Защо индийското орехче може да ни накара да халюцинираме

| от |

Индийското орехче може да се намери в много кухненски шкафове по света заради мултифункционалността си – от добавяне на малко топла сладост към десерти до подправянето на месо, колбаси или сосове. Но тази домашна подправка има и един по-малко известен ефект, ако се консумира в големи количества – тя може да бъде опасен халюциноген.

Myristica fragrans - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-097

В продължение на векове индийското орехче е било високо ценено в Европа и Близкия изток. То е било търсено не само заради вкуса си, но и заради редица медицински свойства, които се е смятало, че притежава. Това търсене е било достатъчно да поддържа цената му, но тя е била още по-висока поради това, че е било трудно да се добие. До XIX в. дърветата, от които се произвежда подправката, Myristica fragrans, растат само на едно място – на островите Малука в Индонезия. Днес подправката може да се намери в повечето местни супермаркети и малцина от нас се замислят за нейната по-дълбока история. Или пък за нейните тайни ефекти, които станаха популярни в TikTok през 2020 г. – с хаштага „#nutmegchallenge“.

Индийското орехче съдържа съединение, наречено миристицин, което се среща естествено и в други подправки и растения като магданоз и копър, но е най-много в семената на орехчето.

В дивата природа съединението служи като естествен инсектицид и акарицид (токсична защита за акари и кърлежи), но в човешкия организъм може да действа по подобен начин на мескалина. Това е така, защото се разпада на съединения, които въздействат върху централната нервна система, като засилват невротрансмитера норепинефрин – хормон, който увеличава сърдечния ритъм и кръвното ни налягане.

Ако се консумира в достатъчно големи количества, тази форма на интоксикация с индийско орехче може да предизвика халюцинации, гадене, объркване и замаяност. Може да се стигне и до много по-сериозни усложнения.

Интоксикация с миристицин

За да сме наясно, това не е ново откритие. Хората са наясно с токсичните ефекти на индийското орехче още от XVI в., но това не е нещо, за което се говори често. Някога кръстоносците са консумирали семената му в опит да се надрусат, докато пътуват на дълги разстояния с цел да се справят със скуката от дългите походи и съпътстващите ги болки в краката. Дори е вероятно индийското орехче да е причина за не особено надеждните предсказания на Нострадамус през XVI век.

Струва си да се подчертае, че за да усетите тези ефекти, трябва да приемате доста – обичайното количество, което се съдържа в храната, няма да ги предизвика.

Най-общо казано, трябва да консумирате около 5 грама индийско орехче (около две чаени лъжички), преди да се прояви психотропното въздействие. Но то ще се появи – и е грешка да го предизвиквате.

На първо място, опиянението от миристицин е съпроводено с доста силен махмурлук, който ще ви накара да се чувствате доста зле в продължение на около два дни, но също може да предизвика и припадъци и сърцебиене. За съжаление, съединението може да причини и кома и дори смърт (особено ако се използва в комбинация с други наркотици).

Единствената разлика между оралния му прием, пушенето или шмъркането му е скоростта, с която се проявяват ефектите. Поглъщането през устата е най-бавният начин, което го прави малко по-малко опасен от алтернативите.

Така че макар да изглежда като евтин и лесен начин за бърз кеф, е ясно като бял ден, че потенциалните рискове, свързани с интоксикацията с индийско орехче, далеч надвишават психоактивните ефекти, които то може да предизвика. Има далеч по-лесни и безопасни начини за опиянение – него го оставете за тортите и наденичките.

Съдържанието на тази статия не е предназначено или пък способно да замени професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги търсете съвета на квалифицирани здравни специалисти при въпроси, които може да имате във връзка със здравето си.

 
 
Коментарите са изключени за Защо индийското орехче може да ни накара да халюцинираме

Повече информация Виж всички