Паку – дружелюбния братовчед на пиранята

| от |

През 2023 г. 11-годишният Чарли Клинтън от Оклахома успява да влезе в новините с едно особено сериозно завоевание, той успява да улови риба паку. Въпросният вид е южноамериканска риба, която се смята за братовчед на известната пираня, но за разлика от своя братовчед, рибата разполага с човешки зъби. По-лошото е, че паку е уловена много далече от Амазонка – в едно близко поточе до неговия дом.

Рибата е върната обратно по препоръки на повечето рибари, но никой не се замислил, че същата ще нанесе сериозни проблеми на еко системата в потока. Департаментът за грижа на дивия живот не спира да напомня на повечето рибари, че въпросните видове наистина са опасни и застрашават живота във водоемите. Препоръката към всички е, че всеки уловен паку трябва да остане като трофей, вместо да се връща, поради простата причина, че ако няма никаква конкуренция, скоро ще бъде хегемон.

Проблемът е, че водите на Оклахома започват да се радват на най-различни морски обитатели от Южна Америка. Името „Паку“ е дадено на няколко риби от Южна Америка, които са известни с квадратна форма и плоски зъби, които често приличат на човешките. Паку е част от семейството на Serrasalmidae – голяма група от сладководни риби, които най-често се срещат в Южна Америка. Те могат да виреят и в Северна Америка, но реално само в няколко водоема, които да отговарят на условията за живот.

Паку е много близък до пираните, но има малко по-различно поведение, морфология и диета. Повечето разновидности на пако рибата показват, че често предпочита да се храни с растения, вместо с месо. Има няколко вида, които биха били интересни на аудиторията:

Паку с червен корем е риба, която има формата на пираня, но може да порасне значително повече и се радва на по-спокоен темперамент, разпознава се по червения корем, който е наличен само в първите няколко години, след това се променя в друг цвят.

Черен паку е риба, която носи титлата за най-голяма в класа си. Известна е със своя черен цвят и по-закръглено тяло. При нея е ясно, че може да се адаптира в почти всяка среда и да се храни с всичко, когато се налага. Практически няма ограничение в размера, който може да достигне и точно това я прави доста опасна. Паку пиранята е известна като една от най-малките риби в семейството. Тя може да е агресивна, а това я прави и предпочитан избор на рибарите в Уругвай, които се състезават и се опитват да я уловят. Известна е със силата си и доста здравите зъби, които могат да се справят с обикновената корда.

Речният паку е сладководен наследник на бразилския паку и спокойно оцелява в Амазония. Именно там може да бъде открит като един от най-често срещаните видове. Известен е със сребърното си тяло и зелено излъчване. Растежът му е особено сериозен и често изпъква пред останалите братовчеди.

Паку е риба, която може да се срещне в почти всеки водоем в Южна Америка. Предпочита най-често Амазония, която преминава през множество държави като Бразилия, Перу, Колумбия и други. Огромните региони и речни системи позволяват перфектна среда. Предпочитат растенията, преди да нападат други видове, а тъй като реките са богати на точно това, паку няма никакви проблеми да се дистанцира от пираните.

Този вид риба може да бъде открит и във водоеми на Венецуела и Колумбия. Среща се в река Ориноко, която е известна с най-различни разклонения и ръкави, позволяваща безпроблемното разминаване.

Въпреки лошата им слава, повечето паку често помагат за еко системите в реката. Тъй като се хранят предимно с растения, те са отговорни за разпръскването на семената във водоемите и по-равномерното залесяване. Тъй като има почитатели, които гледат такива риби в домашни условия, не подозират и какви точно са рисковете, когато бъдат освободени в чужда еко система. Именно там могат да се превърнат в опасност.

Унищожавайки първо растенията, рибите паку са известни с това, че могат по-късно да нападат малки рибки, да донесат различни зарази и паразити, които не са известни на местните животински видове. Ако паку се озове във водоем, където няма естествени врагове, започва да се превръща в особена напаст. Точно по тази причина и все по-често се говори за вредите, които онези безхаберни собственици могат да направят, освобождавайки своите рибки свободно.

Паку е известен преди всичко със своята усмивка и зъби, които се доближават до човешките. Пиранята има остри и дълги зъби, с което се различава. Точно тази структура ги прави много популярни.

Размерите им са доста специфични и често една риба може да достигне с дължина от метър и тегло от близо 29 килограма.

Паку не прилича толкова на хищник, колкото останалите, но има случаи, в които може да напада.

Генерално тази риба се смята за безопасна към хората и определено е ангел, за разлика от пираните. Има случаи на риби паку, които са захапвали плувци, по-често се смята, че това е била грешка или любопитство, но тези случаи са рядкост. Що се отнася до месото им, те са особен деликатес и в локалните региони са предпочитано ястие. В Южна Америка най-често се прави предимно на скара, пържена или печена. Препоръчително е за повечето почитатели на тази риба е, че трябва да се запознаят с качеството на водата, преди да я консумират. Паку могат да живеят съвсем спокойно и в замърсени водоеми, изграждайки силен имунитет.

И докато малкият Чарли се е чудил дали да не запази тази риба, повечето щати предлагат такъв домашен любимец за аквариумите си, но все пак е забранено свободното изхвърляне във водоеми. Паку е способен да превземе всеки аквариум и често да накара собственикът да се замисли какво да го прави.

Притежаването и осигуряването на пространство е едно, но друг голям проблем е, че тази риба често има нужда от различни растения, за да оцелява.

 
 
Коментарите са изключени за Паку – дружелюбния братовчед на пиранята

Повече информация Виж всички