Спортни хроники: Леон Спинкс – единственият човек, който отне титла от Али  

| от Любомир Найденов |

Преди повече от 40 години, на 15 февруари 1978-а, светът бе шокиран, когато един боксьор със седем професионални мача зад гърба си победи великия Мохамед Али и отне титлите му.

Постижението му се оказва историческо а името на Леон Спинкс остава в историята като единственият боксьор, койото успява да победи Али в мач за титла. Останалите загуби на Шампиона на народа не са в мачове за пояси.

Роден в Сейнт Луис Леон Спинкс е бивш морски пехотинец в американската армия между 1973 и 1976 година. Като аматьор Спинкс има редица победи в полутежката категория. Печели бронз на първото си световно първенство през 1974-та, сребро на Панамериканските игри през 1975-а, а година по-късно идва един от най-големите му успехи на ринга.

На Олимпиадата в Монреал през 1976-а Спинкс побеждава Сиксто Сория от Куба, след като съдията спира двубоя в третия рунд. Дебютира в профи бокса през 1977-а и след шест победи и едно равенство, идва великият мач срещу Али.

След 15 рунда тежка битка Спинкс побеждава Али с разделено съдийско решение и става световен шампион в тежка категория в осмия си мач, което и до днес е рекорд. Това е и един от малкото случаи, в които Али слиза от ринга с подуто лице.

Това е пикът на кариерата на Спинкс, който се появява и на корицата на списание Sports Illustrated с липсващи предни зъби, като това остава в историята като една от най-запомнящите се корици на списанието.

Леон е толкова вманиачен от боя с Али и евентуалния реванш, че сдава титлата на WBC, след като отказва да я защитава срещу задължителния претендент Кен Нортън. Така титлата на WBC е присъдена служебно на Нортън, но уреден реванш между Спинкс и Али за тази на WBA.

На 15 септември 1978-а Али, вече доста по-добре подготвен, взима своето след нов 15-рундов мач. Този път решението на съдиите е единодушно. Така и не се урежда трети мач помежду им, а Али се отказва веднага след двубоя им, въпреки че няколко години по-късно се завръща на ринга за два последни мача – срещу Лари Холмс и Тревър Бербик.

Кариерата на Спинкс след това е далеч от бляскава и записва 19 победи, 16 загуби и две равенства, преди да се откаже.

По-малкият му брат – Майкъл, който започва кариерата си с впечатляваща статистика от 31 победи и 0 загуби, стига до мач с Майк Тайсън, но е нокаутиран още в първия рунд през 1988-а, след което също слага край на кариерата си.

Борба за живота

През август 2017-а Леон е приед в Залата на славата в щата Невада, заедно с брат си Майкъл. Но оттогава здравословното му състояние се влошава.

66-годишният Спинкс бе диагностициран с рак на простатата през май 2019-а, а в края на годината бе приет в болница и изписан на Коледа. Според информациите, болестта се е разпростряла до пикочния мехур.

Съпругата му Бренда Спинкс обаче е отдадена да помогне на бившия световен шампион да се оправи: „Ще бъде тежко и ще изисква много работа. Но ние сме готови на това и искаме да шампионът отново да се оправи.“

Дано успеят.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Леон Спинкс – единственият човек, който отне титла от Али  

Повече информация Виж всички