shareit

След страшен скандал Мечка 747 спечели Седмицата на дебелата мечка 2022

| от |

Скоро интернет короняса мечка 747, известна още като „Bear Force One“, за победител в Седмица на дебелата мечка 2022. Гигантът с тегло около 635 килограма е на повече от 20 години и преди това е спечелил титлата през 2020 г. Тази година той победи мечка 901 – шестгодишна женска – във финалния кръг с повече от 10 000 гласа.

Годишното онлайн състезание се провежда между кафявите мечки в националния парк Катмай в Аляска като победителите се определят измежду зверовете с най-голям брой гласове. Паркът е домакин на повече от 2200 мечки, но само 12 късметлии са избрани да се борят за титлата всяка година.

Мечките се угояват, като ядат сьомга по река Брукс в подготовка за зимния си сън. Важно е да наддават на тегло през лятото и есента, тъй като оцеляват със своите мастни запаси 6 месеца през зимата. Възрастните мъжки мечки обикновено тежат между 320 и 400 килограма в средата на лятото и често достигат над 540 до есента, според Explore.org, който е домакин на състезанието.

Но Седмицата на дебелата мечка не е само за това коя мечка тежи най-много – гласоподавателите също така вземат предвид промяната в размера на самото животно, нейната личност и препятствията, които тя е преодоляла по пътя си към зимното телце. В насоките за гласуване уебсайтът инструктира участниците да гласуват за „мечката, която смятате, че най-добре илюстрира дебелото“.

Масивността на 747, който преди това печели състезанието през 2020 г., със сигурност допринася за победата му тази година. „Той е най-голямата мечка, която някога съм виждал“, казва Майк Фиц, създател на Седмицата и бивш рейнджър в парк Катмай. „Той винаги е супер дебел през есента и е просто страхотна мечка за гледане… Труден противник обаче – една от най-доминиращите мечки в парка.“

Въпреки че мечка 901 в крайна сметка пада от 747 на финала, по-младият от двата гиганта все пак се представя силно в първото си състезание. Тя лесно победи защитаващия титлата си и четирикратен победител – мечка 480 на име Отис – с повече от 23 000 гласа в по-ранен кръг на състезанието. „Очаквайте големи неща от нея в бъдеще!“, казват от Националният парк Катмай за 901 в туит.

Младата възрастна 901 има триъгълни уши с руси рамки и тази година разви уменията си да лови риба и да бъде социална. Тя изглежда се е утроила през лятото и може всъщност да е бременна. Мечките се чифтосват в края на пролетта или началото на лятото, но оплодените яйца изчакват, докато тя се върне в бърлогата си през есента, за да се имплантират в матката, според Explore.org.

Мечка 901 е завършила качването на маса, когато тази снимка е направена, на 18 септември.

Години наред река Брукс е доминирана от агресивната мечка 856. Но 747 поема управлението миналото лято, измествайки бившата алфа от желано място за риболов.

Мечката победител е „умел и ефективен риболовец“, пише Explore.org. В рамките на само няколко часа Фиц е видял 747 да изяжда 15 сьомги, което се равнява на приблизително 67 000 калории. Мечката обаче няма да получи никаква допълнителна храна, за да отпразнува победата си, нито всъщност каквато и да е награда.

„Мечките изобщо не получават нищо от Седмицата на дебелите мечки“, казва Фиц. „Те не знаят какво се случва. Това е въображаемо и виртуално състезание.“

Конкурсът е по-скоро за повишаване на осведомеността на обществото за мечките. „Важно е да помислим как те оцеляват, защо оцеляват, от какво се нуждаят, за да оцелеят, а също и да отпразнуваме екосистемата в Катмай, която е техен дом.“

Въпреки че състезанието е с ниски залози, хората все още са силно ангажирани с резултата. Паркът разкри в неделя чрез Twitter, че е имало случай на измама на гласоподаватели по време на полуфиналния мач между 747 и друга мечка, Холи!

Въпреки че Холи първоначално изглежда победител, паркът съобщава, че тя е получила голям брой подозрителни гласове в края на периода на гласуване. „Въпреки че не е нечувано, много необичайно е мечка да получи така гласове“, казва Кандис Ръш от Explore.org.

За да се предотвратят бъдещи измами с гласоподаватели, онлайн системата вече разполага с тест Captcha. В крайна сметка паркът премахва няколко хиляди фалшиви бюлетини и обявява, че 747 е победил Холи на полуфинала с над 7000 гласа, разчиствайки пътя на бабаита към законната победа и титлата шампион за 2022 г.

 
 
Коментарите са изключени за След страшен скандал Мечка 747 спечели Седмицата на дебелата мечка 2022

Повече информация Виж всички