shareit

Свръхбогатите всъщност може да са по-малко интелигентни от по-нископлатените хора

| от |

Много хора вярват, че най-богатите 10% от хората са значително по-умни или по-трудолюбиви от по-малко богатите от тях. Тази нагласа е особено разпространена сред по-запалените фенове на ултразаможните, които често търсят насоки от милиардери за всички сфери на живота.

Но дали те наистина са по-интелигентни от нас?

Ново проучване предполага, че отговорът е „Не“: елитът всъщност може да е точно като нас, що се отнася до интелигентност, въпреки че има известна връзка между успеха и колко е умен човек, преди да стигнем до висшите ешелони. Според проучване сред почти 60 000 мъже, има силна връзка между интелигентността и заплатата, докато не се премине сумата от 60 000 евро годишно, след което връзката става почти незначителна. Учудващо е, че тези в горния 1% по доход се оказват потенциално дори по-малко умни от тези, които са близко след тях като доход, което показва, че свръхуспехът може да се дължи на нещо съвсем различно.

Предишната литература свързваше интелигентността с икономическия успех, но не разглеждаше относителните способности на най-добре печелещите. Сега изследователите обръщат внимание именно на това: като разглеждат данни, взети от шведски военни наборници, за които има налични когнитивни резултати и трудова информация. Общо почти 59 400 мъже на възраст около 40 години са били проследени с помощта на данни от пазара на труда за период от 11 години редом с резултатите им от когнитивни, физически и психологически тестове, взети, когато са били по-млади. Тези тестове са сравнени с техните заплати и „престижа“ на работата им, когато са на възраст между 35 и 45 години, за да се установи дали има някаква връзка.

Резултатите показват очаквано увеличение на заплатите и престижа с повишаване на когнитивните способности, но до един момент. При 60 000 евро на година престава да има разлики в способностите между тези, които печелят повече и по-малко, а интелигентността не се повишава над 70. Те също така установяват, че най-богатия 1% от изследваните дори дава малко по-лоши резултати на тестовете за когнитивни способности от тези едно ниво на доходи под тях.

Това подсказва, че докато по-голямата интелигентност може да помогне за издигането на човек в по-високите групи по богатство, когато става дума за краен паричен успех, тя вероятно играе по-малка роля и тези, които печелят изключително високи заплати, всъщност може да са по-малко умни.

Проучването е ограничено по много начини, особено поради липсата на разнообразие в извадката. Ограничаването на анализа само до мъже намалява перспективата колко добре резултатите могат да бъдат приложени към по-широкото население и авторите приветстват по-нататъшни изследвания с по-разнообразни проби.

И все пак, ако търсите истински интелектуални модели за подражание, не използвайте непременно парите като белег, тъй като всъщност може да слушате съветите на някой по-малко интелигентен от вас.

Countries by total wealth (trillions USD), Credit Suisse

И малко любопитна статистика за парите на света:

Богатството на домакинствата по света възлиза на 280 трилиона щатски долара (към 2017 г.). Според осмото издание на Доклада за глобалното богатство през годината до средата на 2017 г. общото глобално богатство е нараснало със скорост от 6,4%, най-бързото темпо от 2012 г. насам и е достигнало 280 трилиона щатски долара, което е увеличение от 16,7 трилиона щатски долара. Това отразява широко разпространените повишения на пазарите на акции, съчетани с подобни ръстове и на нефинансовите активи, които за първи път надхвърлиха нивото от предкризисната 2007 г. Растежът на богатството също изпреварва растежа на населението, така че глобалното средно богатство на човек е нараснало с 4,9% и достига нов рекорд от 56 540 щатски долара на калпак. Тим Харфорд (икономически журналист, Великобритания) твърди, че едно малко дете днес е по-богато от 2-та милиарда най-бедни хора в света взети заедно, тъй като то няма дълг.

Според доклада за глобалното богатство от 2021 г. на McKinsey & Company общото нетно богатство в световен мащаб в момента е 514 трилиона щатски долара през 2020 г., като Китай е най-богатата нация с нетна стойност от 120 трилиона щатски долара. Въпреки това, друг доклад – на Credit Suisse – през 2021 г. установява, че общото богатство на САЩ все още надвишава това на Китай, като американците имат 126,3 трилиона долара, а азиатците има 74,9 трилиона долара.

 
 
Коментарите са изключени за Свръхбогатите всъщност може да са по-малко интелигентни от по-нископлатените хора

Повече информация Виж всички