Жената, която оцеля катастрофа със самолет и падане от 75-ия етаж

| от |

На 28 юли 1945 г. в Ню Йорк се случва трагичен инцидент: бомбардировач B-25 Mitchell случайно се разбива в Емпайър Стейт Билдинг, докато лети в гъста мъгла, отнемайки живота на 14 души. Но именно историята на една от оцелелите – Бети Лу Оливър, продължава да привлича вниманието на хората и след почти 80 години.

В онзи ден Оливър успява да измами смъртта цели два пъти.

Самолетът трябва да се приземи на летище „Ла Гуардия“, но не може поради мъглата. Затова пилотът иска да кацне на летище Нюарк и това го отвежда през Манхатън. Смята се, че прелита много близо до сградата Крайслер, след което пилотът, може би дезориентиран от мъглата, се отклонява в траектория, която отвежда машината директно в северната страна на Емпайър Стейт Билдинг.

Така в 9:40 ч. сутринта B-25 се удря в сградата между 78-ия и 80-ия етаж. Тримата души в самолета и 11 души в сградата загиват. Възникналият пожар се разпространява из цялата сграда и е потушен за 40 минути; това е най-високият структурен пожар, който някога е бил овладяван от пожарникарите.

Структурната цялост на сданието не е нарушена, въпреки че единият двигател преминава през сградата и пада върху художествено ателие на една пресечка разстояние, а другият двигател, шасито и един от пътниците в самолета падат в една от асансьорните шахти.

По това време Бети Лу Оливър е на 20 години и работи като оператор на асансьор в сградата. Нейната машина е неподвижна и се намира на 80-ия етаж, когато самолетът се удря. Сблъсъкът е толкова силен, че я изхвърля от асансьора, а с разпространението на огъня тя получава и тежки изгаряния. След като до нея достигат лекари, за да ѝ окажат първа помощ, тя е качена в друг асансьор за към първия етаж. Пътниците в него обаче нямат представа, че кабелите му са били повредени…

Когато започва да се движи, те се късат и асансьорът пада от 75 етажа.

Асансьорите имат множество кабели, които могат да издържат тежестта на повече от една кола, а също така имат и аварийни спирачки. Екстремните обстоятелства на събитието обаче довеждат до множество повреди в тези части. Оливър е в пълно съзнание и после разказва, че е имала чувството, че асансьорът се отделя от под нея и че е трябвало да се държи за страните, за да не се удари в тавана му.

Две неща вероятно са спасяват живота ѝ в този ден: първо, смята се, че въздушното налягане в тясната шахта е забавило кабината, докато пада; асансьорът се е блъснал и в маслен буфер в дъното на шахтата, но буферът е преминал направо през пода.

Второ, в други сведения се споменава, че натрупаните на дъното кабели също са помогнали за смекчаване на удара. А може би тя е останала в легнало положение, докато се е хващала за страните, разпределяйки по-добре силите от удара по тялото си.

Въпреки това Оливър не се измъква невредима; тя съобщава за множество фрактури – в таза, гърба и врата. Отнема ѝ няколко месеца, но се възстановява напълно и живее още 54 години. Ако на човек му е писано да се обеси, няма да се удави…

 
 
Коментарите са изключени за Жената, която оцеля катастрофа със самолет и падане от 75-ия етаж

Повече информация Виж всички