shareit

Според Северна Корея „извънземни неща“ са отговорни за пандемията от ковид в страната

| от |

Северна Корея – която винаги е източник на странни заглавия, има… интересна, да речем, теория за това как ковид-19 е стигнал до страната. Според официалната информационна агенция KCNA вирусът е бил донесен на север не от пътници от другаде, а от „извънземни неща“, влезли в страната от въздуха.

Добре, всъщност не е толкова странно, колкото звучи. Колкото и изненадващо ненормални да са някои от официалните вярвания в изолираната държава, те всъщност не обвиняват Алф за пандемията от коронавирус. Това би било глупаво дори за Ким Чен Ун.

Те обвиняват балоните.

В една „спешна инструкция“, излъчена по KCNA този петък, севернокорейският център за превенция на епидемии казва на служителите „да бъдат бдителни за извънземни предмети, които идват по вятър и чрез други климатични явления, както и за балони в районите по демаркационната линия и границите.“

За тези, които са запознати с междукорейските отношения, това, разбира се, е доста ясен опит да се прехвърли вината за вълната от ковид, която в момента удря страната, върху съседите на юг.

„Става дума за типична севернокорейска пропаганда, която се опитва да превърне проблема си с избухването на ковид в страх и омраза към Южна Корея“, казва севернокорейският дезертьор и активист Лий Мин-бок пред New York Times. „Неговият [на Ким] режим се страхува най-най-много от това да се разпространяват външни новини сред народа му.“

Вярно е, че в продължение на десетилетия балони, носещи продемократична и анти-Пхенян – и по-рядко антидемократична и про-Пхенян – пропаганда са изпращани над границата между Южна и Северна Корея, въпреки че практиката е официално забранена от двете правителства. По очевидни причини властите в Северна Корея са се опитвали да разубедят населението си да не обръща внимание на тези съобщения през годините, с твърдения, например, че балоните от Юга са отровени.

Поради това, тъй като ковид-19 опустошава изолираната и зле подготвена за пандемията страна, е лесно да се види как двата проблема могат да се свържат. KCNA заяви в петък, че първите случаи на болестта на север са възникнали, след като 18-годишен войник и 5-годишно дете са докоснали „неидентифицирани материали“ в източния окръг Кумганг в началото на април. И двамата развиват симптоми на ковид-19 след това и впоследствие дават положителен тест за заболяването.

„Има рязко увеличение на случаите на треска сред хората, с които са влизали в контакт, а в района се появява цяла група хора с треска… за първи път“, казва KCNA. Смята се, че севернокорейците казват „треска“, а не „случаи на ковид“, заради липсата на широко разпространено тестване в страната.

Но има няколко дупки в тази теория – и южнокорейски служители и експерти се стремят да ги посочат. „Трудно е да се повярва на твърдението на Северна Корея, от научна гледна точка, като се има предвид, че възможността вирусът да се разпространява чрез предмети е доста ниска“, казва Ян Му-джин, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, пред Ройтерс.

Освен това времето не съвпада: KCNA казва, че тези първи две заразявания са се случили в началото на април, но се смята, че първият път, когато балони са били изпратени през границата тази година, е в края на април, съобщава Guardian. И тъй като е известно, че ковид е достигнал Северна Корея, тези балони, които са били изпращани през границата, понякога всъщност са съдържали медицински консумативи, а не пропаганда.

Разбира се, има и друга възможност: ковид да е влязъл в Северна Корея, след като граничните блокади бяха облекчени за търговия с Китай. Първите случаи, съобщени в Севера, идват само няколко месеца по-късно.

Но въпреки че е далеч по-възможно, това решение вероятно е политически неудобно за Пхенян, казва Лим Юл-чул, професор в Института за далекоизточни изследвания към университета Кюнгнам. „Ако заключат, че вирусът е от Китай, ще им се наложи да затегнат карантинните мерки в граничната зона , което ще затрудни търговията между Северна Корея и Китай“, каза той пред Ройтерс.

 
 
Коментарите са изключени за Според Северна Корея „извънземни неща“ са отговорни за пандемията от ковид в страната

Повече информация Виж всички