Спортни хроники: Историята на най-бързия нокаут за световна титла

| от |

Преди малко повече от две години Золани Тете (28-3, 21 с нокаут) счупи рекорда за най-бърз нокаут в мач за световна титла, когато приключи Сибонисо Гоня (12-3, пет с нокаут) за само 11 секнди.

Казват, че бързината убива, и Тете го доказа на 18 ноември 2017 година, когато „уби“ мечтите на Гоня за световна титла с невероятно бърз нокаут на гала вечер в Белфаст. Шампионът на Световната боксова организация (WBO) в категория „петел“ (до 56 кг) защитаваше титлата си и му беше нужен един-единствен удар и само 11 секунди, за да просне опонента си в безсъзнание на пода. Коментаторът на двубоя тъкмо споменаваше как Тете е човек, срещу когото не би искал да се качиш на ринга, и южноафриканецът заби брутаното си дясно крошев лицето на Гоня.

Гоня си спечели шанса да се бие за световната титла след пет последователни победи. За негово съжаление, не се беше срещал с боксьор от калибъра на Тете. Южноафриканецът счупи предишния рекорд за най-бърз нокаут в мач за световна титла и го намали почти наполовина. Дотогава той принадлежеше на Джералд Маклелан, който разби Джей Бел за титлата в средната категория на WBC в рамките на 20 секунди в на 7 август 1993 година мач в Пуерто Рико. 11-те секунди станаха нов рекорд за нокаут в мач за титлата, но са твърде сериозно време за рекорд за най-кратък мач. Той остава притежание на Майк Колинс, който побеждава Пат Броунсън за само четири секунди с първия удар в мача през ноември 1947-а.
Золани Тете е роден на 8 март 1988-а в Южна Африка. Започва да се занимава с бокс на осемгодишна възраст. След повече от 400 мача, в които губи само три пъти, започва професионалната си кариера.

Стартира като състезател в категория „муха“ (до 52 кг) и записва 13 поредни победи, 10 от които с нокаут, като, междувременно, печели и на два пъти защитава титлата на Международната боксова федерация (WBF).
След това се качва категория нагоре до „петел“, а световната титла на WBO печели на 22 парил 2017-а след победа над Артур Вилянуева след единодушно съдийско решение. Първата му защита на титлата е именно срещу Гоня, когото разби за 11 секунди, а след това направи още две успешни защити. Следващият му двубой е насрочен за 30 ноември, когато ще защитава пояса си срещу Джон Риел Каземиро.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Историята на най-бързия нокаут за световна титла

Повече информация Виж всички