shareit

Златна кръв: По-малко от 50 души в света имат тази извънредно рядка кръвна група

| от |

Има една толкова рядка кръвна група, че е известно, че я притежават по-малко от 50 души в света. Известна в науката като Rhnull (резус нула), тя често се нарича „златна кръв“ поради изключителната си рядкост – и стойността й за другите.

За да разберем защо Rhnull е толкова рядка и ценна, трябва да преминем един бърз курс по кръвни групи.

Най-вероятно сте чували за четирите основни кръвни групи: A, B, AB и 0. Тази систематизация се основава на наличието на антигени A и B, които ще предизвикат имунен отговор, ако червените кръвни клетки са прелети в тялото на човек, който не е съвместим с тях: кръвна група А има антигени А, кръвна група В има антигени В, кръвна група АВ има и двата антигена, а кръвна група 0 няма нито един от тях.

В допълнение към антигените А и В има и други протеини, открити в червените кръвни клетки, наречени Rh фактор, чието присъствие или отсъствие определя дали кръвната група е положителна (+) или отрицателна (−). Въпреки че всъщност има 61 антигена на кръвната група (Rh антигени), отрицателното/положителното разделение се отнася до отсъствието или присъствието на един Rh антиген – Rh(D).

Човек може да даде кръв само на някой със съвместими кръвни антигени. И така, хората с Rh− кръв могат да дават както на Rh−, така и на Rh+ реципиенти, тъй като Rh− не съдържа обезпокоителния протеин. Тези с Rh+ кръв обаче не могат да дават на Rh− реципиенти. Rh положителният е много по-често срещан от Rh отрицателния, въпреки че има някои вариации в различните общества по света.

Отрицателната кръв тип 0 няма нито един от антигените, споменати тук, така че няма да предизвика имунен отговор от всеки, на когото се прелее – затова се счита за универсална кръвна група.

Нещата стават много по-сложни като добавим и стотици антигени, които играят различни роли, но това дотук е основната част, която трябва да знаем, за да разберем защо златната кръв е толкова необичайна.

Накратко, в нея липсват Rh антигени. Хората с тази кръвна група нямат тези протеини или имат мутации в гените за изграждането им, така че им липсва всеки един от тях.

Първият случай на златна кръв е описан през 1961 г. при жена от коренното население на Австралия. Оттогава са описани десетки подобни случаи и учените изчисляват, че около 1 на 6 милиона души по света има златна кръв. Никой не знае със сигурност дали тази статистика е вярна – за сега има само 43 потвърдени случая.

Кръвната група се наследява и ситуацията с Rhnull не е по-различна. Тя е резултат от мутация в гена RHCE, наследен от всеки родител, рядко явление, известно като автозомно рецесивно наследяване, когато човек наследява две копия на мутиралия ген, по едно от всеки родител.

Кръвта Rhnull се счита за „универсална“ за всеки с редки кръвни групи в Rh системата, тъй като в нея, както споменахме, няма нито един от антигените, които биха могли да бият тревога за имунната система. Това означава, че Rhnull има огромен потенциал за кръвопреливане.

Използва се и в биомедицински изследвания, като например при разработването на лекарства на основата на имуноглобулин, които се използват за предотвратяване на резус болест – състояние, при което антителата в кръвта на бременна жена атакуват кръвните клетки на бебето.

Наличието на Rhnull кръв обаче може да причини и някои съвсем реални проблеми. Ако носител се нуждае от кръвопреливане, може да бъде изключително трудно да се намери съвместим донор, защото трябва да се прелее същата кръв. Всяка друга кръвна група е несъвместима, защото ще включва куп антигени.

Кръвта също се свързва с някои здравословни усложнения. Червените кръвни клетки без Rh протеини имат структурни аномалии, които могат да ги накарат лесно да се разкъсат или да „протекат“.

 
 
Коментарите са изключени за Златна кръв: По-малко от 50 души в света имат тази извънредно рядка кръвна група

Повече информация Виж всички