shareit

Вулканът на Ла Палма в Испания продължава да изригва и да изхвърля пепел

| от |

В края на септември вулканът Кумбре Виеха на испанския остров Ла Палма изригна яростно, изхвърляйки тонове нажежена лава и пепел. В продължение на две седмици след първоначалното изригване лавата се лееше през земеделски земи, пътища и домовете на хората в югозападната част на острова, както съобщава обсерватория на НАСА.

Вулканът в момента все още е активен и продължава да сее хаос и да бъде заплаха за архипелага. След изгарянето на повече от 8000 декара земя, включително и жилищни райони, хиляди хора трябваше да бъдат евакуирани, съобщава CBS News. Тези, които остават на острова, са изложени на риск от земетресения, потоци лава, киселинни дъждове, токсични газове и пепел. Вулканът изригва вече повече от шест седмици и все още не показва признаци на спиране. Тъй като сеизмичната активност продължава да се увеличава, Ла Палма може да бъде засегната от земетресение със сила от 6 по скалата на Рихтер, съобщават Гилермо Вега и Ана Торес Менаргес за El País. Само преди седмица се формира шести поток от лава и част от конуса на вулкана се срути, което доведе до изливане на още повече магма.

Pinatubo ash plume 910612

Вулканична ерупционна колона вулкана Пинатубо

Учените правят различни снимки на свръхнагорещената вулканична пепел, пирокластитите и пулверизираната пемза, които съставляват т. нар. вулканична ерупционна колона. Снимка, направена от НАСА на 1 октомври, показва облак пепел с формата на мишена около вулкана. Вече изригналата пепел се разпространява през Атлантическия океан като Европейската космическа агенция публикува изображение, което показва колко далеч е стигнала, откакто изригванията започват. Когато вулканът, разположен на Канарските острови, се задейства, струи серен диоксид тръгват към Северна Африка и Южна Европа, като в крайна сметка достигат и някои части на Северна и Западна Европа, съобщава Моли Тафт за Gizmodo. Промяната на вятъра в началото на октомври променя, разбира се, и посоката на струята и сега тя се е разпространила на 8000 километра през Атлантическия океан и над Карибите. Възможно е нова промяна във ветровете да е заглушила сезона на ураганите в Атлантическия океан, но са необходими повече данни, за да се потвърди тази хипотеза, според Gizmodo.

„Като цяло сулфатите от вулканична пепел (или в други случаи – от горски пожари) биха помогнали за преобразуването на обикновени облаци в урагани (или други подобни бурни системи), тъй като те служат като частици, върху които да се образуват капчици в облаците“, казва Дъстин Гроган, експерт по екологични науки от университета в Олбани пред Gizmodo. „Има обаче няколко проучвания, които са изследвали аерозолните ефекти върху ураганите, свързани с праха, произхождащи от пустинята Сахара.“

Вулканът след изригване през 2008 г.

Вулканичното изригване в Ла Палма също засяга икономиката на острова. Половината от нея зависи от износа на плодове, но вулканичната жега и пепелта унищожиха реколтата, съобщава CBS News. Девствените солници на Ла Палма, разположени в южния край на острова, сега са черни заради пепелта. А солниците са и едно от най-посещаваните туристически точки на острова, съобщават за Ройтерс Силвио Кастеланос и Хуан Медина.

„Когато пепелта падна, точно щяхме да събираме солта, но тя покри напълно всичко, създавайки коричка отгоре, и не успяхме да отделим солта от тази пепел, тя проникна напълно в кристалите. Невъзможно е да се отдели“, казва Андрес Ернандес, управителят на солници Salinas de Teneguia пред Ройтерс. Общо 220 тона сол са неспасяеми.

Въпреки че изригването кара известен брой от жителите на острова да напуснат, туристите се стичат в Ла Палма, за да наблюдават вулканичната ярост. Но хората, които живеят в Ла Палма, не се радват от този притока на туристи, когато цената му е толкова много хора да се евакуират, а домовете им да бъдат разрушени. Някои хотели са напълно затворени и приемат само местни жители, които трябва да се преместят, според El País.

„Туристите идват с простата цел да видят вулкана“, обяснява Пабло Гонзалес, мениджър на хотел в Ашотел на Канарските острови, пред Гилермо Вега от El País. „Сега не е моментът за туризъм в Ла Палма, време е да се помогне, а тези хора не правят това. Вместо това заемат легла, които биха могли, например, да бъдат използвани от силите за сигурност.“

 
 
Коментарите са изключени за Вулканът на Ла Палма в Испания продължава да изригва и да изхвърля пепел

Повече информация Виж всички