Защо коремът ви къркори

| от |

Тези звуци са нормална част от човешкото съществуване и нещо, което всеки от нас е изпитвал. Но какво всъщност се случва, за да се появят?

Причината, поради която стомахът ни къркори, когато сме гладни, се дължи на хормоналната обратна връзка, която ни подсказва, че трябва да ядем, а също и на това как мускулатурата на храносмилателния ни тракт се свива и отпуска. Звуците, които издава стомахът ни, си имат дори собствено име: борборигми, което произлиза от гръцки и означава ръмжене.

Съществуват четири основни обяснения защо стомахът ви къркори, когато сте гладни.

Мускулни движения

Гладката мускулатура контролира по-голямата част от стомашно-чревния тракт, като се свива и отпуска, за да помага на храната да се движи през него в правилната посока. Научната дума за това движение е перисталтика и то се извършва ритмично, за да се движи всичко в синхрон.

Освен че изтласкват храната, тези мускулни контракции могат да придвижват също газове и течности, така че вече можете да си представите как се произвеждат звуците.

Те обаче не се ограничават само до стомаха и често шумовете, които чувате, идват от долната част на червата.

Празен стомах

Част от причината, поради която къркоренето се чува толкова силно, когато сте гладни, е, че по това време стомахът ви е празен. Храната е добър заглушител на звука, така че когато хранителната тръба е празна, мускулната ѝ активност става по-шумна, въпреки че не се случва нищо по-различно от нормалното.

Хормони

Хормоните грелин и лептин ни помагат да следим нуждата си от храна. Грелинът ни казва, че сме гладни, а лептинът – че сме сити. Някои проучвания върху животни показват, че грелинът може да увеличи подвижността и изпразването на стомаха, а проучване върху хора показва, че грелинът кара червата им да се движат по-бързо (на участниците в изследването е даден хормона, а на контролна група – физиологичен разтвор, и двата резултата са сравнени).

Следователно е възможно, когато огладнеем, грелинът да увеличава мускулните движения, които пораждат борборигми. Това обаче е доста сложна част от нашата физиология, която включва много хормони, и ние все още не я разбираме напълно.

Дали стомахът къркори само когато сте гладни?

Всъщност не! Има много неща, които червата ни трябва да изчистят, включително лигавица, газове и течности, така че перисталтиката постоянно работи, за да поддържа нещата в движение и да не се стигне до натрупване на нещо. Както може да ви каже всеки, който е преживял тежки газове, натрупванията могат да бъдат много болезнени, а в случай на запушване и усукване на червата, хората могат да се нуждаят и от спешна операция.

Никога това не е било демонстрирано така, както в един случай на фекална импакция, заради която мъж губи способността си да ходи и развива животозастрашаващо повишено налягане в коремната област, когато в тялото му засядат „около 2 литра“ фекалии. Ужас.

 
 
Коментарите са изключени за Защо коремът ви къркори

Повече информация Виж всички