shareit

Защо ръцете и краката ни винаги са студени?

| от |

Често ли ръцете и краката ви са студени? В повечето случаи това не е проблем и просто се дължи на процеса, чрез който тялото поддържа температурата си. Защото за телата ни кръвта е фантастичен запас от топлина и чрез насочването й към кожата, тази топлината се пренася към външния въздух, което ни помага да се охладим. Ето защо може да изглеждаме малко „зачервени“ в горещ ден. От друга страна, когато ни е студено, кръвоносните съдове в кожата ни се стесняват, така че съдържат по-малко кръв. По-малко кръв означава по-малко топлина – което е особено забележимо в ръцете и краката.

Това е нормален процес и показва, че тялото ни върши работата си да поддържа нормална вътрешна температура и да защитава нашите органи. Обикновено усещането е само временно.

Но ако на някого винаги са му студени ръцете и краката, дори когато тялото му е доста топло, това може да е знак, че се случва нещо друго.

Какви са другите причини за студени крайници?

Всичко, което предизвиква стесняване на кръвоносните съдове, може да повлияе на усещането за топлина в крайниците ни. Това стесняване може да се дължи на причини като феномена на Рейно, при който някои съдове, които отиващи към ръцете и краката ни, временно се стесняват. Хората, засегнато от Рейно, обикновено имат много бледи и студени пръсти.

В някои случаи не е ясно откъде идват симптомите. В други случаи те може да са резултат от по-сериозни основни причини, като проблеми с имунитета или високо кръвно налягане.

Но причините могат и да са доста по сериозни – всичко, което блокира преминаването на кръв през съдовете, може да доведе до по-студени крайници.

Например, при хората с неконтролиран диабет има по-голям шанс да се образуват мастни натрупвания в кръвоносните съдове, което ще ги направи тесни и твърди и ще възпрепятства притока на кръв.

Травма или увреждане на тъканите също може да доведе до потискане на кръвния поток. Ако някой е претърпял операция на ръката или е имал някакво нараняване в миналото, това може да повлияе на усещането за топлина.

Друга възможна причина е анемията, която може да наруши транспортирането на богата на кислород кръв по тялото.

Тютюнопушенето също може да се крие и зад ледените пръсти, не само защото трябва да излизаме навън на студа, за да пушим, а и защото никотинът причинява стесняване на кръвоносните съдове и намалява притока на кръв.

Кога студените крайници са проблем?

При нормални обстоятелства студените ръце и крака не са проблем, но имайте предвид, че те се дължат на намалено кръвоснабдяване. С течение на времето това може да доведе до чупливи нокти, суха, напукана или обезцветена кожа и усещане за изтръпване. Тези региони също стават по-малко чувствителни, когато са студени; и дори може да стане доста болезнено да ги използвате.

Намаленото кръвоснабдяване може да доведе до по-бавно зарастване на рани, което потенциално позволява на инфекции да се задържат и да се разрастват.

С течение на времето потиснатият кръвен поток може да увреди и нервите. А въздействието върху нервите, наред с повишения риск от инфекция, понякога може да доведе до нуждата от ампутации.

Така че, ако ръцете и краката ви са студени постоянно, най-добре ще е да споменете това на личния си лекар.

Ако все пак започнем да усещаме временно студени тръпки в крайниците, трябва да се придържаме към основите. Можем:

  • да обуем чифт дебели чорапи; изследванията показват, че загряването на краката може да помогне за качеството на съня
  • да носим ръкавици
  • да си измием ръцете с топла вода и веднага след това ги подсушим
  • да избягваме резки промени в температурата като носим пластове топли дрехи и ги обличаме и събличаме, когато е необходимо
  • да избягваме стаи с климатици, когато е възможно, и вместо това да търсим уютни слънчеви места през деня.

В дългосрочен план подобряването на кръвообращението ни е от ключово значение. То помага за затопляне на ръцете и краката, като гарантира, че тялото ефективно изпомпва кръвта там, където е необходима. Може да го подобрим с ежедневни упражнения, движение на редовни интервали през деня и разтягане на мускулите на крайниците ни. И разбира се, поддържане на здравословна диета.

По този начин, дори и да ни стане временно студено, ще се затоплим за нула време!

 
 
Коментарите са изключени за Защо ръцете и краката ни винаги са студени?

Повече информация Виж всички