Чък Уепнър – боксьорът, който вдъхновява „Роки“

| от |

На 24 март 1975 г. Мохамед Али е на път да се изправи срещу Чък Уепнър – едър и голям боксьор от Ню Джърси. Публиката очаква един здрав тупаник, никой не очаква от Уепнър чудеса. А и в другия ъгъл стои човек, който е успял да измете пода с имена като Джо Фрейзър, Джордж Форман и много други имена. В спортната си история, Али е успял да измете пода с абсолютно всеки, включително и със Сони Листън, като там дори успява да постави началото на края на атлета.

Когато се изправя срещу Уепнър, публиката купува билет, за да може да запомни още един знаменит пердах. Единственият проблем е, че сценарият е на път да се обърне. Уепнър изтърпява стоически всеки тежък удар. Докато Али танцува около него и стоварва тежки серии, Уепнър дори не се поклаща. 8 рунда са необходими, преди Чък да открие точният си удар и да го запрати с пълна ярост в ребрата на Али. Ударът е толкова мощен, че Али се озовава на земята в 9-я рунд.

Сред публиката е и Силвестър Сталоун, който по-късно ще сподели, че този удар е бил като мощна светкавица от самия Зевс. Изведнъж всички променят настроението и започват да подкрепят Чък. Оказва се, че докато той е търпял ударите, стратегията му е работила в негова полза. Мнозина просто имат възможност да станат свидетели на невъзможното. Понякога човек има нужда точно от тези моменти, за да повярва в чудесата, а тази прохладна вечер Чък доставя точно това на своята аудитория – надежда, че сценарият може да се обърне дори и в най-критичните моменти. Актьорът ще запомни вечерта и ще напише сценария за Роки, с който по-късно ще спечели и награда за най-добър филм на академията. И докато мнозина ще се захласнат по творбата, много малко познават истинската история на боксьора.

gettyimages-517352008-594x594

Чък Уепнър се ражда през 1939 г. в Ню Йорк и е още пеленаче, когато родителите му се местят в Ню Джърси. Баща му Чарли също е професионален боксьор. Докато мнозина говорят за расизъм, не трябва да се забравя, че в работническите квартали именно афро-американците упражняват своето право да се превърнат в расисти и точно по тази причина уроците на татко Чарли започват да се отплащат. Бялото момче трябва да се защитава. Единственият проблем е, че Уепнър младши насочва вниманието си към баскетбола. Не може да се каже, че там прави впечатляващите първи стъпки, но така или иначе няма да успее да избяга от съдбата си.

Когато се записва в корпуса на морските пехотинци, Чък започва да се увлича по бокса. Надява се, че след като го уволнят от армията ще успее да продължи своята професионална кариера. Понеже трябват пари, а той самият вече е родител, започва работа като охранител на нощен клуб, където наученото от пехотата помага, особено в пиянските свади. Нарича себе си „непобедимият боксьор“ в кръчмарските свади и бързо открива път до полицейската спортна лига, която ще спечели през 1964 г. със златни ръкавици за прохождащ в спорта. През 1967 г. печели и щатския боксов турнир, прибирайки шампионската титла.

Макар и силата да се забелязва, феновете откриват и още една интересна черта – Чък може да поеме огромно количество удари, но също така превръща боя в изключително драматичен, защото често започва да кърви като животно на заколение. При една от боксовите срещи със Сони Листън, Уепнър получава толкова тежък удар, че се налага да отиде в болница и да получи над 70 шева, с които да се затворят раните му. Понеже кървавите рани често прекратяват срещите, феновете и пресата поставят прякора „Кървящият“. И животът не е толкова розов, след като няма пари, липсват и спонсори, боксовата кариера на атлета може да съществува единствено и само на негови разноски.

Ето защо Чък започва работа като продавач на алкохол. Макар и това да отнема доста време, той продължава да тренира и се бие в мачове с по 8 рунда. Освен това прави серия от победи, с която доказва на себе си и околните, че може да кърви, но може и да побеждава. Когато се изправя срещу Ърни Терел, публиката остава приятно изненадана. Бившият шампион Ърни не намира правилната формула за победа и след всяка маневра получава тежки удари, с които осъзнава, че неговият опонент е костелив орех. Умението да издържи сериозен бой и въпреки това да достави изненади на ринга, привлича сериозен брой публика, а в нея присъства и един много важен човек – Дон Кинг.

Известният промоутър предлага още един опит с Джордж Форман, докато е още шампион. Мохамед Али успява да постигне невероятен успех в Киншаса и след като Чък е основен претендент, шансовете за успех стават наистина много сериозни. С обещанието да спечели 100 000 долара – назад във времето това е сериозна сума за всеки боксьор. Чък започва да тренира усилено за срещата. Единственият проблем е, че мнозина очакват пердахът да е гарантиран. Никой не застава в ъгъла на кървящия Чък, никой вярва, че в тази среща ще има изненади.

gettyimages-81376269-594x594

И разбира се, до някаква степен всички са прави. Единствената подробност е, че тренировката успява да вкара Уепнър в най-добрата му форма. Съответно, когато издържа зловещото наказание и успява да отвърне на удара. Публиката е в шок, Дон Кинг не знае какво се случва, а междувременно Али трябва да се изправи. Всички са виждали шампиона да става от нокаути и да се събужда, но този път нещо е различно. Подценяването на противника е коствало нещо много повече от точки.

За първи път Али усеща как ударът го изпраща на земята, в момента, в който го е получил. Разбира се, приказката не завършва щастливо. С малко повече техника и канонада от удари, Чък е изпратен на пода и не може да се изправи на време. Тази загуба обаче носи слава на Уепнър и през следващите години се изправя срещу Андре Гиганта, а малко по-късно и с Виктор Мечката. Малко след като излиза филмът „Роки“, Чък играе своя последен мач и го губи. Финалният резултат в кариерата му е 35-14-2. Славата също се появява, особено след като има малка роля във втората част на филма, създаден по неговата история.

През 1985 г. е в затвора, след като е заловен за притежание на кокаин. Лежи 2 години от подготвените 10 години и след това се връща за пореден път в магазина за алкохол, където работи като търговец. Съди Сталоун за използването на името му, без негово разрешение. Двете страни достигат до споразумение през 2006 г. Получава и възможност да се снима в документален филм с името „Истинският Роки“ през 2011 година. А малко след това получава и възможността да запише истинската си история под формата на филма „Чък“.

Това може би е и най-точният филм за времето, което позволява на атлета да натрупа малко слава и да остане легенда, макар и да губи популярната среща с Мохамед Али. Впрочем можем да приемем, че това е боксьорът, който поема сериозно количество удари и въпреки това доставя изненада на публиката. Понякога една загуба може да обърне живота на човек, при това в добрия смисъл. По-важното обаче е, че накрая има кой да я запише. Уепнър днес живее сравнително спокойно и Ню Йорк и все още пази спомените си за онази красива среща.

 
 
Коментарите са изключени за Чък Уепнър – боксьорът, който вдъхновява „Роки“

Повече информация Виж всички