават с всяка изминала минута.

Ирландеца тръгва в атака и стига до добри серии, но няма отговор на мощта на противника. Към края на битката Колинс е труден за рисуване. Погледът му е замъглен и трудно стои на краката си. От треньорския му ъгъл обаче не хвърлят кърпата и двубоят продължава 10 рунда.

Веднага след гонга Ресто се озовава в прегръдките на щастливия си наставник Панама Люис, след което благородно отива да покаже уважение към противника и щаба му. А след като си казват по няколко думи, потупва Били Колинс-старши по рамото. Усетил нещо нередно, още в следващия миг наставникът хваща ръката на Ресто и започва да опипва ръкавиците му и да вика: „Охрана, охрана! Тези ръкавици нямат подплата! Тези проклети ръкавици изобщо нямат подплата! Господа съдии, вижте това!“ Ресто се опитва да се отскубне, но хватката на бившия боксьор е здрава. Минута по-рано боецът сияе от радост, а вече гледа безпомощно към треньора си.

Двамата с Панама се опитват да избягат от ринга, но са спрени от длъжностните лица.

Започват да се оправдават, че ръкавиците са били инспектирани от организаторите преди боя. Щателната проверка обаче дава шокиращи резултати: почти цялата подложка е премахната от ръкавиците. Ето защо ударите на Ресто, никога не впечатлявали феновете със своята сила, превръщат лицето на Колинс в една голяма синина. Представете си каква сила демонстрира Ирландеца, за да издържи 10 рунда срещу опонент, който практически го налага с голи юмруци.

Няколко години по-късно излиза и друга подробност: бинтовете на Ресто са били напоени с гипсов разтвор, който при втвърдяването си превръща ръцете му в истински бухалки.

Очаквано резултатът от битката е отменен, след което започва разследване.

Полицаите подозира, че причината за измамата не е само победата, а и залози на мафията, която слага сериозни пари за успех на аутсайдера.

Разбира се, на Ресто и щаба му също е обещана добра печалба при осъществяването на плана.

В крайна сметка Луис Ресто е признат за виновен и е вкаран в затвора за две години и половина, Панама Луис пък получава с шест месеца по-малко.

Много по-трагична е съдбата на Ирландеца.

Заради понесените тежки удари Били Колинс-младши частично губи зрението си, което го принуждава да прекрати кариерата си. Изпада в тежка депресия и се пропива, а по-малко от девет месеца след мача с Ресто си отива от този свят. С висока скорост се блъска във водопровод, а близките му са сигурни и до днес, че умишлено е отнел живота си.

Години наред семейството му води безрезултатни съдебни битки. Колинс-старши се надява да бъде компенсиран за престъпната измама. Първоначално той завежда дело срещу компанията производител на ръкавиците, но адвокатите ѝ доказват, че обработката им е станала преди мача. След това треньорът завежда дело и срещу Атлетическата комисия в Ню Йорк, като иска обезщетение и наказание на инспекторите за престъпна небрежност. Но отново удря на камък и в крайна сметка не получава нито цент.

Луис Ресто излежава присъдата си и се завръща в спорта, получавайки треньорски лиценз.

Преди 15-ина години се съгласява да участва в снимките на документалния филм „Смърт на ринга“. В него пуерториканецът потвърждава, че се е съгласил на грандиозната измама под давлението на своя треньор. Разкрива още, че е участвал не в една, а в цели три битки с „хитрите ръкавици“, като в допълнение на това е използвал и силен допинг. Ресто поднася искрени извинения на семейството на починалия и посещава гроба на Били Колинс-младши. 75-годишният треньор Панама Люис почина през есента на 2020.а. До края на живота си той напълно отричаше вината си.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Пребиха го с „фалшиви“ ръкавици, ослепя и се заби фатално във водопровод

Повече информация Виж всички